Postup přípravy
Krok 1: Švestky i s peckami, které nám později pomůže odstranit povidlák. Švestky musí být zdravé, bez plísně či hniloby, ale můžeme použít i švestky již mírně svraskalé, které jsou cukernaté a dodají povidlům výraznější chuť.
Krok 2: Hrnec naplněný švestkami přikryjeme poklicí a vložíme do trouby. Švestky povolí a uvaří se během půl hodiny při teplotě 180 stupňů.
Krok 3: Švestkový rozvar poté naběračkou vlijeme do povidláku postaveného v míse, nebo kastrolu a vařečkou promícháváme. Oddělíme tak pecky, které zůstanou v povidláku.
Krok 4: Do rozvaru přidáme cukr, ocet a promícháme. Ochucený švestkový rozvar pečeme pekáči, nebo kastrolu bez pokličky v troubě při teplotě 160 až 170 stupňů. Tenhle proces může trvat 4–6 hodin, protože povidla musí dostatečně zhoustnout. Jednou za hodinu je třeba hrnec z trouby vytáhnout a povidla promíchat, aby se na povrchu netvořila krusta. Ke konci pečení snížíme teplotu v troubě na 150 stupňů.
Krok 5: Po naplnění sklenic zalijeme povrch vrstvičkou rumu, (já použil slivovici) aby se povidla nekazila a zavíčkujeme.
Zveřejněno 13. 8. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švestková povidla z povidláku, v troubě pečená
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M8DmQ
Moje poznámka
Švestková povidla z povidláku, v troubě pečená
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M8DmQ
Nejnovější recepty
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 5 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 18 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční štola z tvarohového těsta
beruna1 před 1 hodinou
Moravanské kuřecí nudličky
wimra před 1 hodinou
Sýrové karbanátky
Slaninova.L. před 1 hodinou
Jahodový likér
Jirka55221 před 2 hodinami
Domácí chleba
Samjda před 3 hodinami
Vánoční věnec
Stefi.f před 7 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 14 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 16 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 16 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 16 hodinami
Suroviny:
švestky,
cukr,
ocet,
rum
Komentáře (4)
Dovolila jsem si pridat odkaz, moc hezke povidani