Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zebrový dort Dagmar

Hodnocení receptu je 5,0 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny

Porce: podle velikosti kousků

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 948 kJ /
4 290 kcal
Bílkoviny67,81 g
Tuky240,13 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 1,42 g
Sodík 326 mg
Sůl0,66 g
Sacharidy442,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy dáme žloutky, změklé máslo nakrájené na kostičky, krupicový cukr, vanilkový cukr a rum. Šleháme tak dlouho, až směs zbělá. Zatímco se šlehá směs, ručním šlehačem našleháme bílky se solí do hustého sněhu. Do našlehané směsi vmícháme zakysanou smetanu a po částech mouku, smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Naposledy zlehka vmícháme tuhý sníh. Krok 2: Těsto rozdělíme na dva díly, jeden necháme světlý a do druhého vmícháme kakao a 2 lžíce mléka. Formu vymažeme tukem, na dno přilepíme pečící papír a ještě ho potřeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Do středu formy dáme velkou lžíci světlého těsta, do něj vtlačíme opatrně lžíci tmavého těsta a takto pokračujeme do vypotřebování obou těst. Formou párkrát klepneme o stůl, aby se srovnal vrch dortu. Dáme ho péct do předem vyhřáté trouby na 170°C asi na 50 minut. Krok 3: Po upečení dortovou formu necháme na kraji otevřené trouby 15 minut. Dortovou formu vytáhneme a opatrně položíme na mřížku, necháme vychladnout ještě15 minut, pak na formu dáme pečící papír, prkénko a dort pomalu vyklopíme. Necháme ho vychladnout. Opatrným zacházením bude korpus jak peříčko. Krok 4: Na studený korpus dáme kruh z alobalu a vlijeme do něj rozpuštěnou světlou polevu. Malou část necháme a potřeme s ní boky dortu a posypeme je strouhaným kokosem. Světlý kruh posypeme tmavým dortovým zdobením. Jakmile bílá poleva ztuhne, odstraníme alobal a lžičkou lijeme od světlého kruhu tmavou polevu tak, aby stekla trochu na boky, posypeme bílým zdobením.

Zveřejněno 23. 4. 2021

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zebrový dort Dagmar

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RQ5w

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zebrový dort Dagmar

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RQ5w

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

yanull: Moc a moc děkuji.:-K:-K:-K

:yes::-K

Dort jsem pojmenovala podle sestry Dagmar.:-K:-K:-K

Mohu se zeptat proč "Dagmar"?
Nebylo tu, že dcera chtěla tříbarevnou bábovku a proto jsi ji trochu vyzdobila? Nebo jsem měla halucinace:omg:?

tejaja: Moc děkuji, já také nejím sladké.:-K:-K:-K

Ja nie som na sladké, ale tie tvoje výtvory, Jarka, ma dostávajú. :yes:;-)

Suroviny:
máslo, cukr krupice, vejce, cukr vanilkový, rum, mouka polohrubá, smetana zakysaná, kakao, mléko, kypřící prášek do pečiva, poleva bílá čokoládová, poleva čokoládová tmavá, kokos strouhaný, zdobení

Přidat fotografie receptu