Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí IV.

Vepřo - knedlo bez „zela” je jako cop bez mašle. Mějte doma vždy zásobu dobře připraveného křupavého kysaného zelíčka. Aby se vepřovému na talíři nestýskalo. Vaši strávníci vás za chutně připravené zelí budu milovat.

Hodnocení receptu je 3,7 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jollka jollka

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 30 min

150 min (120 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 563 kJ /
3 481 kcal
Bílkoviny184,00 g
Tuky23,00 g
Vláknina299,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 121,88 g
Sůl300,00 g
Sacharidy485,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí nakrouháme. Pak přidáme ostatní ingredience a pořádně propracujeme, až zelí změkne. Krok 2: Dáme do nádoby na zelí a necháme kysat 6 týdnů. Krok 3: Pak dáme do sklenic, otřeme okraje, zavíčkujeme a zavaříme po dobu 25-35 minut, až chytnou víčka.

TIP: Jak na kysané zelí

Zveřejněno 3. 8. 2009

Poznámka autorky jollka

Zelíčko nemá "škraloup" a je krásně tvrdé,tento recept dělám léta.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí IV.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JqYK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí IV.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JqYK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

MílaO.: Přidávám se k upřímnému zděšení nad touhle napodobeninou kysaného zelí. Proč si dávat zdravé, klasicky kvašené zelí s obsahem vitamínů C a B, když můžeme béčko zničit pyrosiřičitanem, céčko sterilizací a do té od pohledu odporné směsky pčidat ještě ocet, abychom zajistili dokonalé překyselení organismu? Autorka receptu je nejspíš skrytá agentka farmaceutických společností pomáhající zajistit mezi obyvatelstvem dostatek případů rakoviny trávicího traktu. 8-(
Pro informaci:
www.akcniceny.cz/ecka-v-potravinach/e224-disiricitan-draselny-pyrosiricitan-draselny/
www.vitalia.cz/clanky/kysane-zeli-neobsahuje-vitamin-c-zjistil-dtest/

No potěš koště!Domácí kysané zelí s pyrosiřičitanem a octem! To snad nemůžete myslet vážně!
Disiřičitan sodný (též pyrosiřičitan sodný) je anorganická sloučenina se vzorcem Na2S2O5, v potravinářství se označuje jako E223 a používá se jako konzervant. Jedná se o bílý krystalický prášek se štiplavým sirným pachem a odpornou chutí. Hlavní oblastí použití je jako antioxidant a k chemické sterilizaci. Je chemicky velmi podobný disiřičitanu draselnému, se kterým lze v některých případech vzájemně zaměňovat. Obecně se preferuje spíše disiřičitan draselný, protože nezvyšuje obsah sodíku ve výživě.
Takže: 1 kg krouhaného zelí, 20g soli, trochu kmínu (ne moc, aby zelí nezhořklo), promíchat, nechat 3 - 4 hod. odležet, natlačit do sklenic,zavíčkovat (někdo šroubovací, někdo Omnia, šroubovací víčka zcela neutahovat), nechat stát v pokojové teplotě např.na plechu, kvůli přebublávající tekutině, asi 2 týdny, dokud se víčka nevtáhnou (Omnia)nebo to skoro nepřestane bublat (šroubovací pak dotáhnout) a uložit do chladna a temna. Vydrží až do léta či příštího podzimu, pokud se dřív nesní. Nesmí zhnědnout, tento rok se mi to stalo u 2 sklenic, tak jsem obsah musela přidat na kompost:-( Byla to výjimka, něco jsem zblbla.

jollka:mockrat vam dekuji za takhle rychlou odpoved.kdyz ono je to tak tezke se vyznat v informacich na internetu,jeden rika vicka omina,jinej zase ,ze sroubovaci jsou take o.k.a vlastne jinou monzost nemam,protoze bydlim i italii a tady jsou jenom sroubovaci.ale podle toho,ze jedna flaska krasne pracuje,bych soudila,ze to asi tema vickama nebude,asi jsem neco udelala spatne ja.diky

Já bych to nechala být a nevšímala bych si toho,ono začne pracovat a pak bych se snažila ho zpracovat mezi prvníma:-8 Evidentně se jedná o recept kysané zelí do sklenic tam by se měli používat obyčejná víčka!!;-)

jollka:vidim,ze umite krasne varit a delat domaci zelicko.ja to letos delam poprve,nadusala jsem ho do sklenic se sroubovacimi vicky,dala na tacek v kuchyni,jedna flaska evidentne pracuje,tece z ni stava a zeli bubla,druha nedela vubec nic a ve treti bylo mene zeli,tak jsem ji dolila solnych roztokem a take nedela nic.mam dilema,zdali ty nepracujici sklenice otevrit a eventualne jeste dolit roztokem,nebo to mam tak proste nechat a cekat.zeli je ve sklenicich 4 dny.a pokud nezacne kvasit a zustane bile je potom pozivatelne?
diky moc pokud mi nedkdo bude chtit poradit

Pepinko,zelí normálně zavař aby chytly víčka .Zelí je krásně tvrdé nemusíš se bát.Já jsem přešla na recept kysané zelí do sklenic,je stejně dobré bych řekla i lepší a je to nejlevnější varianta zavařování zelí ikdyž se tohle vlastně nezavařuje.Uvidíš vyzkoušej každopádně tento recept je vyzkoušený ,dělala jsem ho asi 10 let a zelí nerozvaříš nikdy-to dělá ten pirosiřičitan;-)

Taky nakládám do šroubovacích sklenic,ale letos si jich chci udělát více,tak mám dotaz,jestli ho mohu pak sterilovat a jak dlouho a na kolik stupňů,abych ho nerozvařila.Je to necelých 14 dní co mi kvasí a už teď vypadá dobře,až se mi sbíhají sliny,sklenice jsem dobře utáhla,ale mám strach aby se třeba nezačlo kazit,když toho chci více,může mi někdo poradit?Děkuji:-D

Nevím, neradím, ale my u nás doma jsme naložili 50 kg zelí,ještě to máme v soudku - asi tak 25 kg a je perfekto:yes:, před xxx lety jsem to zelí chtěla "uchovat" naložila do sklenic O,7 a nechala přejít varem,(což je zbytečné, tedy u nás):-O už to nedělám, protože to zelí zatím podle mého se samo uživí, nebo-li-ví, co dělá:-))

Pudivítrová 7. 10. 2011 16:00
:-(tak tímto zelíčkem bych se nevytahovala to je špatné nesmí zhnědnout ve flašce

Bože děvčata,já bych neměla kam to dávat :-O:-O:-O tak holt si musím zelí kupovat :-(:-*:yes:

Tématické fráze:
domácí výroba kysaného zelí, kysané zelí domácí výroba, zelí s pyrosiřičitanem, jak uchovat kysané zelí, vyroba kysaneho zeli, jak uvařit dobré kysané zelí, domácí kysané zelí jak vyrobit, kysané zelí recept, výroba domácího kysaného zelí, nádoby na kysané zelí, kysané zelí výroba, pirosiřičitan, jak dlouho nechat kysat zelí, nakládané zelí s pyrosiřičitanem, kysané zelí recepty, nadoba na kysane zeli, zelí s pirosiřičitanem, kysané zelí do sklenic, sterilované zelí s pyrosiřičitanem, jak uvařit kysané zelí

Suroviny:
zelí, ocet, sůl, pyrosiřičitan, voda

Přidat fotografie receptu