Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malinový-rybízový řez

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

bintPavel bintPavel

Středně náročný

Suroviny

Porce: polovina plechu 30x36cm

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 981 kJ /
3 820 kcal
Bílkoviny56,44 g
Tuky234,54 g
Vláknina19,45 g
Cholesterol 1,67 g
Sodík 495 mg
Sůl1,09 g
Sacharidy361,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zkrácený postup pro pokročilejší: Uděláme těsto, jak jsme zvyklí a pečeme 10-15 minut na 210°C. Upečené těsto vyklopíme a stáhneme z něj pečící papír. Vyšleháme máslo cukrem, všleháme postupně scezené maliny/rybíz a pak smetanu ušlehanou s pudinkem. Potřeme polovinu řezu. Přiklopíme druhou polovinou. Krok 2: Podrobný postup: Připravíme všechny suroviny na těsto. Nejdříve rozpustíme máslo (v hrnečku v mikrovlnce) a necháme ho zchladit. (Pokud chvátáme, dáme ho do lednice, ale je lepší ho udělat předem). Krok 3: Do jednoho hrníčku nasypeme cukry. Krok 4: Do jiného většího hrnečku nasypeme mouku, Solamyl, prášek do pečiva a kakao. Dobře promícháme a směs prosejeme. Krok 5: Vejce začneme šlehat, jakmile vytvoří jednolitou hmotu (nerozeznáme bílky a žloutky), přidáme za stálého šlehání 2 lžíce horké vody. Takto šleháme 1 minutu. Krok 6: K vejcím přidáme cukry a šleháme další 2 minuty. Krok 7: Na vejce prosejeme polovinu moučné směsi a na nejnižší otáčky jen krátce zašleháme. Poté přidáme druhou polovinu moučné směsi a toto zopakujeme. Krok 8: Ručně vmícháme rozpuštěné máslo a těsto nalijeme na plech, vyložený pečícím papírem a pečeme na 210°C 10-15 minut. Krok 9: Upečené těsto vyklopíme a stáhneme z něj pečící papír. Krok 10: Připravíme krém. Máslo nakrájíme na plátky (nebo kostičky) a necháme změknout. Krok 11: Maliny (rybíz) dáme do hrnce a za stálého míchání zahříváme. Poté, co ztratí svůj tvar, necháme už jen krátce na sporáku. Pokud použijeme rybíz, musíme ho rozmixovat. Krok 12: Maliny scedíme přes síto. Vždy cedíme 1-2 lžíce malin. (rybíz můžeme cedit najednou). Semínka, která nám zůstanou v sítku, vyhazujeme. Přecezenou „malinovou / rybízovou kaši“ necháme vychladnout Krok 13: Máslo šleháme 1/2 minuty, poté přisypeme cukr a šleháme dalších 5 minut. Krok 14: Zvlášť šleháme šlehačku. Jakmile začne lehce tuhnout, přidáme k ní 1 lžíci instantního pudinku a ručně ho do ní vmícháme. Poté ušleháme dotuha. Krok 15: K máslu postupně přidáváme malinovou kaši a zašleháváme na nižší otáčky. Pokud se krém srazí, mírně ho nahřejeme nad vodní lázní a opět vyšleháme. (někdo radí zašlehat horký 100% tuk) Krok 16: Poté přišleháme i šlehačku a krém dáme ztuhnout do lednice, aby šel dobře natírat a neroztékal se. Krok 17: Korpus uprostřed vertikálně rozřízneme. Na jednu polovinu natřeme náplň a druhou polovinou ji překryjeme. Náplň buď dáme celou mezi korpusy, nebo část necháme na potření celého řezu. Krok 18: Seřízneme hrany, aby byl řez pravidelný.

Zveřejněno 26. 7. 2020

Poznámka autorky bintPavel

Tento řez je velmi jemný. I proto opravdu doporučuji se zbavit peciček. Rybíz jde cedit mnohem lépe, než maliny. Mám zkušenost, že když dáte stejně rybízu a malin, malinová chuť tu rybízovou přebije a vy si ušetříte čas. Na to, abyste získali 200 g "ovocné kaše", nicméně doporučuji použít alespoň dvojnásobnou hmotnost celého ovoce. Pokud by to přesto bylo málo, (což se může stát u malin), můžeme na na váze doplnit marmeládou. Množství cukru opravdu volte podle sebe. Jelikož jsme měli tento rok nezvykle kyselé ovoce, muselo se dát 135 g cukru.

Vzhledem k tomu, že je těsto poměrně nízké, možná někoho napadne z něj udělat roládu, ale toto těsto na rolování příliš vhodné není.

Řez můžete ozdobit našlehanou šlehačkou nebo polevou, ale my to neděláme.

Recept patří k našim nejoblíbenějším.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Malinový-rybízový řez

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O3nr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Malinový-rybízový řez

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O3nr

Suroviny:
vejce, voda, cukr, cukr vanilkový, mouka hladká, solamyl, kypřící prášek do pečiva, kakao, máslo, maliny, smetana ke šlehání, pudink vanilkový bez vaření, máslo, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu