Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buďáky (slíváky)

Švestkové buchty patří mezi tradiční pochutiny naší kuchyně. Zvlášť pak ty kynuté. V tomto receptu najdete inspiraci na plněné kynuté buchty, tedy buďáky či slíváky, s jejichž přípravou vám může pomoct i domácí pekárna.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 177 min Doba přípravy: 160 min Doba tepelné úpravy: 17 min včetně doby kynutí

177 min (160 min příprava + 17 min tepelná úprava, včetně doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

z dávky je přibližně 16 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 148 kJ /
2 903 kcal
Bílkoviny68,58 g
Tuky94,98 g
Vláknina18,16 g
Cholesterol 331 mg
Sodík 518 mg
Sůl1,21 g
Sacharidy434,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V domácí pekárně: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché) a na uhnětení těsta použijeme program bez předehřevu. Vodu přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním pak trochu zřídne. Po uhnětení pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto vykynout. Krok 2: Ručně nebo robotem: Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme hladké těsto, které necháme asi 45 minut kynout. Vodu přidáváme postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním trochu zřídne. Krok 3: Hotové těsto na stole zlehka propracujeme a rozdělíme na dílky. Jejich počet se bude řídit velikostí švestek do náplně. Krok 4: Těsto je měkké a tvárné, možná bude potřebovat při tvarování občas podsypat. Každý kousek v prstech roztáhneme, vložíme do něj půlku velké švestky, do důlku po pecce dáme 1-2 lžičky suchého máku s cukrem a těsto dobře uzavřeme. Položíme rovnou na plech s pečicím papírem, spojem dolů, tam budou buchty ještě kynout před pečením Krok 5: Obvykle stačí 30-40 minut, poté buďáky potřeme rozpuštěným sádlem nebo máslem a upečeme ve vyhřáté troubě (190 °C / 15-17 minut). Krok 6: Hotové vytáhneme z trouby a horké, ještě na plechu, je několikrát za sebou potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem, pak je teprve pocukrujeme.

Zveřejněno 28. 8. 2021

Poznámka autorky cathleen

Naše zahrada nám dává jen ty obrovské, někdo je bude znát pod názvem „jugoslávské“, my proto z těsta připravujeme 16 slíváků a do každého dáváme půlku téhle obří švestky.

Snažím se půlky švestek do těsta ukládat a balit tak, aby pak na plechu v buchtách ležely řeznou plochou nahoru. Mám jistotu, že šťáva, kterou během pečení uvolní, nenaruší spoj těsta pod buchtou a nevyteče mimo ni. Máte-li na plnění buchet jen menší, klasické švestky, balte je těsta celé, naplněné mákem a cukrem.

Tento a další moje recepty najdete na http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buďáky (slíváky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kG0v

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buďáky (slíváky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kG0v

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Já také nemám pekárnu ,ale vždy se mě vše povedlo ,tady vaří jen profíci ,děkuji za ně ..:-):-K;-):-Q

Marie Svarcova: děkuju :-* Těsto jde zpracovat i bez pekárny, samozřejmě ;-)

:yes::yes:i když nemám pekárnu , recept se mi líbí a foto je krásné <3:-K

Suroviny:
voda, vejce, sádlo, cukr, cukr vanilkový, kůra citronová, šťáva citronová, sůl, brambory, mouka hladká, mouka polohrubá, droždí čerstvé, švestky, mák mletý, cukr, máslo, rum, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu