Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buďáky (slíváky)

Švestkové buchty patří mezi tradiční pochutiny naší kuchyně. Zvlášť pak ty kynuté. V tomto receptu najdete inspiraci na plněné kynuté buchty, tedy buďáky či slíváky, s jejichž přípravou vám může pomoct i domácí pekárna.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 177 min Doba přípravy: 160 min Doba tepelné úpravy: 17 min včetně doby kynutí

177 min (160 min příprava + 17 min tepelná úprava, včetně doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

z dávky je přibližně 16 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 148 kJ /
2 903 kcal
Bílkoviny68,58 g
Tuky94,98 g
Vláknina18,16 g
Cholesterol 331 mg
Sodík 518 mg
Sůl1,21 g
Sacharidy434,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V domácí pekárně: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché) a na uhnětení těsta použijeme program bez předehřevu. Vodu přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním pak trochu zřídne. Po uhnětení pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto vykynout. Krok 2: Ručně nebo robotem: Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme hladké těsto, které necháme asi 45 minut kynout. Vodu přidáváme postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním trochu zřídne. Krok 3: Hotové těsto na stole zlehka propracujeme a rozdělíme na dílky. Jejich počet se bude řídit velikostí švestek do náplně. Krok 4: Těsto je měkké a tvárné, možná bude potřebovat při tvarování občas podsypat. Každý kousek v prstech roztáhneme, vložíme do něj půlku velké švestky, do důlku po pecce dáme 1-2 lžičky suchého máku s cukrem a těsto dobře uzavřeme. Položíme rovnou na plech s pečicím papírem, spojem dolů, tam budou buchty ještě kynout před pečením Krok 5: Obvykle stačí 30-40 minut, poté buďáky potřeme rozpuštěným sádlem nebo máslem a upečeme ve vyhřáté troubě (190 °C / 15-17 minut). Krok 6: Hotové vytáhneme z trouby a horké, ještě na plechu, je několikrát za sebou potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem, pak je teprve pocukrujeme.

Zveřejněno 28. 8. 2021

Poznámka autorky cathleen

Naše zahrada nám dává jen ty obrovské, někdo je bude znát pod názvem „jugoslávské“, my proto z těsta připravujeme 16 slíváků a do každého dáváme půlku téhle obří švestky.

Snažím se půlky švestek do těsta ukládat a balit tak, aby pak na plechu v buchtách ležely řeznou plochou nahoru. Mám jistotu, že šťáva, kterou během pečení uvolní, nenaruší spoj těsta pod buchtou a nevyteče mimo ni. Máte-li na plnění buchet jen menší, klasické švestky, balte je těsta celé, naplněné mákem a cukrem.

Tento a další moje recepty najdete na http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buďáky (slíváky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kG0v

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buďáky (slíváky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kG0v

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (3)

Já také nemám pekárnu ,ale vždy se mě vše povedlo ,tady vaří jen profíci ,děkuji za ně ..:-):-K;-):-Q

Marie Svarcova: děkuju :-* Těsto jde zpracovat i bez pekárny, samozřejmě ;-)

:yes::yes:i když nemám pekárnu , recept se mi líbí a foto je krásné <3:-K

Suroviny:
voda, vejce, sádlo, cukr, cukr vanilkový, kůra citronová, šťáva citronová, sůl, brambory, mouka hladká, mouka polohrubá, droždí čerstvé, švestky, mák mletý, cukr, máslo, rum, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu