Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švýcarské topinky

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 10 min

20 min (10 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 369 kJ /
1 044 kcal
Bílkoviny86,81 g
Tuky68,03 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 1,64 g
Sodík 2,10 g
Sůl5,01 g
Sacharidy20,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Krajíce chleba opečeme na oleji nebo nasucho v topinkovači, to podle toho, co kdo má rád. Krok 2: Na pánvi rozehřejeme kousek másla, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Přidáme vejce, osolíme, opepříme a umícháme. Krok 3: Topinky osolíme, potřeme česnekem, poklademe vejci a posypeme sýrem. Můžeme ozdobit nasekanou pažitkou.

TIP: Pomazánky na topinky

Zveřejněno 8. 10. 2022

Poznámka autorky RubyRom

Za mého mládí to byl náš oblíbený pokrm a v restauracích se běžně podával a moc chutnal k pivu i vínu. Navíc byl za babku. Chtěla bych vidět kolik by dnes stály tyhle dvě topinky. Při dnešních cenách chleba, vajec a sýra se toto jídlo chudých proměnilo na luxus.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švýcarské topinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5Q9Y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švýcarské topinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5Q9Y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

maris: Taky to tak vidím. :-D Kdysi jsem prováděla na zámku Březnice a jeden z průvodců byl skvělým kuchařem. Jeho výtvory byly pojmenovávány například podle místních historických osobností, pamatuji si na Zmrzlíkův salát (Petr Zmrzlík ze Svojšína), Lokšanku v troubě (Lokšanka bylo pojmenování pro Lokšanskou knihovnu) nebo Pytláckou pečeni.

Dajda: já bych řekla, že právě tyto topinky jsou tak univerzální a všeobecně známé, že ani původní název nemají, ale když např. je budou nabízet v hospodě v Beskydech, tak nebudou šumavské ani třeboňské, ale beskydské:-D apod., záleží na kuchaři, jak si je pojmenuje:-8 U nás se jim říká třeboňské, protože kdysi jsem je měla v hospodě v Třeboni a tam se tak jmenovaly;-):-)

RubyRom: Mně docela historie názvů zajímají, třeba proč se právě kafi se šlehačkou říká vídeňská káva apod. Myslím, že název švýcarská topinka pochází od sýra, kterým je topinka ozdobena, byť to není ementál. U šumavské topinky - už jsem se s tím názvem také setkala - bych očekávala houby. :-D

maris: Já je zase znám jako Šumavské... ;-)

Dajda: Přesně tak. Já nevím proč se vždycky musí najít někdo, kdo se musí dohadovat kvůli názvu. V 70. letech jsem to v obchodech a restauracích znala pouze pod názvem Švýcarská topinka. Že se to někde nazývá jinak, nevím. A je to tak důležité? Není hlavní recept?

jan.alois: No ono ruské vejce ani nemá s Ruskem nic společného. ;-) Je to stejné jako se španělským ptáčkem nebo vídeňskou kávou. :-D

jan.alois: já je znám zase jako Třeboňské;-):-)

Tak nejsem žádnej válečnej štváč ale ty topínky se jmenují šumavské. Takhle jsme se to učili před padesáti lety . Ještě že není ruské vejce na truc vejce USA.

Musím dojíst zbytky, ale dnes večer jdu na to<3 Topinky dělám malé, takže obložení půl na půl<3

Dajda: Moc děkuji, já tedy kečup moc nemusím, za to manžel si ho kydá na všechno kromě dezertů :-D:-D:-D

JanaHl: ... a já zase sýr pocíkám troškou kečupu. Bývala to klasika i v mléčných bufetech, ale tyhle dvě jsou extrémně pohledné! :-K

:-)<3:yes::yes: to bývala oblíbená večeře v zimě když se došlo z bruslení nebo lyžování, k tomu horký čaj (děda grog), ještě dnes občas dělávám <3 máš je nádherné :yes: a já si je dám hned ke snídani:-K

Já si to občas dělám, stačí mi dvě vajíčka, místo sýra pokapu čili omáčkou.

Suroviny:
chléb, olej, sůl, pepř, česnek, vejce, cibule, máslo, sýr nastrouhaný, pažitka

Přidat fotografie receptu