Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční medová roláda (Dělená strava podle LK - Kytičky + ovoce, volný graf)

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Taevita Taevita

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 10

10

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 586 kJ /
3 247 kcal
Bílkoviny53,67 g
Tuky120,65 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 426 mg
Sodík 1,69 g
Sůl0,07 g
Sacharidy480,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce rozklepneme, bílek v tomto receptu nebudeme potřebovat. V dlani zbude žloutek uzavřený ve žloutkovém vaku. Opatrně ho opláchneme od zbytku bílku vlažnou vodou, žloutkový vak dole proštípneme a žloutek necháme vytéct mezi prsty do mísy. V ruce nám zůstane blána, kterou byl žloutek obalený - žloutkový vak. Vyhodíme ho.
Drcené lněné semínko zalijeme v hrníčku horkou vodou a necháme pracovat a chladnout. (Nebo zalijeme nedrcené a po nabobtnání rozmixujeme tyčovým mixérem. Já jsem si nadrtila celý sáček suchého semínka, uzavřela ve sklenici a mám připravené v lednici.) Krok 2: Žloutky, med, olej a fruktózu utřeme. Přidáme ostatní suroviny, včetně vychladnutého lněného semínka s vodou a na vále nebo v robotu vypracujeme jemné těsto. Konzistencí by mělo být podobné těstu na nudle. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočívat až 12 dnů. Většinou nechávám týden, v časovém presu i méně. Krok 3: Odpočinuté voňavé těsto rozdělíme na 2 díly. Z každého vyválíme plát silný 3-4 mm. Délku upravíme podle rozměrů plechu. Pomažeme náplní (viz poslední bod postupu), svineme, položíme na plech s pečícím papírem, povrch propícháme vidličkou, aby roláda nepraskla tak, jako se to stalo mně.
Povrch potřeme žloutkem s vodou. Opět ho důkladně zbavíme bílku a žloutkového vaku! Krok 4: Pečeme na 160°C 25-35 minut do zezlátnutí. Bez horkovzduchu. Vychladlé rolády zabalíme do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku a necháme odpočívat a zrát v chladu až několik týdnů. Nechávám většinou týden až 14 dní. Krok 5: Náplň: Plát těsta potřeme povidly nebo marmeládou, posypeme jemně sekanými ořechy a pokrájeným sušeným ovocem, rozinkami. Záleží na naší chuti, fantazii a zásobách ve spíži.

Zveřejněno 8. 12. 2020

Poznámka autorky Taevita

Při pečení se kuchyní rozlévá ta pravá vánoční vůně koření, medu, ořechů a ovoce.

Recept upraven z knihy "Vánoční kuchařka" od Pavla Martina.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční medová roláda (Dělená strava podle LK - Kytičky + ovoce, volný graf)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OAqY

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční medová roláda (Dělená strava podle LK - Kytičky + ovoce, volný graf)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OAqY

Marie

Suroviny:
mouka hladká, fruktóza, žloutek, med, olej řepkový, koření do perníku, sůl, soda jedlá, semínka lněná, voda, marmeláda, ořechy, mandle, ovoce sušené

Přidat fotografie receptu