Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ptačí mléko bez škrobu či lepku (Dělená strava podle LK - Zvířata)

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Taevita Taevita

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 241 kJ /
775 kcal
Bílkoviny51,90 g
Tuky30,66 g
Vláknina0,66 g
Cholesterol 578 mg
Sodík 600 mg
Sůl1,42 g
Sacharidy72,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žloutky oddělíme od bílků. Bílky osolíme špetkou soli, osladíme dle chuti. Dala jsem 1 vrchovatou PL fruktózového cukru. Vyšleháme tuhý sníh. Krok 2: Cca 6 dl mléka nalijeme do vhodné nádoby, ve které se nebude připalovat. (Použila jsem klasický starý mlékovar) Osladíme PL fruktózy, osolíme špetkou soli a přivedeme téměř k varu. Zbylé studené 4 dl rozdělíme na polovinu. Do jedné části nasypeme želatinu a necháme bobtnat, ve druhé důkladně rozšleháme žloutky. Krok 3: Z horkého mléka v hrnci sundáme škraloup. Pomocí 2 lžiček tvoříme sněhové nočky, vkládáme do mléka. Vaříme cca minutu a půl, pak je obracíme a vaříme z druhé strany stejně dlouho. Nočky se nafouknou, proto jich nevaříme velké množství najednou, slepily by se. Hotové odkládáme třeba na plochý talíř. Krok 4: Když spotřebujeme všechen sníh, změříme množství horkého mléka a doplníme na původních 6 dl. Když bude opět téměř vařit, odstavíme z tepla, vmícháme studené mléko se žloutky a nabobtnalou želatinu a rozmícháme metličkou do rozpuštění želatiny. Ochutnáme, dosladíme podle chuti, přidáme vanilkové aroma. Hotové ptačí mléko přelijeme do studené nádoby, aby nám ho horká voda v plášti mlékovaru dál nezahřívala. Krok 5: V malé misce rozmícháme čekankový sirup, vodu a kakao v hladkou polevu. Krok 6: Ptačí mléko necháme vychladit, želatina ho zahustí. Rozmícháme metličkou do konzistence řídkého pudinku. Nalijeme do pohárků či misek, doplníme nočky a ty polijeme čekankovou "čokoládou".

Zveřejněno 29. 5. 2021

Poznámka autorky Taevita

Ptačí mléko si dovedu představit jako vítaný ledový dezert nebo večeři, pro horké letní dny. Už aby přišly!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ptačí mléko bez škrobu či lepku (Dělená strava podle LK - Zvířata)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7EpA

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ptačí mléko bez škrobu či lepku (Dělená strava podle LK - Zvířata)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7EpA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Díky magdalenko. Bohužel pokud nedělím, tak tloustnu, takže u mě je to z nouze ctnost. Ale určitě si tenhle dezert v létě zopáknu i když u nás v létě vítězily jahody rozmixované v ledovém mléce. :yes:

Máš môj obdiv, čo všetko dokážeš pripraviť podľa princípov delenej stravy.
S poznámkou súhlasím. Klasické vtáčie mlieko patrilo v časoch môjho detstva k letnej klasike. Dobre vychladené...lenivé nedeľné poobedie, vonku horúčava...

Suroviny:
vejce, mléko, želatina prášková, fruktóza, extrakt vanilkový, sůl, sirup, voda, kakao

Přidat fotografie receptu