Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová natřásanka s jablky - starý lidový recept

Hodnocení receptu je 4,3 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Porce: Rozpis na malý pekáček 16 x 26 cm

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 582 kJ /
1 334 kcal
Bílkoviny32,00 g
Tuky4,23 g
Vláknina30,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 51 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy277,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vařené a vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Na vál postupně nasypeme 200 g hrubé mouky a brambory po částech rukama „natřásáme“ – odtud název. (Já jsem strouhala do mísy, posypala postupně celkem asi osmi nebo deseti lžícemi mouky a vidličkou zlehka načechrávala, brambory se krásně obalily, ale šlo by to krásně i natřásáním mísy.) Cílem je rovnoměrně obalit všechny brambory moukou. Krok 2: Pekáček vymažeme máslem a polovinu brambor do něj narovnáme, (já jsem malinko brambory posolila, ale opravdu jen malinko), doporučuji příště i tuto spodní vrstvu trochu pocukrovat. Dříve se asi sladilo o hodně míň, než jsme zvyklí dnes. Krok 3: Pak nastrouháme jablka na tenké plátky a rozložíme je na brambory. Posypeme třtinovým cukrem a skořicí a zakryjeme druhou půlkou brambor. Já jsem jablka posypala jedním sáčkem skořicového cukru a povrch brambor pak polovinou druhého sáčku. Krok 4: Povrch pokapeme čtyřmi lžícemi rozpuštěného rostlinného másla (dala jsem navrch jen tenké plátky másla) a pečeme při 200 stupních dozlatova. Jíme teplé i studené.
Jablky nešetříme, můžeme přidat i rozpůlené švestky.

Zveřejněno 19. 1. 2021

Poznámka autorky MamlajdaD

Pekla jsem podle Kuchařky ze Svatojánu, i když jsem její text necitovala doslovně, ale postup jsem popsala podle svého. Tam, kde jsem udělala drobnou úpravu, napsala jsem do závorek.

První sousta mne sice nenadchla, ale po třetím soustu mě natřásanka zachutnala a budu si ji občas dělat.

Po tomto jídle se prý netloustne. :-)

DIA dieta - stačí cukr nahradit oblíbeným sladidlem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová natřásanka s jablky - starý lidový recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vEV8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová natřásanka s jablky - starý lidový recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vEV8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (6)

casino: ;-):-D:-K

MamlajdaD:
No, jak píšu v komentáři: jsem nepřidával vejce; :-K

casino: Dík za komentář! Ale ta "Rozcuchaná nevěsta" je myslím o chlup (tedy spíš o vajíčko ;-)) sofistikovanější recept! Je i tady na Topkách. ;-) Tohle je úplně bez vajec, tedy trochu jiné, proto jsem to sem dala. Myslím, že tohle "ošizené" jídlo se dělalo jen u těch nejchudších, a přece je to docela dobré, no koláč to není, co si budeme povídat. Ale jedlé to je, nezbyl mi ani drobeček. ;-) dÍk za pokec a odkaz! Zdravím! :-K:-K:-K

No, jak píšu v komentáři nižejc:
VÝBORNÉ:yes:
https://www.labuznik.cz/recept/rozcuchana-nevesta/

yanull: Děkuji za komentář, a jak jsem připsala do poznámky, také jsem si na tu chuť musela nejdřív zvyknout, je dost jiná, než na co jsme běžně zvyklí. Ale s hrnkem bílé kávy nebo s hrnkem čaje je to dobrá a málo kalorická večeře. Zdravím! :-K:-K:-K

Stejný recept znám pod názvem Rozcuchaná nevěsta, budu upřímná, moc jsem tomuto jídlu na chuť nepřišla, ale tím nechci nikoho odradit, každý to máme jinak nastavené ;-)

Suroviny:
brambory, mouka hrubá, sůl, jablko, cukr krupice, brambory, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu