Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělské ptáčky II

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Gregusa Gregusa

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 90 min

120 min (30 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Ze špalíku masa uděláme čtyři plátky, které paličkou naklepeme a upravíme do potřebného tvaru. Krok 2: Ze dvou vajíček a jedné jemně nakrájené cibule na trošce sádla uděláme v rendlíčku míchanici, přidáme do ní i nasekanou petrželku. Krok 3: Plátky masa osolíme a opepříme. Ze dvou třetin potřeme hořčicí a vložíme náplň. Plátek slaniny, kousek klobásy (párku), 1/4 vaječné míchaniny, a 1/4 kyselé okurky. Pak zabalíme do závitku a buď svážeme nití, nebo sepneme kovovými kuchyňskými jehlami. Nakonec ptáčky obalíme v hladké mouce. Krok 4: V kastrolu rozpálíme zbytek sádla a závitky na něm necháme zatáhnout. Potom je vyndáme a do kastrolu dáme nadrobno nakrájenou druhou cibuli a osmahneme ji dorůžova. Krok 5: Vložíme zpět závitky, podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Dušení můžeme také urychlit vložením na 30 minut do papiňáku. Krok 6: Ptáčky podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.

TIP: Rozdělení a použití hovězího zadního masa

Zveřejněno 27. 5. 2021

Poznámka autora Gregusa

Mám jednu zajímavost, asi se budete divit, jak si představovala Magdalena Dobromila Rettigová španělské ptáčky. :-)

Přikládám recept z její kuchařky z roku 1881:

Španělské ptáčky

Usekej drobně 1/2 kila vepřového masa, dej je na mísu, vraz do něho dvě celá vejce, přilej půl koflíka sladké smetany a dej k tomu strouhané žemličky tolik, mnoho-li jest potřebí, aby to dobře pohromadě drželo, dej k tomu citronové kůry, nové koření, hřebíček a dobře to osol. Nech napolovic uvařit zelnou hlávku, rozebeř lístky, a zaobal do nich té sekaniny tolik, co se do každého vejde, pak je nitkou pěkně obvaž, aby se nerozvinuly, a nech je v rozpáleném másle vysmažit; potom odvaž nitky, narovnej to do kastrolku, polej to sladkou smetanou u nech to v troubě vypeci; pak to dej na stůl buď tak s kastrolem nebo na míse.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Španělské ptáčky II

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yqwW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Španělské ptáčky II

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yqwW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
hovězí zadní, párky, slanina, okurky sterilované, vejce, cibule, hořčice plnotučná, sůl, pepř, sádlo, petrželka, mouka hladká

Přidat fotografie receptu