Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládový dort s mascarpone alias čokoládový sen

Dort bývá zlatým hřebem všech oslav a vyjímečných setkání. Pokud vždy pečlivě hledáte a vybíráte ten nejlepší recept, zbystřete. Tento dort určitě nezklame a vložený čas i práci zúročíte ve spokojenosti těch, kdo dort ochutnají.

Hodnocení receptu je 4,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Foxinka Foxinka

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 16 porcí

16porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie63 826 kJ /
15 255 kcal
Bílkoviny262,67 g
Tuky724,61 g
Vláknina104,35 g
Cholesterol 1,71 g
Sodík 11,17 g
Sůl2,88 g
Sacharidy1 868,52 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem:
Nejprve připravíme korpus. V jedné míse smícháme sypké suroviny, ve druhé tekuté, kromě horké vody, ta přijde na řadu v závěru. Krok 2: K sypkým surovinám přidáme tekuté a promícháme. Pak přidáme dva hrnky horké vody a důkladně promícháme. Nebojte se, nic se nesrazí. Krok 3: Pak nalijeme těsto do tukem vymazané a moukou vysypané formy o průměru 26 cm. Těsta je hodně, používám dvě formy stejné velikosti. Záleží na vás, buď těsto rozdělíte na polovinu a ve finále budete mít 4 patra, nebo do jedné formy nalijete 2/3 těsta a do druhé zbytek. Pak ale pozor, formu s menším množstvím těsta vyndejte z trouby dříve. Formy doporučuji vymazat nebo vyložit pečícím papírem. Krok 4: Pečeme oba korpusy při 160 °C na horkovzduch. Po upečení necháme vychladnout na mřížce. Krok 5: Pak korpusy zabalíme do potravinové fólie a dáme přes noc do lednice. Druhý den se s korpusy lépe pracuje a půjdou snáze rozříznout. Krok 6: Druhý den:
Korpusy rozřízneme podle toho, jak jsme zvolili poměr těsta pro pečení. Já tentokrát rozdělila těsto na třetiny, takže jsem rozpůlila jen ten vyšší korpus. Krok 7: Připravíme krém: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a necháme zchladit na pokojovou teplotu. Krok 8: V robotu spolu vyšleháme tvaroh, cukr, mascarpone a šlehačku. Šleháme cca 1 minutu, dokud nevznikne hustý krém. Krok 9: Z něj odebereme cca 2 lžičky a rozmícháme v čokoládě. Pak tuto směs dáme do robotu ke zbylému krému a opět cca 1 minutu šleháme. Pak dáme krém na půl hodiny do lednice. Krok 10: Sestavení dortu:
Spodní patro potřeme marmeládou a dáme část krému. Dáme další patro, lehce přitlačíme a opakujeme postup. Pozor, aby zbylo dost krému na horní patro a boky dortu. Když máme celý dort potřený krémem, dáme ho opět na 30 minut do lednice. Krok 11: Mezitím připravíme čokoládu na ozdobu okrajů dortu, rozpustíme ve vodní lázni a opět necháme zchladit na pokojovou teplotu Krok 12: Když je čokoláda připravena ke zdobení, vyndáme dort z lednice a ještě uhladíme stěrkou nebo širokým nožem. Krok 13: Pak vezmeme čokoládu a lžičkou zdobíme okraj dortu. Má správnou teplotu, takže krém nerozpustí. Navíc je dort zchlazený z lednice, takže čokoláda, včetně stékajících kapek rychle tuhne. Krok 14: Pak už zdobíme dle vkusu a chuti. Já použila čokoládové střepy, jahody, maliny a sušenky Oreo.

TIP: Jednoduchý návod na dokonalé čokoládové zdobení

Zveřejněno 13. 2. 2021

Poznámka autorky Foxinka

Dort jsem kdysi odkoukala někde na netu a moc nám zachutnal, trochu jsme ho upravili a takto nám chutná. Někdy děláme obměnu a místo kakaa dáváme ořechy.

Čokoládové střepy: Rozpustíme čokoládu, rozetřeme na pečící papír, pak přitiskneme další a srolujeme. Necháme ztuhnout v lednici. Pak rozbalíme a čokoláda sama popraská.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový dort s mascarpone alias čokoládový sen

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qyOG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový dort s mascarpone alias čokoládový sen

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qyOG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Pekla jsem dceri k narozeninam,az kdyz jsem mela zadelane testo na korpus tak jsem cetla komentar predemnou. Obavala jsem se,testa bylo fakt hodne,bylo dost ridsi nez testa byvaji. Nalila jsem do vetsi a mensi formy, hezky se upeklo. Druhy den jsem byla pripravena krem zahustit zelatinou,ale byl dost husty,ze to nebylo nutne a to bylo fakt vedro pri dodelavani. Jela jsem dale dle postupu,jen jsem uz okraje nepolila polevou,prislo mi vse uz sladke akorat,nechtela jsem to mit preslazene. A recept muzu doporucit,doma vsem moc chutnal,urcite upecu znova.;-)

Za mě nedoporučuji. Krém moc řídký, těsto strašlivě vlhké. Ne, už nikdy znovu. Máme doma jen rozteklou hrudku. Recept jsem dodržela do písmenka. Příště raději klasický piškotový korpus a krémem se budu maximálně inspirovat. S jinými dorty problém nemívám...

Suroviny:
cukr, mouka hladká, kakao, prášek do pečiva, soda jedlá, sůl, vejce, mléko, olej, extrakt vanilkový, voda, čokoláda na vaření, tvaroh polotučný, smetana ke šlehání, mascarpone, cukr moučkový, čokoláda na vaření, máslo, tuk, mouka

Přidat fotografie receptu