Suroviny pro 10
10
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 586 kJ / 3 247 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 53,67 g |
Tuky | 120,65 g |
Vláknina | 12,00 g |
Cholesterol | 426 mg |
Sodík | 1,69 g |
Sůl | 0,07 g |
Sacharidy | 480,63 g |
Postup přípravy
Drcené lněné semínko zalijeme v hrníčku horkou vodou a necháme pracovat a chladnout. (Nebo zalijeme nedrcené a po nabobtnání rozmixujeme tyčovým mixérem. Já jsem si nadrtila celý sáček suchého semínka, uzavřela ve sklenici a mám připravené v lednici.) Krok 2: Žloutky, med, olej a fruktózu utřeme. Přidáme ostatní suroviny, včetně vychladnutého lněného semínka s vodou a na vále nebo v robotu vypracujeme jemné těsto. Konzistencí by mělo být podobné těstu na nudle. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočívat až 12 dnů. Většinou nechávám týden, v časovém presu i méně. Krok 3: Odpočinuté voňavé těsto rozdělíme na 2 díly. Z každého vyválíme plát silný 3-4 mm. Délku upravíme podle rozměrů plechu. Pomažeme náplní (viz poslední bod postupu), svineme, položíme na plech s pečícím papírem, povrch propícháme vidličkou, aby roláda nepraskla tak, jako se to stalo mně.
Povrch potřeme žloutkem s vodou. Opět ho důkladně zbavíme bílku a žloutkového vaku! Krok 4: Pečeme na 160°C 25-35 minut do zezlátnutí. Bez horkovzduchu. Vychladlé rolády zabalíme do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku a necháme odpočívat a zrát v chladu až několik týdnů. Nechávám většinou týden až 14 dní. Krok 5: Náplň: Plát těsta potřeme povidly nebo marmeládou, posypeme jemně sekanými ořechy a pokrájeným sušeným ovocem, rozinkami. Záleží na naší chuti, fantazii a zásobách ve spíži.
Zveřejněno 8. 12. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční medová roláda (Dělená strava podle LK - Kytičky + ovoce, volný graf)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OAqY
Moje poznámka
Vánoční medová roláda (Dělená strava podle LK - Kytičky + ovoce, volný graf)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OAqY
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 1 hodinou
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 10 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 11 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno 2. 12. 2024 18:29
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Mystic před 1 hodinou
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 1 hodinou
Plněné ořechy
Handour před 1 hodinou
Marokánky III - cukroví
Panova před 2 hodinami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 2 hodinami
Kuřecí špízy
Tacek před 2 hodinami
Pečené brambory v troubě
Tacek před 2 hodinami
Makové kytičky
renatamanglova618 před 3 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
fruktóza,
žloutek,
med,
olej řepkový,
koření do perníku,
sůl,
soda jedlá,
semínka lněná,
voda,
marmeláda,
ořechy,
mandle,
ovoce sušené
Komentáře