Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvašáky II

Kvašáky jsou oblíbenou pochoutkou vrcholícího léta. Mnoho lidí si myslí, že vyrobit dobré kvašáky je umění. Právě naopak, je to velmi snadné! Připravíme je z přerostlejších okurek, voňavého kopru, kousku křenu a solného nálevu.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby kvašení

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby kvašení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na nálev svaříme a necháme vychladnout. Krok 2: Přerostlé okurky a kořen křenu dobře umyjeme. Opláchneme vinné listy, višňové listy, listy černého rybízu a kopr. Krok 3: Každou okurku vidličkou několikrát propíchneme. Krok 4: Skládáme je do velikých sklenic (3–5 litrů) a prokládáme koprem, listy a kolečky oloupaného křenu. Koprem rozhodně nešetříme. Krok 5: V naplněné sklenici je potřeba poslední vrstvu upevnit tak, aby se později z nálevu nevynořila. Okurky nejjistěji zajistíme velkou dřevěnou třískou, kterou nad nimi ve sklenici vzpříčíme. Krok 6: Zalijeme studeným svařeným nálevem tak, aby byly všechny okurky ponořené. Krok 7: Sklenice povážeme (zlehka přikryjeme víčky nebo větším talířkem) a necháme kvasit. Krok 8: Vykvašené okurky uložíme v temnu a chladnu, např. v chladném sklepě.

TIP: Jak připravit kvašáky

Zveřejněno 10. 8. 2009

Poznámka autorky cathleen

Někdy, pro chuť, přidám do jedné sklenice feferonku, někdo dává i stroužky česneku.

Recept mám od staré paní, naší kamarádky, která dělává každý rok dlouhou řádku pětilitrových sklenic kvašáků a já jí to vždy záviděla. Už pár let nemusím, vyrábím si svoje :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvašáky II

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L8WX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvašáky II

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L8WX

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (37)

Proti plísni nesmí být na hladině ani smítko. Kdybyste to měli hodinu prohlížet a vybírat ta smítka pinzetou. A ostatně opakovaně. Stačí obden. I křís můžete sebrat, protože i na něm se plíseň může uchytit. Když myjete okurky, zbavujete je stopiček, necháváte několik hodin namočené ve studené vodě než je skládáte a i při skládání tak nějak kontrolujte jejich zdraví a každou naměklou vyřaďte a nenakládejte. Každou budete mít v ruce, jak napichujete vidličkou, aby nebyly močáky, pokud právě takové ovšem netvoříte. Já je až tak v oblibě nemám a proto jen ty tvrdé.
No a když se mi plíseň jeden čas furt dělala, tak jsem se toho zbavil tím, že jsem povrch nádoby nad hladinou i tu hladinu obden přejel plamenem flambovací pistole.
Ale většinou stačí před nakládáním všechny nádoby a nářadí, které u toho budete používat, spařit vroucí vodou. Také sůl rozpouštějte do vařící vody. Ono to čekání na zalití nálevem se vyplatí. Zalévejte, až budete moci v pohodě na hrnci, ve kterém jste vařili sůl, udržet ruku. Abyste si zase nezabili kvasné bakterie na okurkách teplem.
Já nedávám žádné listy, jednak je nemám a jednak posouvají chuť. Když mám, tam kopr, zralý, klidně i odkvétající, má lepší chuť než ten zelený, anebo nic. Pak to je skvěle okurkové. Nálev dělám tříprocentní jen sůl. Někdy přidám česnek, ale celý stroužek tak na pětilitrovku.
Letos jsem nakládal několíkrát v té třílitrové kvasné keramické nádobě a také i v pětilitrovkách od okurek. Tam jsem uzavření hladiny proti vzduchu udělal obyčejným mikrotenovým sáčkem, co má žena v ruličkách vždy doma, který jsem dal dovnitř nad hladinu a lil do něj vodu, až zcela pokryl hladinu nálevu a oddělil ji od vzduchu.
Přeji hodně úspěchů, bohužel konec sezony se blíží.

maria rabatinova 1. 8. 2017 12:22
Dobrý deň.Veľa dobrých receptov ale za akú budú kvašaky hotové.

maria rabatinova: měly by být během týdne, 10 dnů ;-)

Ja mám rokmi overený recept po mojom otcovi: Kúpený "NAKLADAČ" uvarím podľa receptu ale nedám ocot - namiesto octu ešte vodu a nechám tento nálev vychladnúť. Do pohára, resp. kapustového súdka (cca 5 L) uložím na dno kôpor a naložím nakrojené uhorky. Na vrch dám chlieb, ktorý je zabalený do gázy,nakrájam cibuľu a pridám 1-2 čilipapričky. Zalejem to vychladnutým Nakladačom a nechám to v teple rozkvasiť. Nie na slnku, lebo sa nám uhorky uvaria! Lepšie kvašáky som nikdy nejedol...... Juraj K

Můj dědeček dělal kvašáky POUZE s křenovým listím! A zkvasily vždycky! Já je dělám taky a nemám s tím problém. S vinným listem nám prostě nechutnají :-/....jinak vypadají hezky :-)

Alex: ano, vím, že křen má antibakteriální účinky....nějak mám zafixované, že se tam dává proto, aby kvašáky nechytly plíseň.
Tak, jako magdalence, i mně s křenem krásně vykvasí vždycky a jak jsem psala v Poznámce receptu - je velice letitý a ověřený.

Pokud mrkneš na oba podobné recepty na kvašáky - i u těch je křen použitý;-)

Alex: Ak mám chren po ruke, bežne ho do kvasákov dávam. Vykvasia bez problémov. Možno u teba došlo k problému z inej príčiny.

Kren do kvasaku nepatri. Pouziva se jako prirodni antibiotikum, do klasickych nakladacek se dava aby nezmekly, takze jeho pouziti je kontraproduktivni. Samotneho me prekvapilo jak moc kren zabranuje mlecnemu kvaseni, v zime jsem si takhle skazil davku pickles v kvasacku. Po tydnu se zelenina zmenila v ropu, ale nezakvasila ;-)

ja si je delam uz nekolik let a podle identickeho receptu jako je tenhle,akorat beze krenu,s krenem mi nikdy nezakvasily nebo co se stalo,kazdopadne se nedali jist,to samy s cesnekem,jinak jsou ale super a palec nahoru :-))) :yes:

Kladné hodnocení uděleno, protože kvašáky ty já rozhodně můžu :yes::yes::yes:

to bych chtěla zkusit;-)doma jsme to dělávali a byly moc dobré:-ppokusím se sehnat listy a zkusit;-):yes:+1

cathleen:ja veselo dolievam vodu, aj soľ pridávam. Vodu vlažnú a rovno z vodovodu, nepreváram. Uhorky treba držať pod vodou - tie čo trčia, sa začnú kaziť, používam špachtle od lekára. Ak ich mám naložené v kýbliku - zaťažím tanierikom, potom miska s vodou, nejaké závažie alebo pod. - ako u kyslej kapusty...

yustin: Urcite okurky udrzovat ponorene. Dolevat vodu jsem nikdy nezkousela, tak nemuzu rict, jestli by nejak nenarusila to zkvasene prostredi.

cathleen:Chci se prosím zeptat,během průběžného ujídání,je třeba okurky udržovat pořád ponořené,resp.dolévat slanou vodou nebo jak?

Ještě se tě zeptám - solný roztok jsi dělala podle receptu? Sůl je konzervant....zrovna tak přidáním křenového kořene se zabraňuje zkažení, křen je takové přírodní antibiotikum:-)
Opravdu nevím, čím by to mohlo být, kvašáky dělám už roky a tohle se mi nestalo.

Tak jsem to nechala "vykrystalizovat" a je to fakt plíseň...
Takže na hnůj s nimi. ;-(
A já je tak ráda...
Příští rok to zkusím znova a líp.

Tématické fráze:
nejlepší recept na kvašáky, kvasaky, nejlepší kvašáky, kvašáky recept, jak nakládat kvašáky, kvašáky recepty, jak se dělají kvašáky, recept na kvašaky, kvasáky na zimu, domácí kvašáky, výroba kvašáků, jak dělat kvašáky, kvašáky plísen, dobré kvašáky, recept na dobre kvasaky, lák na kvašáky, recepty kvasaky, návod na kvášáky, recepty na kvašáky, kvašené okurky

Suroviny:
okurka čerstvá, rybíz černý, listy vinné révy, kopr, křen, voda, sůl

Přidat fotografie receptu