Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté jidáše

Jedním z tradičních velikonočních symbolů jsou Jidáše. Jde o drobné pečivo z kynutého těsta, které by se mělo péct i sníst na Zelený čtvrtek. Kynuté těsto tvarujeme do různých uzlů připomínajících stočený provaz, tedy zradu Jidáše, proto ten název.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

fluffy cloud

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 20 min

140 min (120 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 199 kJ /
3 872 kcal
Bílkoviny93,15 g
Tuky135,02 g
Vláknina21,23 g
Cholesterol 749 mg
Sodík 670 mg
Sůl1,61 g
Sacharidy560,37 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z droždí, lžíce cukru moučky, lžíce hladké mouky a poloviny mléka (150 ml) uděláme kvásek, který vložíme do trouby předehřáté na 40 °C, doporučuji ohřát vodu na 100 °C, nalít ji do kovové misky a dát dospod trouby, aby v troubě byla pára. Krok 2: Mezitím smícháme všechny ostatní sypké suroviny. Poté uděláme tekutý mix ze zbytku mléka, másla (nesmí být rozpuštěné) a žloutku, nebudeme nijak míchat. Krok 3: Po vyběhnutí kvásku smícháme suchý mix, tekutý mix a kvásek, budeme hníst 5 minut, dáme do trouby ve stejné teplotě, ve které byl kvásek. Necháme kynout 30 minut, po vykynutí znovu budeme hníst asi 3 minuty a zase dáme zpět kynout do trouby na 30 minut. Krok 4: Uválíme několik pramenů o délce 10 cm a budeme dělat několik tvarů. Po udělání tvarů necháme kynout ještě 15 minut. Krok 5: Potěr před pečením uděláme tak, že smícháme všechny suroviny a budeme metličkou míchat do hladka. Jidáše pomašlujeme touto směsí. Vložíme do trouby rozehřáté na 170 °C (já jsem vložil do trouby misku s vodou). Péct budeme 23 minut. Krok 6: Mezi pečením připravíme potěr po pečení tak, že smícháme mléko a cukr. Po dopečení pomašlujeme a pocukrujeme.

TIP: Desatero o jidáších - proč se pečou?

Zveřejněno 3. 4. 2021

Poznámka autora fluffy cloud

Doporučuji si připravit všechny suroviny z lednice na den před pečením do pokojové teploty, aby těsto co nejlépe vykynulo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté jidáše

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/41Lg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté jidáše

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/41Lg

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
droždí, cukr moučkový, mouka hladká, mléko, žloutek, mandle mleté, mouka hladká, cukr krupice, sůl, máslo, anýz, vejce, mléko, cukr hnědý, mléko, cukr krupice

Přidat fotografie receptu