Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybízové dortíky s punčovinou

Hodnocení receptu je 5,0 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Suroviny

Porce: 15 ks

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 329 kJ /
2 230 kcal
Bílkoviny49,26 g
Tuky49,44 g
Vláknina3,90 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 603 mg
Sůl1,85 g
Sacharidy333,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zapneme troubu na 190° C a plech vyložíme papírem na pečení nebo podložkou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Do bílků přidáme sůl a vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr, horkou vodu a šleháme do husté bílé pěny. Prosátou mouku smícháme s kypřícím práškem a střídavě se sněhem přidáváme do žloutkové směsi. Zlehka obracíme ruční metličkou, až vmícháme všechnu mouku a sníh, na závěr přidáme olej a ještě lehce promícháme. Krok 2: Vlijeme na připravený plech, uhladíme a dáme do předehřáté trouby, po 5-7 minutách, když piškot vyskočí, snížíme teplotu na 170° C a dopečeme dorůžova ještě cca 8-10 minut. Když povrch nelepí a začnou se oddělovat kraje od plechu, upečený korpus vyndáme, stáhneme i s papírem na mřížku a necháme zcela vychladnout. Pak vykrájíme vykrajovacím kroužkem o průměru 5 cm kolečka (z tohoto množství vyšlo 30 koleček) a dáme stranou. Krok 3: Připravíme punčovinu, do nádoby mixéru dáme kousky odkrojků korpusu, nalámané cukrářské piškoty a nasucho podrtíme. Získáme jakousi strouhanku, do které přidáme marmeládu, sirup, rum a vodu dle potřeby, aby promícháním vznikla nepříliš tuhá, ale netekoucí hmota - punčovina. Krok 4: Pomocí stejného vykrajovátka sestavíme dortíky. Kolem kolečka z korpusu dáme kroužek, na kolečko dáme lžíci punčoviny (na 15 dortíků jsem rozdělila punčovinu na 3 díly a z každého dílu lžící 5 dílků), punčovinu přitiskneme a uhladíme malou lžičkou smočenou v hrnečku s horkou vodou. Na punčovinu přitiskneme druhé kolečko a lehce vytlačíme celý váleček z vykrajovátka (je dobré před každým novým použitím kroužek zevnitř očistit papírovou utěrkou nebo opláchnout, aby se korpus při vytlačování příliš neobarvil punčovinou). Krok 5: Takto připravené dortíky dáme na tácku do chladu a ve skleněné nebo nerez mističce utřeme polevu. Hustou, lesklou polevou potřeme pomocí stěrky nebo mazacího nože horní část dortíků a dozdobíme ovocem nebo čokoládou.

Zveřejněno 21. 4. 2021

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept je můj na rybízové řezy, ale inspirace zdobení je z Pinterestu. Rozhodně déle trvalo recept ze sešitu přepsat, než dortíky udělat :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rybízové dortíky s punčovinou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lB81

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rybízové dortíky s punčovinou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lB81

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
vejce, cukr krupice, voda, sůl, mouka polohrubá, kypřící prášek, olej, korpus, piškoty cukrářské, marmeláda rybízová, sirup, voda, rum, cukr moučkový, voda, šťáva citronová, potravinářské barvivo, ovoce

Přidat fotografie receptu