Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Toastový duháček bez lepku, mléka a vajec

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bezlepkove.com Bezlepkove.com

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 421 kJ /
1 296 kcal
Bílkoviny24,11 g
Tuky42,31 g
Vláknina270,39 g
Cholesterol 40 mg
Sodík 3,66 g
Sůl9,03 g
Sacharidy69,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve z vody, čerstvého nebo sušeného droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Mezitím v teplé vodě umixujeme ponorným mixérem psyllium na hustou kaši. Do této kaše přidáme vzešlý kvásek, mouku, sůl a kokosovou smetanu. V polovině hnětení přidáme rozpuštěné sádlo a opět hněteme do jemné konzistence těsta. Z těsta oddělíme malou část, do které zahněteme karobovou mouku. Krok 2: Obě těsta (světlé i tmavé) přikryjeme poklopem nebo talířem a necháme na teplém místě hodinku kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Pak těsto položíme na desku a překládáme od okraje do středu, aby povrch byl krásně hladký, rozválíme na čtverec. Tmavé těsto také překládáme a rozválíme na tenoučký čtverec, který položíme na světlou část čtverce a srolujeme do válečku. Formu na chleba nebo biskupský chlebíček vyložíme pečicím papírem a vložíme těsto, které mírně umáčkneme do formy. Rozměr formy: šíře 30 cm, délka 11 cm, výška 7 cm. Pokud máte větší formu, klidně použijte dvojnásobnou dávku těsta. Ve formě opět přikryjeme poklopem, aby těsto neoschlo. A necháme ještě cca 30 minut kynout. Mezitím rozpálíme troubu se starým plechem dole na 240 °C. Krok 3: Jakmile je trouba rozpálená, na starý rozpálený plech nalijeme vařící vodu, postříkáme chleba ve formě slanou vodou a vložíme do trouby na 8 minut.

Po 8 minutách snížíme teplotu na 200 °C a vytáhneme plech s vodou. Pečeme ještě cca 50 minut do zlatavého nádechu povrchu chleba. Necháme vychladnout na mřížce. Krájíme, jakmile je chleba vychladlý.
Další recepty bez alergenů najdete na odkazu v poznámce.

Zveřejněno 25. 4. 2021

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Toastový duháček bez lepku, mléka a vajec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/521X

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Toastový duháček bez lepku, mléka a vajec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/521X

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
psyllium, psyllium, kvásek, droždí čerstvé, sádlo, sůl, jogurt, cukr, karob

Přidat fotografie receptu