Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládové pralinky

Domácí pralinky můžeme použít jako slavnostní mlsání nebo jako krásný dárek, který určitě potěší. Klíčem k úspěchu je temperování čokolády, kterou pak vymažeme do formy a necháme zatuhnout. Jako náplň použijeme arašídy a kandovanou pomerančovou kůru.

Hodnocení receptu je 4,5 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 25 kusů

25kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 242 kJ /
2 687 kcal
Bílkoviny46,00 g
Tuky158,08 g
Vláknina17,10 g
Cholesterol 50 mg
Sodík 340 mg
Sůl0,85 g
Sacharidy261,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jako první připravíme náplň. V menším rendlíku přivedeme k varu smetanu, odstavíme a vmícháme nasekanou čokoládu. Mícháme až do úplného rozpuštění čokolády. Nakonec přidáme jemně nasekané arašídy a pomerančovou kůru. Krok 2: Mléčnou čokoládu použijeme nejlépe ve tvaru čoček, pokud máme tabulkovou, nasekáme ji na menší kousky. Krok 3: Pokud chceme lesklé pralinky, které "nevykvetou" tukem, musíme čokoládu vytemperovat. V malém množství a v domácích podmínkách se dá použít technika očkování, kdy se větší část čokolády z celkového množství rozehřeje na cca 45 °C a pak se vmíchává zbytek nasekané čokolády a tím se zchladí. Když má čokoláda 31 °C, začneme s ní pracovat a po celou dobu se snažíme tuto teplotu udržet. Krok 4: Do misky vhodné do mikrovlnné trouby dáme zhruba 2/3 připravené čokolády. Vložíme do mikrovlnné trouby a při sníženém výkonu začneme čokoládu rozpouštět. Ze začátku v intervalech cca 10 sekund vždy misku vyjmeme a čokoládu promícháme. Ke konci už mícháme intenzivněji a průběh kontrolujeme častěji, čokoládu rozpustíme na teplotu cca 43-45 °C. Ke kontrole použijeme teploměr. Krok 5: Do rozpuštěné čokolády po větších částech intenzivně vmícháváme zbylou čokoládu, až do doby, kdy získáme teplotu 31 °C. V tom okamžiku začneme s čokoládou pracovat. Krok 6: Prohlubně v silikonové formě na pralinky vymažeme štětečkem čokoládou, odložíme do chladu a po zatuhnutí případně zopakujeme, pokud se nám zdá vrstva tenká. Opět necháme čokoládu ztuhnout a pralinky naplníme. Krok 7: Shora pralinky "uzavřeme" čokoládou a necháme ztuhnout už důkladně. Pak pralinky z formy vyjmeme - vyloupneme.

TIP: Další recepty na domácí pralinky

Zveřejněno 29. 12. 2020

Poznámka autorky Merylas

Množství čokolády je jen orientační, záleží na velikosti pralinek. Doporučuji použít formu spíš na větší pralinky, než na menší. Pokud máte menší formu, arašídy bych spíše jemněji nastrouhala a kůru velmi jemně nasekala.

Tyto pralinky mám spíše k rychlejší spotřebě a uchovávám je v chladu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládové pralinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yKgR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládové pralinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yKgR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Suroviny:
čokoláda mléčná, smetana ke šlehání, čokoláda mléčná, nesolené arašídy, kůra pomerančová kandovaná

Přidat fotografie receptu