Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obyčejný jablkový závin

Jablečný štrúdl podle léty prověřeného receptu je křehoučký, vláčný a neodolatelně voní jablíčky, skořicí, rumem a ořechy. Před pečením závin potřeme rozšlehaným vejcem a po upečení zasněžíme moučkovým cukrem.

Hodnocení receptu je 4,5 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 30 min

65 min (35 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 946 kJ /
4 767 kcal
Bílkoviny81,56 g
Tuky276,09 g
Vláknina47,70 g
Cholesterol 911 mg
Sodík 234 mg
Sůl0,31 g
Sacharidy446,81 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve rozinky přebereme, horkou vodou na sítku propláchneme a v mističce pokropíme rumem. Krok 2: Prosejeme mouku, přidáme nastrouhané nebo na kostičky nakrájené máslo (nebo Heru) a bílý jogurt. Krok 3: V robotu nebo ručně zaděláme těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout asi 20 minut. Krok 4: Zapneme troubu na 170-180 °C. Krok 5: Omytá jablka zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Krok 6: Vejce rozklepneme a v hrnečku rozkvedláme. Krok 7: Plech vyložíme papírem na pečení nebo pečicí podložkou. Krok 8: Odpočinuté těsto rozdělíme na 3 díly, postupně každý díl rozválíme na obdélník (podle délky plechu asi 35 cm délka a 20 cm šířka). Krok 9: Na plát těsta navršíme podél dlouhé strany asi 2 cm od kraje 1/3 nastrouhaných jablek, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, přidáme rozinky a ořechy (nejsou nutné). Krok 10: Zabalíme závin, dobře uzavřeme konce a přendáme na připravený plech. Krok 11: Stejně postupujeme i u dalších 2 závinů. Krok 12: Na plechu všechny záviny potřeme vejcem a propícháme několikrát vidličkou vrchní těsto, aby mohla unikat při pečení pára. Krok 13: Vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C a pečeme dozlatova podle trouby asi 30 minut. Krok 14: Upečený, vychladlý závin lehce poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

TIP: Nejlepší jablečné štrúdly

Zveřejněno 8. 11. 2020

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept používám víc než 45 let, z těsta se dají dělat i jiné zákusky s tvarohem, mákem, povidly nebo i drobné cukroví s ořechy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Obyčejný jablkový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nvRp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Obyčejný jablkový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nvRp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Dobrý den, zajímá mě, jestli nikomu nechybí v receptu sůl, která je podle mě v tomto typu těsta nepostradatelná. Zkusila jsem upéci bez soli a výsledek je mdlé chuti. Ovšem pochvala za těsto jako celek je na místě, pracuje se s ním výborně. Porovnávala jsem recept s maminčiným. Je stejný, až na tu sůl a navíc dává maminka vajíčko.

Napipi76: Děkuji za komentář a přeji příjemný, pohodový den :-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

lovcova: :-) děkuji za komentář a přeji hezký den :-K

Mám stejný recept jen s přidáním dvou žloutků.Výborně se s těstem pracuje.Jde i zamrazit.<3

Moanka: :-) moc děkuji za komentář, určitě se povede tak dobrou chuť a přeji krásnou neděli :-K

HankaR.: :-) moc děkuji , omlouvám se za opožděnou odpověď a přeji krásný den :-K

To se mi moc líbí. :-) Brzy se do štrúdlu pustím… <3 Díky za receptík. :-*:-K

Vynikající těsto! Krásně se s ním pracuje, netrhá se :yes:

Gabina: :-) děkuji moc i za pěkné fotečky - jste šikulky <3:-K hezký večer i další dny

Marie Svarcova: dnes jsme pekli znova, plnili jsme nutelou a horkou čokoládou <3

Gabina: :-) moc děkuji za komentář, je to univerzální těsto a dá se z něho dělat víc než závin, dcerka je šikovná - díky za vyzkoušení :-K hezký víkend

S těstem se dobře pracovalo, dcerka dělala jablečné tasticky

Marie Svarcova: ;-)

tejaja: :-) děkuji za komentář, zrovna jsem nebyla na počítači :-K hezký večer

elenadelavega: nikdy jsem těsto nezmrazovala ale dá se udělat i jen jeden nebo dva nebo udělejte z poloviny jedem větší, případně v lednici těsto zabalené v potravinářské folii vydrží týden. :-K hezký večer

elenadelavega: Veď si rozdeľte suroviny na tretiny a upečte jeden závin.;-)

Dá se případně těsto zamrazit a použít později? Jen pro jednoho člověka nechci dělat tři zaviny :(

MamlajdaD: :-) moc dfěkuji :-K hezký večer

:yes::yes:;-)<3:-K

bystrouska: :-) moc děkuji a přeji krásný den :-K

Obyčejný závin vypadá neobyčejně dobře:-D.

Suroviny:
mouka hladká, máslo, jogurt bílý, sůl, jablko, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, rum, ořechy mleté, vejce, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu