Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky s "šimlovou" náplní a teplé švestky se skořicí

Hodnocení receptu je 4,7 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 601 kJ /
2 056 kcal
Bílkoviny71,28 g
Tuky73,42 g
Vláknina24,55 g
Cholesterol 336 mg
Sodík 356 mg
Sůl0,78 g
Sacharidy247,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Palačinky: z výše uvedených surovin připravíme hladké těstíčko a necháme chvilku odpočinout.
V pánvi rozehřejeme trochu oleje a postupně usmažíme tenké palačinky. Z uvedeného množství jich je cca šest. Krok 2: Mák zalijeme horkým mlékem, necháme odstát a zchladnout. Promícháme ho s tvarohem, cukrem a citronovou kůrou.
V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat. Vložíme nakrájené švestky a necháme je chvíli podusit. Ochutíme skořicí. Krok 3: Palačinky naplníme nádivkou, svineme, pocukrujeme a podáváme s teplými švestkami. Přizdobíme např. lístky máty nebo citronovou verbenou.

TIP: Čím naplnit palačinky: Na výběr máme sladké i slané náplně

Zveřejněno 21. 9. 2020

Poznámka autorky maris

Název "šimlová" náplň se vyskytuje v starších kuchařkách, ale nevím, jestli to je krajový název, vztahující se jen k určité oblasti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Palačinky s "šimlovou" náplní a teplé švestky se skořicí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A3BB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Palačinky s "šimlovou" náplní a teplé švestky se skořicí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A3BB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

maukycz: Může to být i trochu obráceně. Pozapomenuté označení šiml pro bílého koně je odvozeno z německého der Schimmel, který znamená plíseň, světlé skvrny nebo šmouhy na jídle. Označení poměrně dobře popisuje vzhled tvarohu s mletým mákem. Bělouš bylo označení čistě bílého koně, pokud měl šedavé šmouhy nebo skvrnky, byl to šiml. Bez ohledu na historii je šimlová náplň zajímavá a výborná.

Veronika.Hrozna: moc děkuju za krásný komentář a za fotku:-), hned mám hezčí den;-):-K

maris: Je to výborné !Moc jsem si pochutnala.:-K:-K:-K To, co jsem ti odfotila spapal manžel k svačině! Taky mu to chutnalo! Nic jsem nezkazila, do švestek jsem dala ještě dva hřebíčky! / Aby měly nějakou chuť , byly z Kaufu/ ;-(

cathleen: Ivo, moc jsi mě potěšila, mám radost, že se Ti recept líbí:-K:-K

Veronika.Hrozna: rumem určitě nic nezkazíš;-):-), díky:-K

:-) jen jsem naprázdno polkla....nádherný recept a stoprocentně i chutný, umím si to představit :yes:

maris: No totok! Krásné palačinky a ta náplň, ty švestky, už mám uloženo! A přidám k těm švestičkám pár kapek rumu..... :-K :-K:-K

maukycz: určitě to tak bude;-) děkuju:-K

Marie Svarcova: Maruško, moc děkuju:-K

Šimlová náplň nebo šimlík je pravděpodobně odvozeno od šimla-koně, šimlové měli drobně skvrnitou srst a kropenatý mák v tvarohu zřejmě tento vzor připomínal. Děkuji za zajímavý recept.

:yes::yes::yes: moc pěkný recept a krásná fotka <3:-K

bystrouska: já jsem se nejdřív lekla, ale podle textu mi došlo, že chybička se vloudila;-):-)

MarcelaPa: no já jsem ale.......:-O , samozřejmě, že to měl být palec nahoru :yes::yes::yes::yes::yes:

bystrouska: moc děkuju a doufám, že vám bude chutnat;-):-8

bystrouska: Vlaďko, tak proč ten palec dolů? Určitě se chybička vloudila, viď?

Suroviny:
mouka hladká, mléko, vejce, prášek do pečiva, sůl, cukr moučkový, olej, tvaroh, mák, mléko, kůra citronová, cukr, švestky, máslo, cukr přírodní, skořice mletá

Přidat fotografie receptu