Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybízové dortíky s punčovinou

Hodnocení receptu je 5,0 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Suroviny

Porce: 15 ks

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 329 kJ /
2 230 kcal
Bílkoviny49,26 g
Tuky49,44 g
Vláknina3,90 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 603 mg
Sůl1,85 g
Sacharidy333,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zapneme troubu na 190° C a plech vyložíme papírem na pečení nebo podložkou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Do bílků přidáme sůl a vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr, horkou vodu a šleháme do husté bílé pěny. Prosátou mouku smícháme s kypřícím práškem a střídavě se sněhem přidáváme do žloutkové směsi. Zlehka obracíme ruční metličkou, až vmícháme všechnu mouku a sníh, na závěr přidáme olej a ještě lehce promícháme. Krok 2: Vlijeme na připravený plech, uhladíme a dáme do předehřáté trouby, po 5-7 minutách, když piškot vyskočí, snížíme teplotu na 170° C a dopečeme dorůžova ještě cca 8-10 minut. Když povrch nelepí a začnou se oddělovat kraje od plechu, upečený korpus vyndáme, stáhneme i s papírem na mřížku a necháme zcela vychladnout. Pak vykrájíme vykrajovacím kroužkem o průměru 5 cm kolečka (z tohoto množství vyšlo 30 koleček) a dáme stranou. Krok 3: Připravíme punčovinu, do nádoby mixéru dáme kousky odkrojků korpusu, nalámané cukrářské piškoty a nasucho podrtíme. Získáme jakousi strouhanku, do které přidáme marmeládu, sirup, rum a vodu dle potřeby, aby promícháním vznikla nepříliš tuhá, ale netekoucí hmota - punčovina. Krok 4: Pomocí stejného vykrajovátka sestavíme dortíky. Kolem kolečka z korpusu dáme kroužek, na kolečko dáme lžíci punčoviny (na 15 dortíků jsem rozdělila punčovinu na 3 díly a z každého dílu lžící 5 dílků), punčovinu přitiskneme a uhladíme malou lžičkou smočenou v hrnečku s horkou vodou. Na punčovinu přitiskneme druhé kolečko a lehce vytlačíme celý váleček z vykrajovátka (je dobré před každým novým použitím kroužek zevnitř očistit papírovou utěrkou nebo opláchnout, aby se korpus při vytlačování příliš neobarvil punčovinou). Krok 5: Takto připravené dortíky dáme na tácku do chladu a ve skleněné nebo nerez mističce utřeme polevu. Hustou, lesklou polevou potřeme pomocí stěrky nebo mazacího nože horní část dortíků a dozdobíme ovocem nebo čokoládou.

Zveřejněno 21. 4. 2021

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept je můj na rybízové řezy, ale inspirace zdobení je z Pinterestu. Rozhodně déle trvalo recept ze sešitu přepsat, než dortíky udělat :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rybízové dortíky s punčovinou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lB81

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rybízové dortíky s punčovinou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lB81

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
vejce, cukr krupice, voda, sůl, mouka polohrubá, kypřící prášek, olej, korpus, piškoty cukrářské, marmeláda rybízová, sirup, voda, rum, cukr moučkový, voda, šťáva citronová, potravinářské barvivo, ovoce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu