Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec podle Mišky Kuličky

Tradiční velikonoční bochánek se dříve lišil podle toho, pro koho se pekl. Pro čeledíny byl z obyčejného kynutého těsta, pro návštěvy se obohatilo rozinkami a mandlemi. V dnešní době si lidé základní těsto doplňují dle své chuti.

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 140 min Doba tepelné úpravy: 40 min

180 min (140 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 213 kJ /
4 353 kcal
Bílkoviny106,66 g
Tuky184,61 g
Vláknina20,10 g
Cholesterol 1,40 g
Sodík 693 mg
Sůl1,65 g
Sacharidy556,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vlažné mléko smícháme s rozdrobeným droždím, žloutky, máslem a sádlem. Krok 2: Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme sypké suroviny a uprostřed uděláme důlek a vlijeme připravenou směs. Krok 3: Vypracujeme hladké, pružné těsto. Tuto práci velmi zjednoduší robot s hnětacími háky nebo domácí pekárna. Krok 4: Vrátíme těsto do mísy, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme kynout na 1 hodinu. Krok 5: Jakmile má těsto dvojnásobný objem, vyklopíme ho na pracovní plochu a lehce prohněteme, abychom z něj vytlačili vzduch. Nyní můžeme z těsta opět vytvarovat bochánek a dát kynout, nebo mazanec můžeme jednoduše ale krásně zaplést. Krok 6: Vytvarovaný mazanec dáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme a dáme ještě na cca 60 minut kynout do tepla. Pokud tuhle fázi uspěcháme, mazanec zprudka dokyne v troubě, neudrží si svůj tvar a popraská. Krok 7: Troubu předehřejeme na 180 °C. Mazanec potřeme, posypeme mandlemi (nebo mákem bez mandlí), vložíme do trouby. Krok 8: Po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme cca 25-30 min. Pokud příliš rychle hnědne, přikryjeme mazanec kouskem alobalu. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

TIP: Nejčastější chyby při výrobě mazance

Zveřejněno 3. 4. 2022

Poznámka autorky MiskaKulicka

Na úvodní fotce je místo mazance udělaný věnec. Těsto jsem zapletla ze 6 pramenů jako vánočku a svinula do tvaru věnce.

Na věnci je zdobný cukr, který se během pečení nerozpustí, není to sůl.

Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka.varimslask...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec podle Mišky Kuličky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R2ER

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec podle Mišky Kuličky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R2ER

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (1)

Moc dobrý, ukládám si a budu ho péci i příště

Suroviny:
mouka hladká, mléko, máslo, sádlo, cukr, cukr vanilkový, žloutek, droždí sušené, květ muškátový, sůl, vejce, mandle

Přidat fotografie receptu