Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný ocet

Urodilo se vám hodně jablek a vy nevíte co s nimi? Připravte si domácí jablečný ocet, který se perfektně hodí do salátových zálivek, nebo marinád. Jeho příprava je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to.

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

StandaCB

Středně náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 25 min + 40 dní odležení

55 min (30 min příprava + 25 min tepelná úprava, + 40 dní odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 089 kJ /
499 kcal
Bílkoviny4,00 g
Tuky3,47 g
Vláknina26,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 46 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy100,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jablka lehce omyjeme, nakrájíme keramickým nožem na čtvrtky, odstraníme stopky, „bubáky“ a jádřince. Čtvrtky dále nakrájíme na půlměsíčky (čím menší, tím lépe). Krok 2: Poté je přemístíme do 3,75 l sklenice a zalijeme vodou – cca 4 cm pod okraj. Krok 3: Hrdlo zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme při pokojové teplotě na tmavé místo - 10 dnů. Každý den 1x promícháme vařečkou. Krok 4: Po uplynutí 10 dnů, do jiné 3,75 l sklenice, přefiltrujeme přes plátno výluh. Kousky jablek opět přes plátno řádně vymačkáme do sklenice.
Sklenici zase zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme na tmavé a o něco chladnější místo (cca 8-15 °C) na 1 měsíc stát. Krok 5: Po 1 měsíci slijeme jablečný ocet do lahví.
Pokud nechceme příliš usazenin, ještě jednou přecedíme. Krok 6: Předtím ale doporučuji provést sterilaci: sklenici s výluhem dáme do studené trouby, a zapneme ohřev na 85°C. Jakmile je trouba zahřátá na požadovanou teplotu, necháme sklenici 25 minut sterilovat.

TIP: Jak udělat jablečný ocet?

Zveřejněno 21. 9. 2020

Poznámka autora StandaCB

Pozn.: komu se zdá postup v bodě 1. a 3. moc pracný, lze použít i jednodušší: jablka na čtvrtky nakrouháme ručním nebo elektrickým krouhačem, celou směs "proženeme" (šnekovým) odšťavňovačem, a poté přes jemné sítko přelijeme do láhve.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný ocet

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B3Dx

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný ocet

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B3Dx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

sunny.sofi: No, tu sterilaci opravdu doporučuji. Bez ní tam totiž zůstanou bakterie, které způsobují pěkné průjmy.

Ocet si dělám pravidelně, třeba i ze zbylých slupek či zbytků jablek při výrobě štrúdlu.
Jednou jsem lahev zakryla plátýnkem, dala do temné spíže (skříň na chodbě, ani teplo, ani zima) a zapomněla na ni. Když jsem ji za cca měsíc našla, ocet byl hotový, stačilo přecedit do lahve. Nesterilizuji, průběžně vyrábím zhruba 1/2 litrovky, stíhám spotřebovat.
;-) Tip pro lenochy, jako jsem já, které děsí každodenní míchání atd. ;-)

Suroviny:
jablko, voda kojenecká

Přidat fotografie receptu