Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Návykové bramborové smaženky

Bramborové smaženky s česnekem můžeme podávat jako chuťovku s čerstvou zeleninou nebo jako přílohu k masu. Můžeme je také nabídnout jako náhradu chlebíčků či jednohubek při oslavách nebo na párty.

Hodnocení receptu je 5,0 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 240 kJ /
1 491 kcal
Bílkoviny54,83 g
Tuky17,71 g
Vláknina23,95 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 6,65 g
Sůl16,46 g
Sacharidy266,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uvaříme brambory ve slupce a necháme je vychladnout. Krok 2: Vlažné mléko, lžíci mouky, cukru a droždí promícháme a necháme asi 10 minut vzejít kvásek. Krok 3: Zbytek mouky, sůl a koření (množství dle chuti) promícháme, přidáme vejce a kvásek. Krok 4: Přisypeme na jemno nastrouhané, předem uvařené a oloupané brambory. Opět dobře promícháme, ale nenecháváme dále kynout. Krok 5: Lepivější těsto nandáme do plastového sáčku, u kterého následně odstřihneme roh (u plastového cukrářského sáčku špičku). Krok 6: Do kastrolu nalijeme vyšší vrstvu oleje, který rozpálíme asi jako na koblížky, nebo použijeme fritovací hrnec. Krok 7: Ze sáčku vytlačujeme těsto přímo do rozehřátého oleje a nožem nebo nůžkami ho oddělujeme na kratší kousky. Krok 8: Vhozené kousky těsta smažením nabydou a bude je potřeba během smažení otáčet a smažit z obou stran dozlatova, proto hrnec příliš nepřeplňujeme. Krok 9: Hotové bramborové smaženky vyndáme na papírovou utěrku nebo ubrousek (nejlépe kovovým cedníkem) a necháme z nich okapat přebytečný tuk.

TIP: Varné typy brambor a jejich použití

Zveřejněno 30. 1. 2021

Poznámka autora recepty73

Použít můžeme i plátěný cukrářský sáček, ale ten budeme muset po použití řádně vydrbat.

Kořenit a solit se nebojíme. Recept je hodně variabilní a tak můžeme použít i jiná koření nebo bylinky, třeba i pikantnější, jako je například chilli, pálivou papriku... Vše záleží na naší chuti a chuti strávníků, kterým je budeme servírovat.

Bramborové smaženky s česnekem a cibulkou výborně chutnají jako příloha k masu. Smaženky zapečené se sýrem můžeme podávat i jako chuťovku s čerstvou zeleninou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Návykové bramborové smaženky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A003

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Návykové bramborové smaženky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A003

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

magdalenka: ...po promíchání s bramborem, dát rovnou do sáčku, směs s bramborem už nenechávám znovu kynout;-) ...postačí pěkný kvásek z vážného mléka, mouky...
...já díky, doplnil jsem:-K

Zdravím, predpokladám, že hmotu dávame do sáčku až po istej dobe, po vykysnutí...alebo hneď? Vďaka.

cathleen: ...Ježíš, pardón, samozřejmě čerstvého...:-O:yes: .. díky za upozornění :-K

Opravdu sem patří 30 g instantního droždí? To je jako 75 g čerstvého.

Suroviny:
mléko, mouka hladká, brambory, vejce, droždí čerstvé, sůl, cukr, česnek, majoránka, pepř, kmín drcený, olej

Přidat fotografie receptu