Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelné bramborové vošouchy (bramboráčky, cmunda)

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

janky3 janky3

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min

40 min (40 min příprava)

Suroviny pro 6

6

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 382 kJ /
1 764 kcal
Bílkoviny29,18 g
Tuky162,52 g
Vláknina12,69 g
Cholesterol 641 mg
Sodík 3,03 g
Sůl7,42 g
Sacharidy42,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Starší oschlé bagety nakrájíme na plátky, vložíme do mísy a zalijeme mlékem. Snažíme se namačkat je do mléka, pokud chybí, trochu dolijeme.
Na pánev dáme špek, až se rozpustí, přidáme trochu oleje a plátek másla, cibuli a nakrájenou slaninu. Mícháme asi 5 minut. Pak přidáme lehce vyždímané zelí a společně restujeme. po 10 minutách přikápneme občas trošku vody a ještě chvíli dusíme, než se voda odpaří. Ještě jednou totéž. Krok 2: Pečivo v míse pořádně rozmačkáme s mlékem na kaši. Přidáme nastrouhané brambory, koření, vejce a další ingredience, promícháme. Přisypeme zchladlou směs z pánve a rozmícháme. Krok 3: Plech vymažeme, lžící dáváme malé hromádky a utvoříme placičky. Do vyhřáté trouby na 200°C vložíme plech na 20-25 minut. Další část smažíme na nepřilnavé pánvi pěkně do křupava na lžíci oleje a kousku másla.
Upečené placičky ještě na plechu lehce potřeme tuhým máslem.

Zveřejněno 3. 11. 2020

Poznámka autorky janky3

Koupila jsem bagety na oslavu, a ta se nekonala. Bagety jsem usušila, že je nastrouhám na strouhanku. Ale nechtělo se mi. Tak jsem je použila místo mouky. Na zelí jsem měla chuť. Ten zbytek jsem ráda dojedla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelné bramborové vošouchy (bramboráčky, cmunda)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Enql

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelné bramborové vošouchy (bramboráčky, cmunda)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Enql

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Dajda: My jsme vošouchy naučily Srby, kteří měli "chalupu" v Chorvatsku a pronajímali pokoje .Bylo to v 87. roce. Oni to vůbec neznali, tak jsem je udělala. Z jejich surovin. Měla jsem velikánskou mísu a smažila a smažila a ...smažila. Po chvíli se u vrátek začali zastavovat lidé z ulice, neboť ta neodolatelná vůně nemohla zůstat bez povšimnutí. Byli pozváni dál, takže strávníků v pergole přibylo. Tak jsem začala smažit 4 na pánev, aby se dostalo na všechny. Jejich vnučka pojmenovala vošouchy krompirpalačinke . Kladenský přítel mé kamarádky si myslil, když jsem jim nabídla vošouchy, že je to neslušné slovo. Tyto zelné vošouchy chutnali i kočkám. nabídla jsem jim jen ze špásu, když loudily . Loudily velmi přesvědčivě, přesto, že právě dovečeřely ty výběrové konzervy se spoustou masa. :-D

janky3: Je to prostě typické české jídlo (i když ho dělají Poláci, Němci ...) a má své krajové varianty přípravy i názvy. Ty brusinky si taky nedovedu představit, i když je miluju k lecčemu - vadila by mi ta kombinace česnek + sladké brusinky. Nicméně proti gustu ..... Vyprávěl mi známý, který pobýval rok na studiích v Pise, že udělal bramboráky Italům a oni si na ně dali KEČUP! :-O A víte, jak jsou Italové hákliví na to, když si dá někdo kečup na jejich těstoviny! Ale když jim to chutnalo ..... :-D

Dajda: A já si myslila, že kramfleky pocházejí více ze severu, z podhůří Krkonoš, Jizerských hor. Další dobrá informace. Doma jsme je jedli s brusinkami, což spousta lidí nepochopila, ale klidně si je dali na maso ke svíčkové. Zkoušela jsem i jablečná povidla bez cukru, jablka byla dost sladká. Na vošouchách senzace a dokonce i hrušková a bašta. Naše nevěsta zase je zvyklá k vošouchům nevařené kyselé zelí. Zajímalo by mě, kolik názvů by se našlo. Ještě jsem našla dva na internetu, ale hned jsem je zapomněla.:-O

janky3: Hlásím se ke kramflekům - u nás doma na Pardubicku se tak bramborákům říkalo. :-D

zmije: Také sejkorky atd.

zmije: Mám dojem, že moje spolužačka ze střední tomu tak říkala. Naše vošouchy byla u nich cmunda. My jsme doma říkali vošouchy, ale rodiče pocházeli z jižních Čech. Ale do závorky jsem dala další názvy, aby každý pochopil, o co jde. V Karlových Varech říkali vošouchům bramboráky, spolužačka cmunda, myslím, že jsem slyšela i slovo kramfleky. Každý kraj či okres tomu říká jinak a také tam přidávají co dům dal, nebo co je třeba spotřebovat. Já jsem potřebovala spotřebovat celozrnné bagety, tak jsem je použila místo mouky. Měla jsem chuť na zelí, ale i na bramborák, tak jsem to smíchala. K zelí patří uzené a cibulka, tak to tam je.
Moje teta tam přidávala trochu droždí. V Rokycanech přidávali salám na kostičky a mletou papriku. Někdo přidává škvarky.
Nedaleko Budějovic je vesnice od Č, kde je hospoda, a tam dělají Cmundu po kaplicku. Jsou to bramboráčky, k tomu uzené a vařené kyselé zelí. Někdy jsem vošouchy plnila sýrem, nejlépe Nivou. Takže základ zůstává, a pak už pracuje fantazie.:-8

Možná je to dobré,ale cmundy to nejsou.

Suroviny:
celozrnná bageta, zelí kysané, brambory, mléko, vejce, slanina oravská, špek, cibule, česnek, majoránka, pepř, sůl, olej, máslo

Přidat fotografie receptu