Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové škvařené sádlo

Hodnocení receptu je 4,8 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Gregusa Gregusa

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie56 519 kJ /
13 508 kcal
Bílkoviny31,70 g
Tuky1 485,75 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,35 g
Sodík 50 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy2,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vezmeme kastrol přiměřené velikosti, nalijeme do něj vodu skoro do poloviny a přidáme asi deci mléka. Mléko zajistí, že se škvarečky vyškvaří pěkně do zlatova. Kdo chce mít škvarky světlé, samozřejmě mléko vynechá. Krok 2: Sádlo pokrájíme na menší kostky asi o hraně 1,5 cm a přidáváme do kastrolu s vodou. Když je vše nakrájeno, tak za pomoci pokličky vylijeme skoro všechnu vodu a za častého promíchávání, dusíme zpočátku pod pokličkou. Krok 3: Asi po 10 minutách sundáme pokličku, ztlumíme teplotu a za občasného promíchávání škvaříme dále. Když přestává sádlo probublávat, blíží se už konec škvaření a na mírném ohni už jen necháme škvarečky zezlátnout. Krok 4: Vypneme vařič, ze sádla vybereme všechny škvarečky a sádlo opatrně nalijeme do sklenic. Pozor na popálení, čerstvě vyškvařené sádlo je hodně žhavé. Já si při slévání sádla dělám i jednu menší skleničku se škvarečky.

Zveřejněno 29. 10. 2021

Poznámka autora Gregusa

Někdo pak ještě škvarečky před uskladněním prosoluje, ale to já nedělám, protože škvarečky používám i jako pamlsek pro pejsky a zbytek stejně brzy zpracuji, třeba na škvarkové placky. Recept na ně jsem sem už dříve vložil.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové škvařené sádlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R2kL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové škvařené sádlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R2kL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

magdalenka: nemusí se už podlévat, stačí ta voda co ulpěla na sádle. Také se mi neosvědčilo přidávání mléka do žhavého sádla. Ta troška mléka co ulpí na kostkách sádla na začátku, úplně stačí ke zbarvení škvarků při pozvolném škvaření. Když už se mi zdá, že jsou pěkně vybarvené, vyndám jen pár škvarečků, rozkrojím jestli jsou hotové a škvaření zpravidla ukončím. Nemusím hlídat a odhadovat, kdy přidat tu trochu mléka. Asi tak.

Prosím, aký zmysel má voda a mlieko v hrnci, keď ich pred škvarením vylejeme? Ja pri škvarení masti dávam na dno trochu vody a mlieko až ku koncu - po troche, vzkypí.

Suroviny:
sádlo vepřové, mléko, voda

Přidat fotografie receptu