Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka podle Mišky Kuličky

Královna svátečního stolu by neměla chybět v žádné domácnosti. Na poprvé dá docela hodně práce a je potřeba zvládnout několik nástrah, ale jakmile ji dostanete do ruky, už to nikdy nezapomenete.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Středně náročný

Doba přípravy 220 min Doba přípravy: 180 min Doba tepelné úpravy: 40 min

220 min (180 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 652 kJ /
4 219 kcal
Bílkoviny101,26 g
Tuky171,70 g
Vláknina20,10 g
Cholesterol 1,47 g
Sodík 612 mg
Sůl1,49 g
Sacharidy557,11 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, muškátový květ a promícháme. Krok 2: Uprostřed uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko smícháme s droždím, žloutky a rozpuštěným máslem. Vařečkou začneme od středu míchat, k tekutým přísadám postupně vmícháváme okolní mouku. Krok 3: Až bude těsto příliš tuhé pro vařečku, začneme ho hníst rukou. Těsto vyklopíme na vál nebo kuchyňskou linku a zhruba 10 minut důkladně hněteme. Pokud se těsto lepí, podsypeme malým množstvím mouky. Krok 4: Tuto práci nám velmi zjednoduší robot s hnětacími háky nebo domácí pekárna, ve které můžeme spustit program Těsto a zároveň kromě hnětení budeme mít obstaráno i kynutí. Krok 5: Pokud nemáme, zpracované těsto zformujeme do koule, vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme kynout na teplé místo zhruba na 1-1,5 hodiny. Těsto můžeme nechat kynout v troubě vyhřáté na 40 °C. Krok 6: Jakmile má těsto dvojnásobný objem, vyklopíme ho na pracovní plochu a lehce prohněteme, abychom z něj vytlačili vzduch. Nyní těsto rozdělíme na 6 pramenů a zapleteme. Krok 7: Zamotanou vánočku dáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme a dáme ještě na asi 60 minut kynout do tepla. Pokud tuhle fázi uspěcháme, vánočka zprudka dokyne v troubě, neudrží si svůj tvar a popraská. Krok 8: Troubu předehřejeme na 180 °C. Vánočku potřeme bílkem smíchaným s mlékem a posypeme mandlemi, vložíme do trouby. Krok 9: Po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme cca 30 minut. Pokud příliš rychle hnědne, přikryjeme ji kouskem alobalu. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

TIP: Co dělat, aby se vánočka nerozjela?

Zveřejněno 14. 12. 2021

Poznámka autorky MiskaKulicka

Pokud chcete vánočku extra nadýchanou a jemnou, nahraďte část másla sádlem. Mouku jsem použila špaldovou.

Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka.varimslask...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka podle Mišky Kuličky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JGjv

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka podle Mišky Kuličky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JGjv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, mléko, máslo, cukr, cukr vanilkový, žloutek, droždí sušené, květ muškátový, sůl, žloutek, mléko, mandle

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu