Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová panenka na jablíčkách v listovém těstě

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 42 min Doba přípravy: 12 min Doba tepelné úpravy: 30 min

42 min (12 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 838 kJ /
917 kcal
Bílkoviny12,25 g
Tuky54,82 g
Vláknina14,16 g
Cholesterol 387 mg
Sodík 129 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy53,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Panenku důkladně očistíme, zbavíme všech stříbřitě lesklých blan, které by dělaly maso tvrdé. Pokud máme maso na jednom konci zúžené, podložíme tuto část pod maso, aby vznikl váleček všude stejně vysoký. Krok 2: Váleček svážeme kuchyňským provázkem, osolíme, opepříme, potřeme olejem a zprudka opečeme v pánvi na rozehřátém másle úplně ze všech stran, celkem cca 8 minut. Maso vyndáme na talíř nebo alobal, odstraníme provázek a necháme vychladnout. Krok 3: Zatím oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Do výpeku v pánvi dáme opéct cibuli, když začne zlátnout, přidáme česnek a necháme rozvonět. Poté přidáme jablka, koňak a dusíme, dokud se nevyvaří tekutina, pak přidáme tymián a podlijeme džusem nebo vodou. Dusíme do změknutí, odstavíme a necháme mírně zchladnout. Krok 4: Zapneme troubu na 180 °C horkovzduch a připravíme obdélník z listového těsta cca o 3 cm delší na koncích, než váleček masa. Na těsto, položené na pečící papír, rozetřeme jablečnou směs cca 2 cm od okrajů těsta. Rozkvedlaným vejcem potřeme okraje těsta bez nádivky. K delšímu kraji těsta položíme váleček masa a zabalíme roládu tak, aby spoj těsta byl dole a ohneme dospod i oba konce. Krok 5: S papírem přeneseme roládu na plech nebo do pekáčku, povrch potřeme vejcem a několikrát vidličkou propíchneme, aby při pečení mohla unikat pára. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20-30 minut dozlatova. Necháme 10 minut odpočinout a nakrájíme na širší plátky. Podáváme s různě připraveným bramborem a salátem dle chuti.

Zveřejněno 1. 5. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová panenka na jablíčkách v listovém těstě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nnBD

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová panenka na jablíčkách v listovém těstě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nnBD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
panenka vepřová, těsto listové, sůl, pepř mletý, tymián, máslo, olej, cibule, česnek, jablko, džus jablečný, koňak, vejce

Přidat fotografie receptu