Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarkové placky podle Haliny Pawlowské

Křehké škvarkové placky provoní vaši kuchyni a přímo lákají k ochutnání. Připravíme je z kynutého těsta, do kterého přidáme sádlo, zakysanou smetanu a zahřáté škvarky. Po upečení si je můžeme vychutnat jak teplé, tak i za studena.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

oring

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby kynutí

65 min (40 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 25 kusů

25kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 037 kJ /
5 506 kcal
Bílkoviny133,86 g
Tuky343,36 g
Vláknina18,00 g
Cholesterol 1,07 g
Sodík 7,75 g
Sůl19,11 g
Sacharidy461,06 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z droždí, mléka, cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Krok 2: Sádlo i škvarky zahřejeme. Ze všech surovin, včetně kvásku, vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Po vykynutí znovu promícháme a dáme dokynout. Krok 3: Z těsta vyválíme placku silnou max 0,5-1 cm. Vykrájíme placky (8-10 cm), potřeme našlehaným vejcem, necháme 20 minut kynout a dáme na plechu do vyhřáté trouby na 170 °C. Krok 4: Pečeme do růžova asi 25 minut. Krok 5: Výborné jsou teplé i studené, nejlépe s bílou kávou.

TIP: Jak na domácí škvarky

Zveřejněno 5. 7. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové placky podle Haliny Pawlowské

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0GjN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové placky podle Haliny Pawlowské

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0GjN

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

opět uvařeno s bramborovou polévkou super :-)<3:yes::yes:
Přidala jsem fotečku

Co je?

oring: je to starý krajový recept. Běžně ho už také nedělám, ale na cesty a různé pochody jsou krajance, jak se jim říká, přímo úžasné. Sytivé,slanosladkokyselé, osvěžující..:-)

hospodyne: Věřím, že vám to chutná, viděl jsem to u mnoha podobných receptů, ale se svojí navyklou chutí si to nějak nedovedu spojit a představit. Takže děkuji ale zůstanu u této neplněné placky kterou jím teplou i studenou, ale přece jen ještě teplá či nahřátá je pro mne lepší. ;-)

V naší rodině se toto těsto plní švestkovými povidly. Zabalí se jako buchta a opatrně rozplácá na placičku, aby povidla nevytékala. Je to velmi neobvyklé, ale velmi dobré:-) Původně to pochází ze Vnorov na Slovácku. Ale jistě jsou pamětníci i z odjinud.

tara23: Máme podobné zkušenosti.

Škvarkové placky máme moc rádi, vyzkoušela jsem hodně receptů. Tyto dělám již několik let a jsou ze všech nejlepší.
Dcera si je přála i na své svatbě. Dělala jsem maličké ze 3 dávek a svatebčané si chodili pro recept.
Vydrží měkké i několik dní :yes::yes:<3

JanaDorazinova: Díky. Jak je patrno z názvu, recept není můj ale převzatý. Na Nově kde měl recept Haliny být odkaz nefungoval. Tam kde jsem ho našel recepty-dobroty.cz je tak zahlcen reklamou, že recept se v ní utápí. Proto je tady a v pohodě.

:yes::yes:

Suroviny:
mouka hladká, škvarky, sádlo vepřové, žloutek, smetana zakysaná, droždí, mléko, cukr, sůl, vejce

Přidat fotografie receptu