Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slaný závin s kapustou a sýrem

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 196 kJ /
4 349 kcal
Bílkoviny136,31 g
Tuky321,37 g
Vláknina32,60 g
Cholesterol 618 mg
Sodík 6,89 g
Sůl16,61 g
Sacharidy214,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na malé kostičky a kapustu na tenké nudličky.
Stroužky česneku prolisujeme, sýr nastrouháme na hrubém struhadle a obojí odložíme na později. Krok 2: Kapustu dáme do hrnce s vroucí osolenou vodou a odkryté vaříme cca 3 minuty. Poté dáme do cedníku okapat. Krok 3: V širším kastrolu na rozehřátém sádle necháme do zrůžovění osmažit slaninu. Přidáme cibuli, promícháme a restujeme 5 minut. Krok 4: Přidáme okapanou kapustu, trochu soli a pepře. Malinko podlijeme, zamícháme a přikryté pokličkou dusíme 8 minut. Krok 5: Do podušené kapusty zamícháme prolisovaný česnek. Pokud v hrnci zůstala ještě nějaká tekutina tak ji prudce odpaříme a kapustu necháme zcela zchladnout. Krok 6: Troubu dáme rozehřát na 190 °C.
Čistou pracovní plochu posypeme moukou a těsto rozválíme do obdélníkového tvaru. Krok 7: Těsto rovnoměrně posypeme polovinou sýru a na celou plochu navrstvíme zchladlou kapustu.
Necháme od bočních okrajů zhruba 3 cm bez náplně a u konce ke kterému budeme závin točit alespoň 5 cm volného místa. Krok 8: Kapustu posypeme zbývajícím sýrem a všechny okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Boční okraje přeložíme dovnitř na náplň a závin opatrně zavineme. Krok 9: Přemístíme na připravený plech a vidličkou na několika místech propícháme. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a námi oblíbenými semínky. Krok 10: Pečeme 20 minut na 190 °C, poté ubereme na 160 °C a pečeme ještě 30 minut.
Závin je dobrý teplý i studený.

Zveřejněno 10. 8. 2022

Poznámka autorky Anna Kocikova

Stupně a doba pečení jsou orientační, každý podle svého spotřebiče.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slaný závin s kapustou a sýrem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRQMW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slaný závin s kapustou a sýrem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRQMW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Jaromira18: Marie Svarcova: Jaruško,Maruško moc vám děkuji:-8:-K
U nás jsou slané záviny ve velké oblibě,také je máme raději než sladké verze:-8Když začíná vyrůstat delší dobu uskladněná cibule,tak do náplně dělávám cibulové"zelí",máme rádi i s kysaným,nebo tuto verzi s kapustou:-)

Také ho máme moc rádi, je vynikající.:-K:-K:-K

:-)<3:yes::yes: slané mám raději než sladké - ten tvůj se mi líbí :yes::-K

Suroviny:
kapusta, slanina gazdovská, cibule, česnek, sádlo, pepř mletý, sůl, voda, těsto listové, mouka hladká, sýr tvrdý, vejce, sůl, kmín celý, semínka sezamová, semínka lněná

Přidat fotografie receptu