Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurkový salát z přerostlých nakladaček

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 098 kJ /
2 175 kcal
Bílkoviny9,80 g
Tuky1,68 g
Vláknina42,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 64 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy521,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Okurky, které nám přerostly, ale nejsou již za zenitem, nažloutlé nebo povadlé, omyjeme a na struhadle nastrouháme na plátky (i se slupkou) do čisté velké mísy (hrnce). Přidáme oloupanou a velmi drobně pokrájenou cibuli (nestrouhat!), přidáme přes cedník prosáté Deko, přisypeme cukr a přilijeme ocet. Krok 2: Vše dobře promícháme a zakryjeme utěrkou nebo poklicí. Necháme v chladnu (stačí na zemi na dlažbě) proležet cca 10 hodin a během proležení okurkový salát občas promícháme. Krok 3: Po proležení okurkový salát naplníme do čistých suchých sklenic i s nálevem, který nám vznikl odležením, uzavřeme čistými suchými víčky a uskladníme v temné chladné místnosti. Krok 4: Odebíráme dle chuti a potřeby, prý vydrží do Nového roku, ale to se u nás nikdy nestalo, protože se sní většinou do dvou měsíců. Uchovávám v kamenném sklepě. Krok 5: Do salátu můžeme přimíchat například i na drobné nudličky pokrájenou červenou papriku (cca 5-6 kusů = odebrat na váze okurkek) a tím budeme mít salát pestřejší a s jinou chutí. Zkoušeli jsme i s koprem a též byl výborný. Krok 6: Žádný lák nebo nálev není třeba vařit, vše se dokonale rozpustí, naplněné sklenice (cca centimetr a půl pod víčko) ani nezavařujeme. Pokud nemáme temné chladnější místo, je možné salát udělat z poloviční dávky a uchovat v chladničce. Po celou dobu zůstávají okurky v salátu křupavé.

Zveřejněno 12. 8. 2020

Poznámka autora recepty73

Kdysi dávno jsem dostal tento recept od známé v práci. Poměr cukru a octa v něm byl větší a salát byl hodně výrazný až ostrý. Po několika dávkách jsme si chuť přizpůsobili té naší, která nám vyhovuje. Stejně tak to můžete udělat i vy a nic tím nezkazíte.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Okurkový salát z přerostlých nakladaček

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6OEV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Okurkový salát z přerostlých nakladaček

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6OEV

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Merylas: ...děkuji za vyzkoušení, komentář i foto:-K:-K:-K

Já jsem tento recept v létě využila na salátové okurky. Většinou okurky zavařuju, ale ne vždy to vyšlo a nebo jich nebylo na zavaření dost. Tento salát vydrží dlouho, skladuji v chladničce. Dovolila jsem si přidat foto a bod.:yes:

Simona Skolakova: Anna Kocikova: ...děkuji:-K:-K:-K ...je to rychlovka co vydrží déle než klasický okurkový salát, dělaný třeba k obědu ...tady okurky zůstanou křupavé i delší čas a "nezhadrovatí"

Simona Skolakova: I mě se rcp líbí,díky:-K:yes:

Tak to je velmi zajímavý receptík,moc se mi to líbí;-):yes:

Suroviny:
cibule, ocet, cukr krupice, deko

Přidat fotografie receptu