Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Spousta jablek a žádný sklep

Hodnocení receptu je 4,9 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marcela Kr. Marcela Kr.

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Smoštovaná jablka z moštárny :
Mošt PASTERIZUJEME - zahříváme po částech v hrnci na 75-80°c (zavařovací teploměr přímo do moštu) a horký plníme do sklenic, nebo bezbarvých pet lahví. Horké zavíčkujeme. Plníme tak na 90%. Takto pasterizovaný mošt se nekazí, vydrží celou zimu, skladovat lze na balkoně, nebo kdekoliv na chladnějším místě. Krok 2: Strouhaná jablka:
Jablka zbavit jadřinců a slupek, nastrouhat nahrubo a jen tak na sucho naplnit zavařovací sklenice po okraj. Jablka natlačit co se vejde. Pokud jsou hodně šťavnatá, přebytečnou šťávu odlít (a vypít). Zavíčkovat a zavařit v myčce na nejdelší program (hrnce). Použití na štrúdl a jiné moučníky, kam se hodí strouhaná jablka. (Takto jablka uchovávala už moje babička.) Krok 3: Jablečný kompot:
Jablka na čtvrtky, zbavit slupek a jadřinců, naskládat do sklenic, přidat do každé 3 hřebíčky a 2 lžíce cukru, zalít vodou, zavíčkovat. Nakládat opět do myčky a spustit nejdelší program. Použití na ovocné moučníky, pod želé, nebo jen tak do mističky jako svačinku, nebo lehký dezert po obědě. Tak se baštil za našeho dětství. Vhodný i jako příkrm pro kojence (hřebíček před konzumací odstraníme). Krok 4: Křížaly:
Jablka zbavit jadřinců a i se slupkami nakrájet na plátky. Sušit v sušičce nebo troubě dokřupava! Skladovat v uzavřených nádobách (od cara, müsli, nebo v zavařovacích sklenicích). U ovoce se doporučuje sušit do měkka, ale u křížal je mnohem chutnější si křupnout. Jako pohoštění pro hubnoucí návštěvy a jiné "dietáře" vřele doporučuji. Klidně plnou mísu na stůl. V celofánovém sáčku je to i milý dáreček.

Zveřejněno 25. 12. 2020

Poznámka autorky Marcela Kr.

Dlouho jsem řešila, co s jablky bez sklepa. Léty jsem vypracovala tento plán:

Drobná jablka a jablka ne moc chutná na přímou konzumaci zavezu moštovat. Co se vypije, nechám v lednici. Zbytek pasterizuji k uskladnění.

Pak si večer sednu k televizi a okrájím velká jablka, která mají drobné kazy. Nastrouhám najednou v robotu, naplním sklenice a šup na noc do myčky.

Jiný večer střední jablka na čtvrtky do kompotu, na noc hodím opět do myčky.

A pak už postupně po večerech krájím křížaly do sušičky. Ta nechávám vždy až jako poslední, protože na křížaly se skvěle hodí i jablka už lehce ovadlá.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Spousta jablek a žádný sklep

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mr4n

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Spousta jablek a žádný sklep

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mr4n

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Paní Marcelo, děkuji za perfektní přehled, jak zpracovat úrodu jablek. Dala jste si s tím hodně práce :-K

Úžasně napsáno.:-8 Srozumitelně, stručně a ještě si člověk vybaví spomínky na mládí;-):yes::yes::yes:

divozenka666: Moc děkuji za pochvalu, ta potěší !

Kompoty jsou právě v myčkové lázni, křížaly určitě zkusím. Nikdy jsem je nedělala, ale máme je rádi. :-) Strouhaná jablíčka do skla dělá do dnes moje maminka, je to velká pomoc. Sklep máme, tak můžu zavařovat o 106. :-D:-D:-D Máte to moc hezky napsané , velmi originálně. Moc děkuji. :yes::-K:-)

Díky! Mám z vašich komentářů velkou radost. MK

Dýchla na mne atmosféra doby, kdy jsme na zahradě mých prarodičů měli jabloně :) Sklípek sice měli, ale malý, takže většina jablek se zpracovávala podobně. Strouhaná jablka do sklenic dělám dodnes, když dostanu více jablek než sníme. Díky za vzpomínky :)

zdenka.s: Koukala jsem se, jak to mám já - 70° 2:30. Takže ano.

Skvělé :yes:. Křížaly dělám každý rok ,tam není co zkazit ,jen je loupu ,právě proto , že vybírám ta horší jablíčka , co jsou poďobaná a tak
Kompot a strouhaná určitě udělm , právě jsem nevěděa ,jestli slívat šťávu a přidávat cukr .
Zaujalo mě to zavařování v myčce, já mám nejdelší program 143 minut a 70 °, bude to stačit ? Děkuji

MamlajdaD: Díky, to jste mně potěšila!

Marcela Kr.: Přidávám 5 hvězdiček, moc se mi líbí i to, jak je recept napsaný. :yes::-K

Děkuji. Myslím, že neškodí občas připomenout skoro zapomenuté recepty.

Ta strouhaná jablka dělávala přesně takhle moje maminka i babička - šťáva se odlévala vždycky. Je to opravdu skvělý polotovar na pečení štrůdlů, který vydrží i dlouhá léta. Mohu jen doporučit, pokud máte větší úrodu vlastních jablek. :yes:

Suroviny:
jablko, mošt jablečný, koření hřebíček

Přidat fotografie receptu