Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vdolky z bramborového těsta s jablkovými povidly

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dajda Dajda

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 726 kJ /
3 520 kcal
Bílkoviny105,73 g
Tuky22,58 g
Vláknina32,06 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 239 mg
Sůl0,46 g
Sacharidy707,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vdolky:
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Vařené studené brambory najemno nastrouháme, přidáme ostatní suroviny, kvásek a vypracujeme hladké těsto. Bez kynutí z něj vypracujeme malé bochánky (ve tvaru buchet), které klademe na plech s pečícím papírem blízko k sobě. Vdolečky by měly zaplnit 1 velký plech.

Po dohotovení pokryjeme utěrkou a necháme zhruba 15 minut kynout. Poté potřeme rozpuštěným tukem a pečeme při 180 °C zhruba 30 minut. Po upečení potřeme ještě jednou tukem. Krok 2: Povidla:
Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky, přidáme kolečka omytého citrónu i s kůrou a rozdusíme na kaši. Pokud máme nádobu s nepřilnavým dnem, jde to i bez přidání vody. Pak citrón vyjmeme a povidla osladíme medem. Po vychladnutí můžeme přidat rum nebo rozinky namočené v rumu. Tvaroh rozšleháme s jogurtem a ochutíme vanilkovým cukrem. Krok 3: Vdolečky na talíři natrhneme, bohatě pomažeme povidly a ozdobíme tvarohem. Nebo vše naservírujeme na talíře a misky a necháme strávníky, ať se obslouží sami.

Zveřejněno 6. 10. 2020

Poznámka autorky Dajda

Recept na vdolečky pochází z kuchařky Kluci v akci 2, ale povidla a zdobení tvarohem jsou podle mého gusta (kluci dávali kysanou smetanu, ale tvaroh mi připadá výraznější).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vdolky z bramborového těsta s jablkovými povidly

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W3gX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vdolky z bramborového těsta s jablkovými povidly

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W3gX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Eja57: Je to fakt dobrota. Vdolkům z obyčejného, takového " jalového" těsta se říká bálešky a ty právě mažeme švestkovými povidly a dřív jsme je sypali strouhaným tvarohem všechny, dnes už půlku dělám s měkkým, protože mi to tak víc chutná;-) A ta smetana se může přidat také!!

magdalenka: vařený brambor dávám často, déle udrží pečivu vláčnost a vlhkost.

Tiež nepoznám...s chuťou by som ochutnala. Len mám dotaz - v surovinách zrejme ide o zemiaky varené?

hospodyne: :-O no to musí být dobrota:-! neznám, ale už se vidím, jak na ten rozkrojený vdolek dávám ty dobroty a cpu se...och....

:-KU nás jim říkáme " sypané, kropené" , kropené proto, že je kropíme zakysanou smetanou, sypané už nejsou, protože na rozdíl od dob mého dětství nesypeme strouhaným tvarohem, ale normálním. A potíráme je zásadně hruškovými povidly s kořením- hřebíček, badyán, skořice. Vdolek rozkrojíme, na to povidla, pak tvaroh a na závěr zakysanka. Podotýkám, že u nás se jedná o moučník téměř slavnostní, protože hruškových povidel není nikdy dost. Ale vynikající jsou i s povidly jablečnými. Jak píše autorka, tvaroh je tam důležitý., smetana je už na vysoký stupeň.:-D Doporučuji, je to skvostné jídlo:yes::yes:

Eja57: Říkala jsem naservírovat na talíře a misky! ;-) V každém případě si myslím, že teď je na přípravu této dobroty příhodná doba - brambory se sklízejí, jablíčka padají a je potřeba je zlikvidovat ........... <3

:yes: jo:yes: plech a mísy se vším na stůl a dělejte si to po svém - u nás doma vždycky tento způsob servírování "urvi si co můžeš" fungoval:-D

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, brambory, mléko, vejce, droždí, cukr krupice, sůl, máslo, jablko, citron, med, rum, tvaroh, jogurt bílý, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu