Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchý jablkový koláč z rodinné kuchařky

Hodnocení receptu je 4,6 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

15 ks

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 751 kJ /
3 287 kcal
Bílkoviny63,21 g
Tuky119,41 g
Vláknina34,40 g
Cholesterol 573 mg
Sodík 294 mg
Sůl1,14 g
Sacharidy472,59 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku prosejeme, smícháme s práškem a cukrem, přidáme nastrouhané máslo a přilijeme mléko s rozkvedlaným vejcem (trošku vejce odlijeme na potření). Vypracujeme rychle těsto a necháme odpočinout, než očistíme a nastrouháme jablka.
Zapneme troubu na 180°C. Krok 2: Těsto rozdělíme na poloviny a na 2 pečící papíry velikosti plechu (32x23 cm) vyválíme těsto. Jeden papír s těstem přendáme na plech, na těsto dáme jablka s rozinkami, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, případně ořechy. Na jablka převrátíme druhý plát těstem dolů, přitiskneme a papír sloupneme. Povrch těsta několikrát propíchneme vidličkou, potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct dorůžova (25-30 minut podle trouby).

Zveřejněno 29. 8. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý jablkový koláč z rodinné kuchařky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jppR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý jablkový koláč z rodinné kuchařky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jppR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

HankaKyri: :-K

casino: V délce pečení to není. Zas takový začátečník, abych nepoznala, jestli je to hotové, nejsem. Nerozpadá se mi těsto, to je v pořádku, ale rozpadá se koláč jako celek, protože je tam moc jablek (nevím, jestli nikdo neodvažuje, ale já ano, protože pak už by recept postrádal úplně smysl). S těmi okraji už to vidím na té třetí fotce, ale v receptu ta informace, jak zakončit, chybí. Není problém položit vrchní plát těsta, to je v receptu popsané dobře a jde to snadno. Jen celek, ten koláč, prostě s ním nejsem spokojená a ani není moc dobrý. Prostě příště udělám štrůdl: snadný, chutný ...

HankaKyri:
Málokterý rcp je napsán tak polopaticky...
Neházejte flintu do obilí:-) a zkuste to ještě jednou...
Z vlastní zkušenosti vím, že když se mi nezadaří, tak jsem něco sám zmršil :-(
Zkuste dodržet rcp a začněte jeho přečtením
1. Jaké okraje :-?
2. Jablka: je šumafuk, zda vážíte ta či ona; v praxi to stejně nikdo neodvažuje ;-)
3. Prověřte si nastavení teploty. Čas je pouze orientační - délka pečení je závislá na více faktorech
4. "Koláč se mi docela rozpadá" To je relativní konstatování;-) ale jedná se o (levnější) křehké (linecké) těsto a není se čemu divit. Na spodním těstě nefrčí, může být poskládáno i z odřezků..., ale uložit druhé těsto na papíru (a bez válečku), tak na to aby měl jeden pomalu dvoje ruce, že :-D

HankaKyri: doporučuji podívat se na foto č.3. Tam je jasně vidět, že žádný silný okraj testa tam není.
A opravdu těsto zpracovat rychle a nechat ideálně v chladu odpočinout.

Nejsem zkušená pekařka. Koláč se moc nepovedl. Z receptu není jasné, jak to udělat s okraji - mně tam vznikl velký těstový kraj, který byl jen na vyhození.
Koláč se mi docela rozpadá, spodek se lepí na papír...
Přijde mi nemožné, že je tam moc jablek i moc těsta zároveň. Možná jsem dala opravdu moc jablek, protože z receptu není jasné, jestli je to váha jablek před oloupáním a vykrojením nebo až po.
Už to asi zkoušet nebudu.

:-)přesně vychytané , dík za komentář:-K hezký den

Také patří k našim oblíbeným, Část mouky nahradím vanilkovým sypkým pudingem, hezky pak voní a jablka trošku podsypávám namletými piškoty. Rozinky nebo brusinky v rumu namočené, jsou samozřejmostí ;-):-K

Jaromira18: :-)díky za komentář :-K hezký den

:yes:Dělám podobný, hned se po něm zapráší.:-K

Eja57: :-) dík za komentář - ony ty babičky také měly stejné nebo podobné recepty , já ho také znám z dětství a to už je pěkná řádka lat :-K hezký den

:yes: jo, to bude skoro oon co mi pekla babička když jsem byla malá....mňam

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, kypřící prášek, vejce, mléko, jablko, cukr vanilkový, skořice, rozinky

Přidat fotografie receptu