Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Broskvovo-nektarinkový závin

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 090 kJ /
3 368 kcal
Bílkoviny89,93 g
Tuky117,08 g
Vláknina26,38 g
Cholesterol 273 mg
Sodík 324 mg
Sůl0,65 g
Sacharidy475,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku dáme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme vodu a přisypeme sůl. Heru nakrájíme na vločky a poklademe ji kolem dokola na hromádku mouky. Těsto hněteme tak dlouho, až je hladké a leskne se. Pod nahřátým kastrolkem ho necháme asi 60 minut odpočívat. Krok 2: Na utěrce ho poté vyválíme na hodně tenký plát a potřeme rozpuštěnou Herou. Navršíme hmotu utřenou z tvarohu, cukru, žloutků a citrónové šťávy, poklademe směsí ovoce, rozinek a mandlí. Pomocí utěrky závin opatrně zarolujeme, přeneseme na vymaštěný plech a potřeme Herou. Krok 3: Pečeme v předehřáté elektrické troubě při 225°C, v plynové na stupni 3 asi 40 minut. Mezitím asi 3x až 4x potřeme Herou, aby závin byl křehký. Před podáváním moučník posypeme moučkovým cukrem.

Jíme teplý i studený. Obzvlášť chutná s teplou omáčkou s pravou bourbonskou vanilkou.

Zveřejněno 26. 10. 2020

Poznámka autorky MamlajdaD

Tvarohová náplň podle Veroniky Hrozné:

Je tam 500 g tvarohu, jeden žloutek, sníh z jednoho bílku, citronová kůra, rozinky. K tomu byla přidána na sucho opečená dětská krupička, na 500 g tvarohu je 5 PL opečené krupičky, 1 PL zakysané 16% smetany. Vanilkový cukr 2x a cukr krystal 4 lžíce. Z toho jedna do sněhu. Je to náplň, která nevyteče.

Mírně teplý, čerstvý štrúdl, podávat s jahodovým rozvarem! Jahody, cukr, trošku vody a citronová šťáva, povařit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Broskvovo-nektarinkový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2LvW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Broskvovo-nektarinkový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2LvW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (51)

Veronika.Hrozna: Máš náročnou, tu svojí mužskou polovičku! :-O;-):-D Exota jsem právě vložila, připsala jsem, jak bych to asi dělala já, ale ty si už poradíš, máš to všechno v malíčku! Tak ať se daří, doufám, že se náplň nebude sypat, z toho mám docela obavy, jestli to ta strouhanka a granko udrží. Krásně se vyspi a na zítra ti držím palce (i sobě), aby recept vyšel. :yes::yes::yes: Možná lžíce nebo dvě nějakého pudinku, no mám plnou hlavu nápadů, ale nevím, jak se to ovoce po okapání bude chovat, možná ta strouhanka bude stačit. Moc zdravím! :-K:-K:-K

Veronika.Hrozna: Ted mi polovicka rika, ze mohu pro zmenu znovu upect ty co jsou tady na fotce, ty tvarohove madarske. Pry pro jistotu, a i exota zbasti, kdyz bude dobry. Takze objednavka 2 madarske a 2 exoti !:-D:-D:-D

MamlajdaD: To vis, minuly tyden byly dva tvarohove, ale ty byly ihned pryc.Pak jsem pekla vidensky s makem a jablky taky 2 nohavice. :-O A uz je doma strudlovy abstak, je uz utery, takze neco stvorit musim!:-D:-D:-D

Veronika.Hrozna: Jak si přeješ, drahá závinová vílo! :-D:-8;-):-K:-K:-K

MamlajdaD: No totok! Ja tady cekam na exota a on to pry exot neni! Nevadi, i tak jsem zvedava.... :-* Soupni to exoticni zavinovo sem.:-Q

Veronika.Hrozna: :-D:-D:-D No klidně ti ho sem ještě dneska napíšu, ale chtěla jsem ho nejdřív zkusit. Ale zatím pořád nemám čím fotit, takže jsem nucená vše odkládat. Mobil už je (prý) opravený, tak jsem zvědavá, kdy ho z té Prahy pošlou. Tak jestli ho chceš vyzkoušet na vlastní pěst, máš ho jště dneska mít. :-8 Ale je tam jen trochu jiné ovoce, jinak na něm není nic zvláštního, si myslím. No uvidíš sama. ;-):-D Měj se moc hezky a zdravím! :-K:-K:-K

MamlajdaD: Kde je ten exot-zavin? Ha? :-Q Slibujes a nic!

Veronika.Hrozna: Děkovat musím já, a ty se teď můžeš chvilku vznášet na obláčku dobře vykonané práce! Hodně dobře vykonané! :-D:-K:yes::yes:

MamlajdaD: :-K:-K:-K , Super, děkuji ! ;-)

Veronika.Hrozna: Ihned provedeno! Už je to tam přidané! ;-):-8:-K

MamlajdaD: Ne, ne, tohle stačí!, myslím. Snad jedině připiš, že co je na tom štrúdlíku na fotce, na to se ptám vždycky i já:

Mírně teplý, čerstvý štrůdl, podávat s jahodovým rozvarem! Jahody, cukr, trošku vody a citronová šťáva, povařit.

Veronika.Hrozna: Hned jsem celý ten tvůj popis náplně šoupla do poznámky k receptu, v komentářích se to pak už nenajde. Ale možná by si ten tvůj recept na náplň zasloužil vložit jako samostatný recept! :-8:-K;-)

MamlajdaD: Nový směr v poezii, koneckonců proč ne? :-D:-D:-D Je tam 500 g tvarohu, jeden žloutek , sníh z jednoho vajíčka, citronová kůra , rozinky. K tomu byla přidána na sucho opečená dětská krupička, na 500 g tvarohu, šlo 5 PL opečené krupičky, 1 PL zakysané 16% smetany. Vanilkový cukr 2x a cukr krystal 4 lžíce. Z toho jedna do sněhu. Byla to náplň, která nevyteče.

Veronika.Hrozna: :-D:-K:-D<3:yes: - nic jiného není třeba napsat! ;-)
A já sem jěště brzy pro tebe přidám recept na "Exotický závin", jo!? ;-):-8:-D
A dyby sem někdo na Topky přidal recept s fotkou na ten maďarský tvarohový závin (třeba ty nebo Magduška, neboi někdo další), tak mu taky složím mlsnou básničku! ;-):-D:yes:

MamlajdaD: No, totok ! Básnička ! Byly sice jedna báseň, ale je to typ zákusku, který je třeba papat vlažný ! Upéct , trošku prochladit a
servírovat, s teplým jahodovým rozvarem s troškou citronové šťávy. Měla jsem jenom mražené jahody, ale bylo to výborné. S papáním problém nebyl , už tam je jenom jedna patka ! Jahody už taky nejsou ! Plech je umytý.

Veronika.Hrozna: Moc krásné fotky, dělají mi choutky! Už jsou tady, už jsou tu, chci tu tvojí dobrotu! Z Bratislavy štrůdl krásný, můj obdiv je vcelku jasný! Poděkování letí mílovými křídy, toť ozdoba mezi mlsnými jídly! Doma u vás také asi chutnalo a obdivu od muže se ti dostalo! Tebe každý musí míti rád a já děkuji ti nastokrát! :-K:-K:-K:-D<3:yes::yes::yes:
Opravdu děkuji za vyzkoušení a mám velkou radost z toho jak se ti to krásně zdařilo! Fotky jsou krásné! ;-)<3:-D:-K

Eja57: Neměla jsem doma kurkumu.

Vyber si fotku do titulky, mě to nejde! Asi proto, že to je tvůj recepis.

Veronika.Hrozna: co takhle špetička! kurkumy? a žluťoučké žloutky jsou na světě...

MamlajdaD: Podařilo se, teď jsem chutnala, je ještě teplý ! Jdu za chvilku udělat ten jahodový přeliv, s čím se to podává a nafotím! Napíšu recept na ten tvaroh a na ten přeliv ! Ovšem s tím, že já to nemám tak hezky žluté od vajíček, jako na fotkách. ;-( To by musel někdo dát dvě vajíčka, přímo od slepiček na zeleném u lesa! ;-) P.S. Ale fakt to Magdalence moc ukazovat nemusíme, taková krása ,s čím bych se mohla vychloubat, to fakt není!

Veronika.Hrozna: :-D To se mně stát nemůže! Já už ty kila totiž mám a jsem setrvale kulaťoučká. Na to, že jsem byla celý život štíhlá ať jsem snědla, co jsem snědla, :yes:;-) tak teď na stará kolena jsem beze změny kulatá ať jím, nebo nejím :no:;-(. Ale co s tím nadělám, i tak je na světě hezky! ;-):-D:-K

MamlajdaD: No, a ty kila navíc! Kdo by odolal? :-D Já taky koukala videa a pak nakonec videa, do toho zaboří vidličku , jak do peřinky ......<3<3<3

magdalenka: Ale pročpak by ses červenala? Vždyť on každý ví, že umíš! ;-):-8 Jen jsi moc skromná a svoje znalosti nedáváš moc na odiv. Ale když někomu poradíš nebo odpovídáš na dotaz, je to vždy dokonalé. A o tvých výrobcích ani nemluvím! :yes::-D Ale jedno ti řeknu, Magduška, kdybych já měla tak blízko do Maďarska, pekla bych tažené štrůdly každý týden, vždyť oni tam na to prodávají speciální těsto, je ve výsledku jako tažené (nebo je to strojové tažené, ale dokonalé), jen dát náplň a strčit do trouby! Koukala jsem na to na maďarských videích, když jste se s Veronikou začaly bavit o túrós rétes - tvarohovém závinu. ;-) Takové kdyby u nás prodávali, to by bylo dobrot! :yes: Dík za komentář a zdravím! :-K:-K:-K

Veronika.Hrozna: túrós rétes nemám momentálne na programe, ešte je tam od včera kus škoricového kringla.:-8

magdalenka: A nemusíš, len tak náhodou, zajtra piecť turosz retesz? :-K

MamlajdaD:cha! červenám sa po korienky vlasov, lebo si chválu nezaslúžim. Pečiem stále dokola niektoré veci, ktoré rodina požaduje, hlavne obyčajné koláče, kysnuté veci, pagáče, chlieb, pečivo a pod. Pečenie múčnikov, torty alebo cukroví nie je mojou doménou, ale sporadicky sa dokopem, lebo musím...:-8

Veronika.Hrozna: V pečení moučníků ti věřím (a nejen v nich), pečeš hodně a máš parádní moučníky! Ale souhlasím s tebou, že Magduška je také super šikovná pekařka! ;-)

MamlajdaD: Tak to jsem měla ten tvaroh odnést, k Magdalence ! U mne bez záruky. Snad to dobře dopadne, ale moc ji to ukazovat nemusíme!:-( ;-) Určitě to nebude, jak od maďarské kuchařky.;-(

Veronika.Hrozna: A to ale děláš ten maďarský tvarohový, ne:-? <3 Jsem zvědavá jako opička Žofka z večerníčku! :-D;-):-K

MamlajdaD: Dala jsem okapat tvaroh....

Suroviny:
mouka, voda, sůl mořská, tuk hera, broskve, nektarinky, tvaroh jemný, cukr, žloutek, šťáva citronová, rozinky, mandle, tuk hera, tuk hera, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu