Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládovo-karamelový ráj

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mArtyspecial

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 531 kJ /
3 712 kcal
Bílkoviny100,47 g
Tuky87,39 g
Vláknina20,10 g
Cholesterol 1,09 g
Sodík 573 mg
Sůl1,19 g
Sacharidy620,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 2: Jemně nadrtíme polovinu tabulky hořké čokolády. V míse smícháme hladkou mouku, kakao, kypřicí prášek a nadrcenou čokoládu. Poté vezmeme vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Ke žloutkům přisypeme cukr, přilijeme mléko a důkladně šleháme metličkou, dokud se směs dostatečně nepromísí. Následně vyšleháme z bílků sníh. Když je sníh hotový, začneme postupně přisypávat předpřipravenou sypkou směs do žloutkové směsi a vše důkladně promícháme, aby vzniklo hladké těsto. Nakonec ještě přidáme bílkový sníh a znovu opatrně promícháme, aby se vše spojilo. Těsto přendáme do máslem vymazané pomoučené formy na dort a dáme na 35-45 minut do trouby. Ke konci pečení korpus kontrolujeme pomocí špejle, kterou zapichujeme do středu korpusu. Vyndáme ho z trouby tehdy, když se těsto přestane lepit. Krok 3: Než se korpus upeče, připravíme krém na potření dortu. Do menšího hrnce nasypeme cukr a za stálého míchání na mírném plameni čekáme, než cukr zkaramelizuje. Poté k hotovému karamelu přilijeme mléko (množství mléka můžeme upravit dle požadované hustoty krému), přivedeme k varu a mícháme dokud se karamel v mléce nerozpustí. Následně přidáme tvaroh a nalámanou čokoládu. Znovu přivedeme k varu a mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a vše nespojí v hladký krém. Krém poté necháme vychladnout. Krok 4: Vychladlý korpus vodorovně v polovině přeřízneme (ideálně nití). Spodní část korpusu položíme na servírovací tác a potřeme broskvovou marmeládou. Poté vrátíme na spodní část korpusu zpět horní část. Celý dort (shora i z boků) potřeme připraveným krémem a stěrkou uhladíme do hladka. Dort následně dáme vychladit a ztuhnout do lednice.

Zveřejněno 22. 10. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládovo-karamelový ráj

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rz0B

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládovo-karamelový ráj

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rz0B

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

LukasMalicky: Děkuji za pochvalu.:-8

Dort jsem dnes pekl! Je opravdu jednoduchý a chutná naprosto užasně. Kombinace tvarohu, čokolády a karamelu je proste božská. Doporučuji na dort dat čerstvé maliny. Určitě doporučuji

Suroviny:
mouka hladká, kakao, kypřící prášek do pečiva, čokoláda hořká, vejce, cukr krystal, mléko, marmeláda broskvová, cukr krystal, mléko, tvaroh plnotučný, čokoláda hořká

Přidat fotografie receptu