Suroviny
Porce: Jedna velká nohavice
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 173 kJ / 4 582 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,16 g |
Tuky | 281,46 g |
Vláknina | 30,55 g |
Cholesterol | 1,28 g |
Sodík | 372 mg |
Sůl | 1,43 g |
Sacharidy | 424,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Než začnete, je potřeba si uvědomit, že se jedná o křehké těsto, se kterým je potřeba pracovat rychle (máslo se dlouhým zpracováním rozpouští a může nasáknout do mouky, čímž se výrazně zhorší vlastnosti těsta), proto si veškeré přísady a pomůcky připravte dopředu a nehněťte těsto déle, než je potřeba.
Krok 2: Mouky smíchám s práškem do pečiva, proseji do větší mísy a osolím. Uprostřed mouky udělám důlek. Do důlku nastrouhám máslo (nepoužívám ztužené rostlinné tuky, jednak mají menší podíl tuku – Hera má jen 72%, Zlatá Hana 74%, za druhé máslo těsto krásně provoní) a rukama promnu. dokud nevznikne drobenka.
Krok 3: Přidám vejce, citronovou kůru a šťávu (kyselina z citronová nám zajistí, že bude těsto pružnější a nebude se tolik trhat). Zpracuji na hladké těsto. Protože každá mouka trochu jinak saje a i velikost vajec se bude lišit, může být výsledné těsto buď drobivé (v tomto případě přidám trochu studené vody) nebo lepivé (přisypu trochu mouky).
Krok 4: Těsto zabalím do folie a dám odpočinout na chladné místo. Mezitím připravím náplň.
Krok 5: Směs rozinek a brusinek namočím do rumu (používám tmavý rum kvůli výraznější chuti).
Krok 6: Na pánvi opražím na sucho vlašské ořechy. Když se ořechy rozvoní, vysypu je na prkénko a nechám chladnout. Lotus sušenky rozdrtím nebo rozmixuji.
Krok 7: Do stejné pánve, ve které se pražily ořechy, dám kousek másla a nechám jej rozpustit. K máslu přidám postupně sušenky, skořici, perníkové koření. Směs promíchám, nechám krátce opéci a hned odstavím z plotny.
Krok 8: Jablka zbavím slupek a jadřinců a nastrouhám na co možná nejjemnějším struhadle. Pokud je to nutné, vymačkám z jablek přebytečnou šťávu. Přidám skořici a podle chuti (či kyselosti jablek) jeden vanilkový cukr.
Krok 9: Ořechy nahrubo pokrájím.
Krok 10: Troubu předehřeji na 160 stupňů (u horkovzdušné trouby postačí 150 stupňů). Pracovní plochu popráším moukou. Těsto rozválím na asi 2–3 mm silný plát. Plát pomocí válečku přenesu na plech vyložený pečícím papírem (štrúdl plním až na plechu, protože naplněný je těžký a hůře se s ním manipuluje, může se trhat apod).
Krok 11: Nejprve posypu celou plochu plátu sušenkovou směsí, poté přidám ořechy a rozinky s brusinkami (rum schovám na později).
Krok 12: Nakonec přidám strouhaná jablka, která vrstvím do středu plátu tak, aby všude okolo jablečné náplně ještě zůstalo několik centimetrů místa. Štrůdl nestáčím do rolády, pouze přehnu okraje do středu, takže těsto zůstane jen po obvodu náplně. Nohavici několikrát propíchnu vidličkou, aby mohla unikat pára a těsto se nepotrhalo.
Krok 13: Ke konci pečení v kastrůlku rozpustím asi dvě lžíce másla, které smíchám s rumem, který zbyl z rozinek.
Krok 14: Štrúdl je hotový v okamžiku, kdy jeho povrch získá zlatohnědou barvu a těsto je při dotyku pevné.
Krok 15: Štrúdl hned po vytažení z trouby potírám rozpuštěným máslem s rumem.
Krok 16: Po vychladnutí posypu moučkovým cukrem.
Zveřejněno 12. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sváteční jablečný štrúdl
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5NvY
Moje poznámka
Sváteční jablečný štrúdl
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5NvY
Nejnovější recepty
Brynzové halušky III
Přidáno před 8 hodinami
Roláda z mladého špenátu
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí plátky se zeleninou
Přidáno před 14 hodinami
Andělská čokoláda
Přidáno před 17 hodinami
Štrúdl s cuketovou náplní
Přidáno 7. 4. 2025 18:04
Řezy s pudinkem a švestkami
Přidáno 7. 4. 2025 17:50
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Piškotový dort potažený falešným marcipánem
Zemoska před 33 minutami
Kuřecí stehenní řízky pečené na hořčici
Trol60 před 1 hodinou
Asijská kuřecí polévka s kukuřicí
Makyse před 8 hodinami
Dušený květák
Eva_H před 8 hodinami
Uzená kuřecí stehna s hruškou na cibuli
Lucie1001 před 8 hodinami
Pikantní čočka
Benetka před 8 hodinami
Víkendová valašská kyselice
michaelatomastikova999 před 8 hodinami
Pikantní zelňačka s fazolemi, bramborem a klobásou
El.Magios před 9 hodinami
Cikánský řízek
lidunka76 před 10 hodinami
Šneky Pizza
jakub@V před 11 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mouka pšeničná,
prášek do pečiva,
sůl,
máslo,
vejce,
citron,
šťáva citronová,
voda,
brusinky,
ořechy vlašské,
máslo,
sušenky karamelové,
skořice mletá,
koření do perníku,
cukr vanilkový,
jablko,
máslo,
rum,
cukr moučkový
Komentáře (15)