Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domažlický toč s houbami

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rozmarynaH rozmarynaH

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 45 min

70 min (25 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 790 kJ /
1 623 kcal
Bílkoviny43,20 g
Tuky35,47 g
Vláknina116,35 g
Cholesterol 90 mg
Sodík 290 mg
Sůl0,51 g
Sacharidy224,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme plech, na který rozprostřeme papír na pečení tak, aby papír chránil i stěny plechu. Asi jako když pečeme sladkou roládu. Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C. Krok 2: Do mísy vložíme všechny nastrouhané syrové brambory. Tekutinu z brambor slijeme. K bramborám přidáme drobně nasekané podušené houby (jako obměnu lze i nasekané škvarky či nasekané sušené švestky), 70 g krupice, 2 žloutky, sůl, majoránku a mletý černý pepř. Přidáme i 250 ml kefíru. Měchačkou těsto na toč důkladně promícháme. Krok 3: Ze dvou bílků vyšleháme pevný sníh. Já k bílkům přidávám vždy špetku soli. Sníh zapracujeme do těsta ručně. Těsto přelijeme pomocí stěrky na připravený plech s papírem na pečení. Stěrkou těsto (je poměrně řídké) rozprostřeme po celé ploše plechu. Plech s těstem vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme po dobu 45 minut. Povrch placky krásně zezlátne. Krok 4: Plech s upečeným těstem vyjmeme z trouby. Povrch těsta pokryjeme druhým archem papíru na pečení a na papír položíme dno druhého plechu. Oběma rukama držíme spojené plechy a převrátíme je o 180 °C.
Z otočeného těsta opatrně sejmeme papír, na kterém se těsto peklo. Pomocí papíru ho srolujeme. Krok 5: Toč necháme v papíru téměř vychladnout a pak papír odstraníme. Toč nakrájíme na jednotlivé porce a můžeme ho podávat, třeba s hrachovou či fazolovou polévkou. Výborný je i s dršťkovou polévkou.

Zveřejněno 12. 4. 2022

Poznámka autorky rozmarynaH

Toč býval na Domažlicku tradiční pokrm z brambor, který byl obohacen zrovna tím, co bylo k mání. Třeba sušenými švestkami, škvarky či houbami, česnekem či osmaženou cibulkou. Někde do těsta přidávali i kvasnice. A jak už to u receptů bývá, každá rodina i každá obec měla ten svůj nejlepší vyzkoušený recept. Toč se většinou připravoval jako příloha k husté polévce, ale i jako samostatný pokrm třeba s kysaným zelím. Prý to říkala babička mého manžela, která žila v Postřekově.

Tento recept a mnoho dalších najdete na mých stránkách https://www.varimesmarcelou.cz/bramborove-pokrmy/d...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domažlický toč s houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MOkQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domažlický toč s houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MOkQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

Kvety: Váš komentář mě potěšil a jsem moc ráda, že jsem byla pro Vás inspirací, jak spolehlivě otočit upečené těsto.:-):-K:-)

Krásný recept, musím určitě vyzkoušet. Moc se mně líbí popsány postup, hlavně otočení pomocí 2 plechů, to zkusím i se sladkou roládou

Marie Svarcova: Paní Marie, děkuji za komentář a recept určitě vyzkoušejte. U nás doma se toč připravuje většinou k čočce.:-K

:-)<3:yes: zajímavý recept, určitě zkusím:-K

Suroviny:
brambory, houby sušené, smetana zakysaná, krupice, bílek, sůl, majoránka, pepř mletý,

Přidat fotografie receptu