Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fíkové peřinky

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 682 kJ /
2 553 kcal
Bílkoviny53,68 g
Tuky63,19 g
Vláknina24,83 g
Cholesterol 366 mg
Sodík 28 mg
Sůl0,45 g
Sacharidy429,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, droždí a 2-3 lžíce mouky (vše z odvážených přichystaných surovin) a tento kvásek necháme 20 minut kynout. Krok 2: Pak k němu přidáme zbytek surovin (kromě fíků) a uhněteme těsto. Až zcela ke konci hnětení přidáme i fíky, aby se dobře zapracovaly do těsta. V teple místnosti necháme těsto dobře vykynout – asi 45-60 minut, během té doby ho jednou nebo dvakrát propracujeme. Těsto je méně sladké, dosladí ho přidané sušené ovoce. Krok 3: Tvarování je velice jednoduché a rychlé: Vykynuté těsto na stole lehce propracujeme, uděláme z něj delší “šišku” a rozkrájíme ji na 10 stejných dílků, které opatrně přeneseme na plech pečícím papírem nebo fólií.
Po dokynutí (30-45 minut) peřinky potřeme lehce našlehaným bílkem a upečeme ve vyhřáté troubě (190-200 °C / 14-18 minut).

Zveřejněno 16. 11. 2020

Poznámka autorky cathleen

Máte-li rádi voňavé pečivo, přidejte do těsta strouhanou citronovou kůru, část cukru můžete nahradit cukrem vanilkovým, popř. zkuste přidat drobně krájenou kandovanou kůru pomerančovou. Někdy jsou ke koupi jen fíky drobné, poměrně tuhé (jako na fotografii u pečiva). Takové po rozkrojení zaliji malým množstvím vody a nechám přes noc trochu nabobtnat. Ráno pak z fíků zbytek volné vody sliji, vodou z kohoutku ji doplním do potřebných 160 g (jak mám psáno v Surovinách) a zadělám jí těsto. Místo fíků budou v těstě chutnat i datle, jen bych je do hotového těsta ručně vmísila (spíš jakoby těstem zaobalila), aby se měkké datle při mechanickém mísení zcela nerozmačkaly.

Tento a další moje recepty najdete na http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fíkové peřinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vEZ8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fíkové peřinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vEZ8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

cathleen: všimla som si foto, ale u niektorých ľudí nikdy nevieš...:-8

magdalenka: díky, to mě nenapadlo ;-) brala jsem to i tak, že na fotce mám fíky sušené, ale napíšu to i do surovin, pro jistotu.

Ahoj, máš to krásne a zaujímavé...len by som asi zdôraznila surovinách, že dávaš figy sušené...ja mám v záhrade vždy úrodu čerstvých, aj v obchode dostať čerstvé figy...

MamlajdaD: děkuji :-) o tenhle recept mě poprosila kamarádka, která hodně cestuje a v Mexiku jedla něco podobného...pořád na to nemohla zapomenout :-8 Tak jsem se pořádně vyptala, jak to chutnalo, na konzistenci atd. a zkusila upéct podobné - u nás doma moc chutnaly.

Zajímavý recept, ukládám, určitě přijde vhod s tou neobvyklou náplní! Moc se mi líbí! :yes:<3:-K:-D:yes:

Suroviny:
voda, kůra citronová, cukr, máslo, sůl, žloutek, mouka hladká, mouka polohrubá, droždí čerstvé, array

Přidat fotografie receptu