Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bostonský krémový koláč

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kochen Kochen

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 60 min

120 min (60 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 porcí

12porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 837 kJ /
6 892 kcal
Bílkoviny128,23 g
Tuky390,00 g
Vláknina13,50 g
Cholesterol 3,48 g
Sodík 989 mg
Sůl2,59 g
Sacharidy710,62 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Korpus:
Máslo pokojové teploty vyšleháme s oběma cukry. Jedno po druhém zašleháme i vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme přes sítko do ušlehané směsi. Vymícháme hladké těsto, pokud se zdá tuhé, přidáme lžíci mléka.
Hotovou směs na korpus nalijeme do dortové formy. Nebude chyba, pokud ji vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, na dno formy položíme pečicí papír Pečeme při 170 °C/50-60 minut ve formě o průměru 22 cm bez horkovzduchu. Na poslední čtvrt hodinu jsem formu překryla shora alobalem.
Po upečení necháme korpus ještě cca 5 minut stát mimo troubu ve formě, pak uvolníme boční stranu a opatrně ji sundáme, za dalších 5 minut přesuneme korpus i s papírem na prkénko nebo mřížku, aby se nezapařil. Necháme zcela vychladnout. Korpus je opravdu vysoký a pokud s ním budeme slušně zacházet, vysoký i zůstane. Krok 2: Krém:
Půl litru mléka nalijeme do mlékovaru a přivedeme k varu. Přisypeme oba cukry i sůl a mícháním je rozpustíme.
Ve zbývajícím studeném čtvrt litru mléka metličkou rozšleháme žloutky a škrob. Přes sítko vlijeme do horkého mléka za stálého míchání. Na sítku se zachytí žloutkové vazy. Čtvrt litru mléka žloutky naředí dostatečně na to, aby se v krému neutvořily hrudky sražených vajec. Směs mícháme a zahříváme tak dlouho, dokud nás nepálí do prstu. Pak ji přendáme do misky a vmícháme máslo. Krém je hotový. Necháme ho vychladnout s hladinou překrytou potravinovou fólií, aby se na povrchu neutvořil hustý škraloup. Krok 3: Postup:
Vychlazený krém je opravdu tuhý, ještě jednou ho krátce prošleháme ve šlehači. Získáme krém s přesně správnou hustotou. Dá se krásně namazat a ani jeho vysoká vrstva z dortu nevyteče.
Korpus v polovině prokrojíme a na spodní polovinu naneseme krém. Neroztíráme ho vodorovně, necháme ho ve tvaru mírného krtince. Po přiložení vrchní části korpusu jemným tlakem srovnáme krém a bok dortu obkroužíme stěrkou. Odložíme dort do chladu a pustíme se do polevy. Krok 4: Poleva:
Smetanu uvedeme k varu, zmírníme teplo, vsypeme do ní nalámanou tabulku čokolády. Až se čokoláda zcela rozpustí, můžeme polévat dort. Poléváme jen svrchu, žádané jsou čokoládové "stékance" po stranách. Mně se moc nepovedly, tak jsem je prostě rozetřela. Krok 5: Uložíme do chladu, pokud do lednice, tak přikryjeme proti vyschnutí.

Zveřejněno 17. 5. 2022

Poznámka autorky Kochen

Tento koláč, který vypadá jako dort, je mechově hutný s opravdu vysokou vrstvou krému a hustou čokoládovou polevou. Nechala jsem ho rozležet do druhého dne v lednici, přikrytý umělohmotnou mísou, aby nevyschl. Pod moje obvykle používané víko do mikrovlnky se prostě nevešel.

Vzhledem k ceně použitých surovin (400 g másla, 11 vajec...) použiji příště do krému pravý vanilkový lusk. A pak to bude to pravé bostonské!

Recept je složený a upravený z několika anglických receptů nalezených na našem milovaném netu, kde je "Boston Cream Pie" v mnoha podobách.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bostonský krémový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vKKL

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bostonský krémový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vKKL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, prášek do pečiva, máslo, cukr krupice, vejce, cukr vanilkový, žloutek, cukr krupice, mléko, moučka škrobová, cukr vanilkový, máslo, sůl, smetana ke šlehání, čokoláda hořká

Přidat fotografie receptu