Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční jablečný štrúdl

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Arashi

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 80 min

80 min (80 min příprava)

Suroviny

Porce: Jedna velká nohavice

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 173 kJ /
4 582 kcal
Bílkoviny72,16 g
Tuky281,46 g
Vláknina30,55 g
Cholesterol 1,28 g
Sodík 372 mg
Sůl1,43 g
Sacharidy424,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Než začnete, je potřeba si uvědomit, že se jedná o křehké těsto, se kterým je potřeba pracovat rychle (máslo se dlouhým zpracováním rozpouští a může nasáknout do mouky, čímž se výrazně zhorší vlastnosti těsta), proto si veškeré přísady a pomůcky připravte dopředu a nehněťte těsto déle, než je potřeba. Krok 2: Mouky smíchám s práškem do pečiva, proseji do větší mísy a osolím. Uprostřed mouky udělám důlek. Do důlku nastrouhám máslo (nepoužívám ztužené rostlinné tuky, jednak mají menší podíl tuku – Hera má jen 72%, Zlatá Hana 74%, za druhé máslo těsto krásně provoní) a rukama promnu. dokud nevznikne drobenka. Krok 3: Přidám vejce, citronovou kůru a šťávu (kyselina z citronová nám zajistí, že bude těsto pružnější a nebude se tolik trhat). Zpracuji na hladké těsto. Protože každá mouka trochu jinak saje a i velikost vajec se bude lišit, může být výsledné těsto buď drobivé (v tomto případě přidám trochu studené vody) nebo lepivé (přisypu trochu mouky). Krok 4: Těsto zabalím do folie a dám odpočinout na chladné místo. Mezitím připravím náplň. Krok 5: Směs rozinek a brusinek namočím do rumu (používám tmavý rum kvůli výraznější chuti). Krok 6: Na pánvi opražím na sucho vlašské ořechy. Když se ořechy rozvoní, vysypu je na prkénko a nechám chladnout. Lotus sušenky rozdrtím nebo rozmixuji. Krok 7: Do stejné pánve, ve které se pražily ořechy, dám kousek másla a nechám jej rozpustit. K máslu přidám postupně sušenky, skořici, perníkové koření. Směs promíchám, nechám krátce opéci a hned odstavím z plotny. Krok 8: Jablka zbavím slupek a jadřinců a nastrouhám na co možná nejjemnějším struhadle. Pokud je to nutné, vymačkám z jablek přebytečnou šťávu. Přidám skořici a podle chuti (či kyselosti jablek) jeden vanilkový cukr. Krok 9: Ořechy nahrubo pokrájím. Krok 10: Troubu předehřeji na 160 stupňů (u horkovzdušné trouby postačí 150 stupňů). Pracovní plochu popráším moukou. Těsto rozválím na asi 2–3 mm silný plát. Plát pomocí válečku přenesu na plech vyložený pečícím papírem (štrúdl plním až na plechu, protože naplněný je těžký a hůře se s ním manipuluje, může se trhat apod). Krok 11: Nejprve posypu celou plochu plátu sušenkovou směsí, poté přidám ořechy a rozinky s brusinkami (rum schovám na později). Krok 12: Nakonec přidám strouhaná jablka, která vrstvím do středu plátu tak, aby všude okolo jablečné náplně ještě zůstalo několik centimetrů místa. Štrůdl nestáčím do rolády, pouze přehnu okraje do středu, takže těsto zůstane jen po obvodu náplně. Nohavici několikrát propíchnu vidličkou, aby mohla unikat pára a těsto se nepotrhalo. Krok 13: Ke konci pečení v kastrůlku rozpustím asi dvě lžíce másla, které smíchám s rumem, který zbyl z rozinek. Krok 14: Štrúdl je hotový v okamžiku, kdy jeho povrch získá zlatohnědou barvu a těsto je při dotyku pevné. Krok 15: Štrúdl hned po vytažení z trouby potírám rozpuštěným máslem s rumem. Krok 16: Po vychladnutí posypu moučkovým cukrem.

Zveřejněno 12. 7. 2020

Poznámka autorky Arashi

Tento štrúdl je v naší rodinně považován za téměř posvátný moučník a pečeme jej jen při svátečních příležitostech. Původní recept získala moje babička od jedné kamarádky, pekařky. Za dlouhé roky prošel řadou úprav a vylepšení, dokud jsme s jeho recepturou nebyli naprosto spokojeni. Stal se tak nedílnou součástí svatebních i narozeninových oslav a ozdobou nejedné slavnostní tabule.

Doufám, že se Vám povede.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční jablečný štrúdl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5NvY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční jablečný štrúdl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5NvY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Arashi : děkuji za skvěle ,do nejmenších detailů vypsaný recept :yes::yes::yes: , já to prostě potřebuji k úspěšnému zvládnutí, nemám až takové , vrozené dovednosti jako mnohé kuchařinky :-Q a když dělám něco poprvé, s nějakou prkotinou to zkazím :-(
moc děkuji taky za pro mě několik novinek, například :naplnit na plechu nebo opraźení ořechů.
Většinou mě dlouhé recepty odrazují , ale tady není ani slovo zbytečné a navíc .
Ještě jednou děkuji a přeji hezký , příjemný den :-K

Eja57: to robím do pité...zdá sa mi to zbytočné do štrúdle - moriť jablká s orechami ešte pred pečením. Hlavne orechy na sucho opražené sú iné.

Ale hlavně - perfektně popsaný postup na zcela jistě "rodinné stříbro":yes:

maris: magdalenka: zkuste jablka na kostičky spolu s rozinkami ev. ořechy a skořicovým cukrem prohnat na kousku másla na pánvi...nechat vychladnout a pak dát do štrúdlíku.....;-)

magdalenka: já je vždycky krájím nožem na tenké plátky. U nás doma se to nikdy jinak nedělalo, tak jsem na to zvyklá:-8

bofinka: aj moja... :-D do štrúdle strúham jablká na uhorkovom strúhadle, alebo krájam na jemné plátky nožom...

casino: Moje rec ;-), tim padem pak nemusime z jablek odstranovat "prebytecnou" stavu.

Moc hezký recept a dobře popsaný. Jen, když jsme u toho pravopisu, nastrouhat na nejemnějším struhadle, bych napsala nejjemnější.

yanull: Ta pravopisná chybka je možná jen zdánlivá, on jak se jazyk a pravopis vyvíjejí, tak se tyhle věci mění. Je sice dobře, žes to opravila, protože ne každý čte komentáře a někteří by na to poukazovali, ale starý pravopis je fakt v řadě slov odlišný, mám recepty po mamince a ta např. slovo tymián zásadně psala dymián, protože se to tak psalo v době první světové, kdy ona chodila do školy. ;-) A asi to tak bude i s pravopisem autorčiny babičky - v její době to tak bylo správně. ;-):-8 Toto je jen malá poznámka, možná i vzpomínka na maminku. ;-):-8 Moc zdravím! :-K:-K:-K

"... a nastrouhám na co možná nejemnějším struhadle."
No, už jsem jabka krájel na kostičky, na hranolky, strouhal na plátky nebo na velké slze, ale na jemno zatím neééé ;-)

Arashi: Není třeba se omlouvat, já chápu, že jste to myslela dobře, leč my tu musíme dodržovat pravidla naší mateřštiny, děkuji za pochopení ;-):-K

yanull: Děkuji :-8. Určitě je pravopisně správně štrúdl, ale v originálním receptu z ručně psané kuchařky po babičce (kuchařka ze třicátých let) je psané "jablkový štrůdl". Nevím, ale asi je to nějaká místní zkomolenina, každopádně jsem chtěla nechat název moučníku, jak jsem ho zdědila a nechala jsem kroužek. :-Q Omlouvám se.

Eja57: Děkuji, opraveno :-K

yanull: já bych ještě v bodu 1. .NEhněťte...to NE tam není....

Mám tu recept na štrúdle, které se těší oblibě a velmi pěkně se s těstem pracuje. https://www.toprecepty.cz/recept/13282-strakonicke...
Už mám v hlavě plán, jak použiji svoje těsto, ale s Vaší náplní, již se na to těším ;-):yes::-K
Z pravopisného hlediska doplním ještě tuto poznámku:
A víte, jak se správně píše štrúdl? S čárkou nad ú, protože se jedná o převzaté slovo (z německého Apfelstrudel). Správně je tedy štrúdl a ne štrůdl.

Suroviny:
mouka hladká, mouka pšeničná, prášek do pečiva, sůl, máslo, vejce, citron, šťáva citronová, voda, brusinky, ořechy vlašské, máslo, sušenky karamelové, skořice mletá, koření do perníku, cukr vanilkový, jablko, máslo, rum, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu