Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rozplácle pečené kuře

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lenka Škulinová Lenka Škulinová

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Porce: 3-4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie741 kJ /
177 kcal
Bílkoviny1,74 g
Tuky2,20 g
Vláknina3,34 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 2,36 g
Sůl5,91 g
Sacharidy22,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kuře opláchneme, osušíme, položíme prsíčky dolů, stehna vykloubíme v kyčelním kloubu a velmi ostrým nožem z obou stran páteře provedeme řez, abychom oddělili páteř a biskupa od kostry a krku. Kuře zbavené páteře rozevřeme, obrátíme kůží nahoru a ještě odřízneme poslední článek křidélek, která by se připalovala, stehna nasměrujeme směrem k sobě na pečení, nikoli ven. Krok 2: V misce připravíme kořenící směs, smícháme všechny ingredience. Nejprve posypeme vnitřní (teď již spodní) stranu kuřete, částečně směs dáme i pod stehenní kůži. Poté směsí posypeme vnější (teď horní) stranu kuřete a opět směs dáme i pod kůži na krku, kde jednoduše vytvoříme jakousi kapsu. Krok 3: Nepotřebujeme použít olej, protože kuře samo pustí dostatečně tuku k pečení, proto na dno rozdrobíme pouze bujonovou kostku, na ni položíme kuře kůží nahoru s "vykloubenými" stehny nasměrovanými k sobě a na kůži rozložíme snítky tymiánu (můžeme jich dát více či méně, dle vlastní chuti). Krok 4: Vše podlijeme pivem smíchaným s octem a dáme přikryté péct do předehřáté trouby na 180°C na cca 50-55 minut. Během této doby kuře občasně zkontrolujeme a přeléváme vznikající šťávou s výpekem. Pokračujeme v pečení, dokud není kuře krásně propečené a měkké. Krok 5: Podávala jsem samotné s chlebem i jen se salátem, samozřejmě jako přílohu si může každý zvolit dle vlastního výběru...rýži, brambory, zeleninu, salát apod.

Zveřejněno 18. 7. 2020

Poznámka autorky Lenka Škulinová

Samozřejmě, že recept se dá použít s použitím "lepku", tedy klasický Birell nebo alkoholické pivo a klasický bujón :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rozplácle pečené kuře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W3rE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rozplácle pečené kuře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W3rE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

No...toho čerstvého tymiánu je tam skoro škoda...v té směsi všeho možného nemá moc šanci se uplatnit....kuře z té podestýlky aaaale BEZLEPKOVÝM :-D bujonem musí být taky asi docela "na větvi"...
Ale jinak "placaté" nebo "zbouchnuté" kuře je fajn způsob přípravy, to zas ano....

Suroviny:
kuře, pivo světlé, ocet jablečný, bujón zeleninový, tymián, sůl, kuře, paprika sušená sladká, kmín drcený, koření provensálské

Přidat fotografie receptu