Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční perníkoví zajíčci-hned k jídlu

Na Velikonoční pondělí nesmí chybět také bohatá odměna pro příchozí koledníky. Zajíčci z perníku jsou ideální volbou, nebo je též můžete využít jako jedlou dekoraci. Po upečení jsou hned měkcí a krásně voní po medu.

Hodnocení receptu je 4,8 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 78 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 8 min bez odležení těsta

78 min (70 min příprava + 8 min tepelná úprava, bez odležení těsta)

Suroviny pro 35 kusů

35kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 578 kJ /
1 572 kcal
Bílkoviny36,41 g
Tuky59,39 g
Vláknina6,10 g
Cholesterol 599 mg
Sodík 1,77 g
Sůl0,24 g
Sacharidy219,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme mouku s moučkovým cukrem, jedlou sodou a kořením do perníku. V mouce uděláme důlek a přidáme rozpuštěné vlahé máslo, tekutý med a vejce. Krok 2: Vidličkou začneme zpracovávat v těsto, později pokračujeme rukou. Vytvoříme vláčné a hladké těsto, které vložíme do mikrotenového sáčku a necháme v chladu zhruba 2 hodiny odležet. Můžeme ho nechat ale i déle. Krok 3: Pak těsto po částech na velice lehce pomoučené silikonové podložce vyválíme na sílu zhruba 4 mm. Těsto nesmí být vyváleno moc tence. (Můžeme vyvalovat i mezi 2 kusy mikrotenu.) Krok 4: Z vyváleného těsta pomocí vykrajovátka vykrojíme zajíčky, které ukládáme na plech s teflonovou fólií a nebo papírem na pečení. Krok 5: Dále z těsta připravíme velmi malé kuličky, které na jednom místě lehce navlhčíme vodou a tímto místem položíme na zajíčky v místě ocásku. Velmi lehce přitiskneme. Krok 6: Plech vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme zhruba 8 minut. Tato doba je pouze orientační, záleží na síle těsta a velikosti tvarů. Ale zajíčky nepřepečeme! Krok 7: Upečené zajíčky vyjmeme z trouby a ihned rychle štětcem potřeme žloutkem rozšlehaným s jednou lžící vody. Krok 8: Pak je z horkého plechu přendáme na jinou rovnou podložku a necháme zchladnout.

TIP: Top 7: Recepty na velikonoční dobroty pro děti

Zveřejněno 11. 4. 2022

Poznámka autorky Merylas

Perníčky jsou po upečení měkké a tudíž hned k jídlu. Nesmí se ale přepéct a těsto nesmí být vyváleno moc tence.

Množství kusů je orientační, záleží na velikosti vykrajovátka. Na perníčky se mně osvědčily spíše větší tvary, než malé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční perníkoví zajíčci-hned k jídlu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zVWr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční perníkoví zajíčci-hned k jídlu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zVWr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Marie Svarcova: Děkuji moc. Zajíčci jsou hlavně pro menší vnoučata.:-K

:-):yes:líbí se mi recept a nápad je super :yes::yes::-K

Jaromira18: Děkuji. <3

Moc se mi líbí.:-K:-K

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, soda jedlá, koření do perníku, máslo, med, vejce, mouka hladká, žloutek, voda

Přidat fotografie receptu