Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný mošt - sterilovaný

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

StandaCB

Náročný

Doba přípravy doba přípravy dle množství jablek

doba přípravy dle množství jablek

Suroviny

Porce: individuální množství

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Důležitý je výběr jablek. Samozřejmě chemicky neošetřované, bio. Tvrdé, šťavnaté, spíše sladší odrůdy, a nejlépe čerstvě utržené. "Moučná", "kožená" jablka dávají hodně pyré a málo šťávy, my potřebujeme pravý opak. Krok 2: Dále budeme potřebovat odšťavňovač - šnekový, nízkootáčkový. A dvě sítka. Krok 3: Jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, odstraníme stopky, „bubáky“ a jádřince. Krok 4: Jablka postupně dáváme do odšťavňovače, na nádobu pro šťávu dáme větší sítko. Vytékající šťávu v sítku promícháváme dřevěnou lžičkou. Vzniklé pyré ze sítka průběžně odstraňujeme - můžeme ho hned zkonzumovat jako zdravou přesnídávku, popř. i zamrazit. Krok 5: Z nádoby se šťávou, menším a jemnějším sítkem odebereme pěnu a zbytek pyré. Šťávu přelijeme do dobře vymytých lahví, sklenic. Umytá víčka dáme stranou. Krok 6: Láhve/sklenice s moštem dáme do studené trouby, a zapneme ohřev na 85°C. Jakmile je trouba zahřátá na požadovanou teplotu, necháme láhve/sklenice 25 minut sterilovat. Cca 10 minut před uplynutím této doby přidáme do trouby vysterilovat i víčka.
Jakmile láhve/sklenice o něco ochladnou, zavíčkujeme je, a dáme na nějaké tmavé, chladné a suché místo.

Zveřejněno 20. 11. 2021

Poznámka autora StandaCB

Takto prý mošt vydrží v pohodě i 1 rok. Jakmile však láhev/sklenici otevřeme, je potřeba mošt zkonzumovat co nejdříve, uchovávat v lednici.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný mošt - sterilovaný

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wMym

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný mošt - sterilovaný

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wMym

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Domácí moštík. :-K

Suroviny:
jablko

Přidat fotografie receptu