Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hradní jídlo

Hodnocení receptu je 5,0 (42×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Do pekáče rozložíme vedle sebe silnější plátky vepřového masa, osolíme, opepříme a na to navrstvíme asi centimetrovou vrstvu cibule nakrájené na kolečka a druhou centimetrovou vrstvu nastrouhaného eidamu. Krok 2: Na každý plátek masa dáme kousek másla a mírně posypeme paprikou. Připravíme si vývar ze 1/4 l vody a 1 kostky masoxu, vývarem maso podlijeme a necháme hodinu péci. Podáváme teplé. Příloha: hranolky, brambory atd.

Zveřejněno 8. 8. 2009

Poznámka autorky JanaDorazinova

Recept jsem dostala v receptech na email. Maso jsem si předem naprudko opekla, až pak dávala do pekáče, je to rychlejší a zatáhne se v mase bílkovina.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hradní jídlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l5XM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hradní jídlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l5XM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (52)

Jumiram: Děkuji moc, určitě buchu chtít taky zkusit z králíka :-)

Dnes jsem tohle jídlo vařila po druhé, jen dnes z králičího a můžu říct, že to nemělo chybu :)

Hradní jídlo: Ha!!! A opět tady máme odborníka na zdravou výživu!! :-D

Hradní jídlo 7. 11. 2013 12:44
nemá ten názov evokovať niečo panské?
pretože ten masox je esencia akurát tak pre lúzu :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

spagetka: také děkuji za radu :-)

Jana Remkova: Děkuji za radu, jsem začátečník a s tím masem stále nějak válčím :-) Pekla jsem ale stejně :-)

spagetka: To je právě to a díky, Ladi. Já už svou troubu znám, fakt tak peču a ještě jsem nikdy nic nespálila. Je rozdíl-plynová trouba, elektrická atd. Teplotu trouby se snažím dodržovat hlavně u moučníků. U masa ani ne. Hlídám, případně uberu;-)

Jitule81: já bych malinko doplnila Janu R., musíte ale respektovat vlastní troubu:-!, žádná a ani téže značky nepeče stejně. Já bych tohle nemohla péci na 200°C, protože bych z toho měla černé uhlí. Moje trubka to svede na 175 - 180C, chce to prostě hlídat. Jana písla svůj tip, to je v pořádku, ale hlídejte prostě svou troubu ;-);-);-)

Jitule81: Já většinou všechno peču na cca 200 stupňů :-)

Výborné, jen sýr se mi chytl trochu víc, než bych chtěla ... na kolik to pečete?

alus.s: díky za vyzkoušení. Taky už jsem to dlouho nevařila:-)

Jani výborné, pochutnali jsme si :yes: maso jsem navíc jemně posypala kořením " krkovička s česnekem " a také opekla. Rychlé, chutné :-p příloha americké brambory.

zuzuna2: díky, to mám velkou radost!!:-)

Právě jsme dobaštili a hned jsem dala hvězdičku.:yes: Vynikající chuť,masíčko šťavnaté...byla jsem pochválená:-8 a určitě zas uvařím!;-)

lejanicka:;-);-);-);-)

Uz se to pece a numuzu se dockat :-) uz to tu krasne voni :-))

Kotato: děkuji;-)

u nás se tomu rika farářovo tajemství,kdo ví proc..ale jinak moc dobry recept..posilam bodika..:-))

kvetina:já taky děkuji:-8

Dnes jsem uvařila a byla pochvala děkuji za recept.

ella1: děkuji, to jsem ráda;-)

dnes jsem vařila...výborné:yes:

Honza (neregistrovaný/á) děkuji a jako žena oceňuji, že i chlap si poradí;-)

Jako chlap, co občas uvaří něco na chuť tohle oceňuji! Je to super s plusovým bodem:yes::-p

Simona Kucerova;-);-)

receptík jsem přehlédla:-Oa vypadá tedy krásně,to ukládám a určitě vyzkouším:yes:+1;-)Má to krásný název:yes:

Šárko, to mne moc těší:-)

Dělala jsem už 2x, je to výborné a jednoduché jídlo, což jako začátečník oceňuji :-)

Tak uz vim co dneska varim!:-K:-K:-K:yes:

jarmilka (neregistrovaný/á) tak ať se zadaří!!;-)

:yes:dnes vařím;-)

Jitka+2 děkuji;-)

Tak tento recept znám už od dětství jako Přátelské kotlety a už od dětství ho mám moc ráda.Nyní ho milují i moje děti,akorát tu cibuli musím nakrájet normálně najemno,protože dětem ty rozpadlé dlouhé nudličky dělají problémy s kousáním (jsou to ještě mrňousové).Za opravdu vyzkoušený,jednoduchý a výborný recept dávám bodík. :yes:

Teď jsem zjistila, že jsem již bodík udělila.:-S Škoda, že nemůžu dát ještě jeden. Masíčko je doopravdy fantastické. Nejdřív jsem se bála toho masoxu. Ta kombinace mi nějak naháněla strach. Kdo ještě váhá, tak vůbec nemusí. Určitě nebudete litovat. :-p

Jani, posílám bodíka.:yes: Tento recept znám jako řízky naopak, které se pak zapékají v troubě. Co nejvíce strouhanky vtlačíme do naklepaných řízků (kotleta, ktkovice, kýta). Pak plátky masa namočíme v rozšlehaných vajíčkách a z obou stran usmažíme. Usmažené řízky pak naskládáme do zapékací mísy, obložíme cibulí, anglickou slaninou a zalijeme připraveným vývarem z masoxu. Pečeme přibližně půl hodiny. Řízky jsou fantasitcké :-p:-p:-p. Je to stejný postup jak máš ty, jen s malou obměnou.
Řízky se nejdřív usmaží naopak.

:yes::-K +17

:-p Já bych si svolením autora zas tak hlavu nelámal. Prostě připiš do poznámky, že recept byl kdysi v Mladém světě v rubrice Péťa Vařič a je to. Tady jde přece o šíření osvěty než o to, kdo kdy kde co vymyslel, to by nebylo o čem psát. Mimochodem, kde je psáno, že v mla%dáku byl recept zcelůa původní a neopsaný zas odjinud.:-8

Tak dnešní oběd,vynikající,(použila jsem krkovici) ani děcka neprotestovaly kvůli cibuli.Zblajzly to ani nemrkly a manžel taky,pochutnali jsme si.Mám cibulku ráda a vůbec,když je upravená tepelně je taková,slaďoučká.:-p

radulis, to člověka vždycky potěší, díky:-)

Tada musím říct, že je to dobrůtka, i bez opečení se povedlo. Manžel si pochutnal. Posílám bodík a děkuju za tak výborný recept...:yes:

radulis, určitě to i tak dopadne dobře;-)

jé to jsem úplně přehlédla :( to je to že to nečtu pořádně.. ted jsem masíčko vložila do trouby, ale bohužel jsem ho neopekla, tak snad se povede i tak...doufám..
:-((

radulis ano, ve fotopostupu to znázorňuji;-). Dokonce i v poznámce se o tom zmiňuji.:-)

Recept vypadá opravdu báječně, určitě vyzkouším. Jen se chci zeptat zda maso nejprve osmahnout na pánvičce a pak ho šoupnout do trouby?

Jani opravdu výborné všem chutnalo:yes:bodík sem ti už poslala:yes:

Jééžiši, 35 let?:-O Jak teď seženu autora na povolení ten recept tady mít?:-)):-D Děkuji za bodíky!!;-)

Jani dobrý tip na zítřejší oběd:yes:dávám bodík:yes:

Jani, také se mi to líbí:-p. Bodík:yes:

Tento recept i já znám pod názvem Přátelské kotlety. Dělám dost často, ale z kýty. Jani, do Orlové letí čtvrtý bodík.:-)):yes:

Janko,líbí se mi to,dávám bodík :-p:-p:yes:

Přečetla jsem si recept a ihned mě blesknul Péťa Vařič a jeho Přátelské kotlety. Takže bodík i za vzpomínku na mé mládí.

Víte, že toto jídlo je staré 35 let? Tenkrát ho zveřejnil jeho autor, a to byl p. J. Vozobule, tehdy redaktor Mladého světa. Vyšlo to v kuchařce "Péťa vařič" a bylo tam ještě spoustu dobrých receptů.:yes:

Tématické fráze:
recepty pro cukrovkare, recepty do 30 kč, hradní maso, recept na karpáčo, farářovo tajemství recept, jídlo z vepřového masa, recept farářovo tajemství, recepty jídel, talián recept, recepty za 30 kč, karpáčo recept, hradní řízek, recepty hotových jídel, uprava talianu, pitipana, jidla z vepřové kyty, recepty jídel pro cukrovkáře, top recepisy, karpáčo, paprikookurky

Suroviny:
sýr eidam, cibule, máslo, pepř, sůl, olej, masox, voda

Přidat fotografie receptu