Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketová pomazánka na topinky

V sezoně čerstvé zeleniny je velmi výhodné její přebytky zpracovat sterilací na různé pochoutky, které využijeme v zimním období, až bude zelenina nekvalitní nebo drahá. Cuketovou pomazánku využijete na tousty, pod maso nebo jako součást omáček.

Hodnocení receptu je 5,0 (81×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janaka janaka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez sterilizace

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez sterilizace)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 844 kJ /
680 kcal
Bílkoviny28,10 g
Tuky4,06 g
Vláknina64,18 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5,38 g
Sůl12,60 g
Sacharidy117,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Krok 2: Cukety rozřízneme napůl, vydlabeme semínka a umeleme ve strojku na maso. Očištěné zelené papriky taktéž umeleme. Krok 3: Rajčata spaříme v horké vodě, poté prudce zchladíme, oloupeme a taktéž umeleme. Krok 4: V hrnci rozpálíme olej, na kterém zpěníme cibuli. Postupně přidáme cuketu, česnek a ostatní suroviny. Krok 5: Pečlivě promícháme a dusíme asi 30 minut, pak plníme skleničky, které zavíčkujeme a vložíme do zavařovacího hrnce s vodou, ve kterém sterilujeme 20 minut.

TIP: Sterilování zeleniny

Zveřejněno 30. 7. 2009

Poznámka autorky janaka

Pomazánku jde použít i na těstoviny a pod maso, do guláše a jinými způsoby. Recept si můžeme upravit podle chuti, např. přidat papriku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketová pomazánka na topinky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oQjk

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketová pomazánka na topinky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oQjk

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (41)

Dani: Také bych ráda věděla, kolik těch rajčat. Děkuji.

Výborná i na špagety

Stánina: dělala jsem podobnou pikantní, bez masa, ale až budu používat bude to asi i s masem do těstovin či na topinku

Stánina 4. 8. 2017 10:35
Jelikož jsme masožravci do téhle pomazánky na topinky přidávám ještě 4 piksly vepřového ve vlastní šťávě PIKOK koupeno v Lidlu.Potom to má šmrnc.Ale kdo maso nemusí...

A kolik prosím vás těch rajčat ,

Dělám už ji druhým rokem již mám udělanou druhou várku a asi ještě končit nebudu, cuket je veliká úroda, pomazánku používám , jak na topinky, tak na špagety a na pizzu;-)

stepicka: Dobrý den, a kolik, prosím Vás, dáváte těch rajčat? Děkuji za odpověď. :-)

Zdenka Dudová,prosím,co je curra a kde se dá koupit-miluju dýni a tak bych váš recept zkusila...děkuji za info :) :-K

Jana : Pozri pozorne, to nie je curra, ale curry = kari.:-)

Zobrazit starší odpověď

Též dělám s cuketami co se dá ale naši si oblíbili Cuketa Ala čína výborná doporučuji:-)

Delam tuhle a taky super :yes::-)

Není lepší místo kečupu dát raději protlak?:-?

Emine: když jsme doma tyhle (a podobné) směsi dělávali, používala jsem kečup domácí, který jsem také zavařovala.

... a toto všechno hodím na orestované mleté maso na cibuli a pak mažu na topinky. Výborná večeře hlavně v zimě s horkým čajem. <3:yes:
http://jitka-peceni.iprostor.cz/

Dělám podobné, jen cuketu strouhám na hrubém struhadle a náš název je Cuketa alá Čína neboli Číňocuk. Máme pak na rýži nebo těstoviny. Velice dobré.:-))

Zdenka Dudová 6. 10. 2015 16:29
mám ešte lepsí recept: 2kg dýně oloupe ,rozkrájí na velké kusy , vyndá střed se semeny, posolí , třeba bylinkovou solí  pokape olejem a nechá péct v troubě , až změkne.  Pokud máš hokaido, nemusíš jí předem loupat. Kůže změkne sama.
 
6 ks cibulí a 1 kilo paprik dáš na oleji zesklovatět s 8 mi stroužky česneku.
Přidáš rajčatový protlak a 10 minut podusíš.
 
Naházíš do toho dýni a rozšťoucháš  spolu trochu jako bramborovou kaši
 
Dáš do toho
 
1 lžíci curry
1 lžičku zázvoru
2 kusy feferonku nebo čili papričku, podle tvojí chuti.
1 lžíce soli
1 lžička pepře
1 velký kečup.
1,5 dcl oleje
 
Necháš to pohromadě probublat a zredukovat  případnou vodu (podle druhu dýně)
 
Dáš do skleniček , horké zavíčkovat a otočit dnem vzhůru, ať se víčko chytí.
Potom to dá do lednice a většinou to moc dlouho nevydrží. Protože se hodně brzo zkonzumuje.
 
Když se dostane do skleničky vzduch , může kvasit. Tak pokud chceš skladovat ve sklepě na zimu, lepší bude zavíčkovat a ještě na 15 minut zavařit. http://www.toprecepty.cz

Tuhle pastu dělám už pěkných pár let,
Mimo jiné využití, na topinky je výborná.Viktore, všechny ingredience mají svůj význam,a když to máte takhle dietní, to si raději cuketu obalte.A cuketa vyžaduje koření, jinak je bez chuti,a nikdo by jí u nás nejedl.

Dnes to jdu vyzkouset ;-)

Tématické fráze:
recepty cuketa na topinku, cuketa na topinky, cuketová směs na topinky, recepty z cukety na topinky, recepty cuketa na topinky, směs na topinky z cukety, pomazánka na topinky, cuketa na topinku, pikantní pomazánka z cukety, super recept na tatarák z cukety, cukina na topinky, cuketová směs na topinky s masem, pikantní cuketová směs na topinky, na topinky z cukiny, pikantní cuketová pomazánka, recept z cukety na topinky, cukety na topinky, cuketa na topinky recept, recepty pomazánky na topinky, cuketová na topinky

Suroviny:
cibule, cuketa, česnek, omáčka sojová, zázvor, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, kečup sladký, sůl, paprika čerstvá zelená, rajče, bobkový list, koření nové koření mleté, pepř mletý

Přidat fotografie receptu