Suroviny
Porce: 15 ks
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 329 kJ / 2 230 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 49,26 g |
Tuky | 49,44 g |
Vláknina | 3,90 g |
Cholesterol | 1,30 g |
Sodík | 603 mg |
Sůl | 1,85 g |
Sacharidy | 333,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zapneme troubu na 190° C a plech vyložíme papírem na pečení nebo podložkou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Do bílků přidáme sůl a vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr, horkou vodu a šleháme do husté bílé pěny. Prosátou mouku smícháme s kypřícím práškem a střídavě se sněhem přidáváme do žloutkové směsi. Zlehka obracíme ruční metličkou, až vmícháme všechnu mouku a sníh, na závěr přidáme olej a ještě lehce promícháme.
Krok 2: Vlijeme na připravený plech, uhladíme a dáme do předehřáté trouby, po 5-7 minutách, když piškot vyskočí, snížíme teplotu na 170° C a dopečeme dorůžova ještě cca 8-10 minut. Když povrch nelepí a začnou se oddělovat kraje od plechu, upečený korpus vyndáme, stáhneme i s papírem na mřížku a necháme zcela vychladnout. Pak vykrájíme vykrajovacím kroužkem o průměru 5 cm kolečka (z tohoto množství vyšlo 30 koleček) a dáme stranou.
Krok 3: Připravíme punčovinu, do nádoby mixéru dáme kousky odkrojků korpusu, nalámané cukrářské piškoty a nasucho podrtíme. Získáme jakousi strouhanku, do které přidáme marmeládu, sirup, rum a vodu dle potřeby, aby promícháním vznikla nepříliš tuhá, ale netekoucí hmota - punčovina.
Krok 4: Pomocí stejného vykrajovátka sestavíme dortíky. Kolem kolečka z korpusu dáme kroužek, na kolečko dáme lžíci punčoviny (na 15 dortíků jsem rozdělila punčovinu na 3 díly a z každého dílu lžící 5 dílků), punčovinu přitiskneme a uhladíme malou lžičkou smočenou v hrnečku s horkou vodou. Na punčovinu přitiskneme druhé kolečko a lehce vytlačíme celý váleček z vykrajovátka (je dobré před každým novým použitím kroužek zevnitř očistit papírovou utěrkou nebo opláchnout, aby se korpus při vytlačování příliš neobarvil punčovinou).
Krok 5: Takto připravené dortíky dáme na tácku do chladu a ve skleněné nebo nerez mističce utřeme polevu. Hustou, lesklou polevou potřeme pomocí stěrky nebo mazacího nože horní část dortíků a dozdobíme ovocem nebo čokoládou.
Zveřejněno 21. 4. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rybízové dortíky s punčovinou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lB81
Moje poznámka
Rybízové dortíky s punčovinou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lB81
Nejnovější recepty
Velikonoční cupcakes II
Přidáno před 3 hodinami
Těstovinový salát s lososem a olivami
Přidáno před 17 hodinami
Bábovičky z dětské krupičky
Přidáno před 18 hodinami
Koláč s květákem a šunkou
Přidáno před 18 hodinami
Placičky ze salátu s vejcem
Přidáno před 18 hodinami
Jarní bramborový salát s ředkvičkami a koprem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Banánové lívance
Wanilor před 11 minutami
Houbová omáčka bez smetany
asa007 před 23 minutami
Karbanátky
LUKES před 23 minutami
Jednoduché domácí Marshmallows
lendlova.j před 47 minutami
Kuřecí prsa v jemné smetanové omáčce
cmelak155 před 1 hodinou
Vepřové steakové plátky v troubě
8181bartova před 1 hodinou
Řezy Margot
nochy před 1 hodinou
Nadýchaný perník
walnutka před 2 hodinami
Selská polévka s nudlemi
trdlo před 2 hodinami
Mrkvová polévka lehká
Penkapa před 2 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
voda,
sůl,
mouka polohrubá,
kypřící prášek,
olej,
korpus,
piškoty cukrářské,
marmeláda rybízová,
sirup,
voda,
rum,
cukr moučkový,
voda,
šťáva citronová,
potravinářské barvivo,
ovoce
Komentáře