Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestková povidla z povidláku, v troubě pečená

Hodnocení receptu je 5,0 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Gregusa Gregusa

Náročný

Doba přípravy 285 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 240 min

285 min (45 min příprava + 240 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Švestky i s peckami, které nám později pomůže odstranit povidlák. Švestky musí být zdravé, bez plísně či hniloby, ale můžeme použít i švestky již mírně svraskalé, které jsou cukernaté a dodají povidlům výraznější chuť. Krok 2: Hrnec naplněný švestkami přikryjeme poklicí a vložíme do trouby. Švestky povolí a uvaří se během půl hodiny při teplotě 180 stupňů. Krok 3: Švestkový rozvar poté naběračkou vlijeme do povidláku postaveného v míse, nebo kastrolu a vařečkou promícháváme. Oddělíme tak pecky, které zůstanou v povidláku. Krok 4: Do rozvaru přidáme cukr, ocet a promícháme. Ochucený švestkový rozvar pečeme pekáči, nebo kastrolu bez pokličky v troubě při teplotě 160 až 170 stupňů. Tenhle proces může trvat 4–6 hodin, protože povidla musí dostatečně zhoustnout. Jednou za hodinu je třeba hrnec z trouby vytáhnout a povidla promíchat, aby se na povrchu netvořila krusta. Ke konci pečení snížíme teplotu v troubě na 150 stupňů. Krok 5: Po naplnění sklenic zalijeme povrch vrstvičkou rumu, (já použil slivovici) aby se povidla nekazila a zavíčkujeme.

TIP: Rady jak uskladnit a zpracovat švestky

Zveřejněno 13. 8. 2022

Poznámka autora Gregusa

Protože vlastním povidlák a zde jsou všechny recepty jen z vypeckovaných švestek, hledal jsem recept na povidla z nevypeckovaných švestek. Takže tento recept je z pořadu ČT "Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestková povidla z povidláku, v troubě pečená

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8DmQ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestková povidla z povidláku, v troubě pečená

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8DmQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Marie Svarcova: ano, jsou výborná a výhodou je, že nemusíte stát u sporáku a furt míchat. Já použil pekáč s nepřilnavým povrchem, takže to bylo ještě snažší.:-K

:-)<3:yes: z trouby jsou skvělá :-K

Suroviny:
švestky, cukr, ocet, rum

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu