Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková hovězí z trouby podle rodinného receptu

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 125 min

140 min (15 min příprava + 125 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 367 kJ /
2 239 kcal
Bílkoviny191,33 g
Tuky136,52 g
Vláknina6,55 g
Cholesterol 532 mg
Sodík 2,28 g
Sůl5,55 g
Sacharidy59,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očistíme zeleninu a nakrájíme nebo nastrouháme, nasekáme cibuli na kostičky, slaninu nakrájíme na hranolky. Maso očistíme, zbavíme případných stříbrných kousků blány a pomocí špikovací jehly nebo tenkého nože prošpikujeme slaninou. Kuchyňským provázkem svážeme maso do válečku, osolíme a opepříme. Krok 2: Do hluboké rozehřáté pánve dáme sádlo, na kostičky nakrájený zbytek slaniny. Jakmile pustí tuk opečeme důkladně maso ze všech stran i oba konce. Maso dáme do pekáčku a v pánvi restujeme cibuli cca 5 minut, zasypeme cukrem a necháme karamelizovat dozlatova. Přilijeme ocet a necháme ho odpařit. Krok 3: Zapneme troubu na 170 °C na spodek/vršek a rošt umístíme uprostřed.
Přidáme všechnu zeleninu, hořčici, promícháme a přendáme k masu v pekáčku. Přidáme bobkové listy a koření v čajítku. Podlijeme vývarem nebo vodou a dáme na 2 hodiny do trouby. Krok 4: Měkké maso vyndáme. zabalíme alobalem (matnou stranou dovnitř pro zachování tepla) a necháme odpočinout. Vyndáme koření. Šťávu zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou a povaříme. Omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme případně dle potřeby dochutíme. Krok 5: Maso nakrájíme na plátky vložíme do omáčky na talíře, přidáme plátek nebo klínek citronu, šlehačku, brusinky a podáváme s knedlíkem.

Zveřejněno 2. 11. 2022

Poznámka autorky Marie Svarcova

Moje babičky a mamka používaly na svíčkovou a bifteky opravdu hovězí svíčkovou, Já v době před 30 a více roky také. Dnes díky nastalé situaci a souvisejícím cenám na pravou svíčkovou můžeme jen vzpomínat. Nakonec chutná i falešná a mladí už ani rozdíl neznají.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková hovězí z trouby podle rodinného receptu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkZGW

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková hovězí z trouby podle rodinného receptu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkZGW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

winenor: :-) děkuji a přeji hezký den :-K

👍

Moanka: :-) míoc děkuji za komentář i fotečku a mám z obojího radost. My máme ke svíčkové nejraději hrnečkové nebo karlovarské knedlíky jsou na Topkách také - jednoduché a dobré, :-K Krásný zbytek neděle

Tak hláším, že svíčková se povedla. 👩‍🍳 Je vynikající!! 👌 Ještě musím vychytat to maso a určitě i knedlík. 🤷🏻‍♀️ Ale ta omáčka… Hmmmm… To je lahoda. 😋 Děkuji za dobrý recept… 😊 Moc zdravím a přeji krásné dny… 🌻🍀

Moanka: :-) budu ráda když dáš vědět určitě se povede :yes::-*

Marie Svarcova: Jsemna to moc zvědavá. Určitě dám vědět, jak se mi zadařilo…:-K ;-)

Moanka: :-) Super - na fotku se budu těšit. Dělám ráda v troubě různé guláše, ptáčky, atd. Mám na to skvělé nádobí a nemusím nic hlídat - pozor. :-K

Tak na tu jsem zvědavá. ;-) Podle rodinného receptu by mohla být mňamózní… :-) :yes: Já ji ještě nikdy nedělala. Bože, to je ostuda. :-O :-8 Tak se pochlapím a pak se pochlubím fotkou… ;-) Teda, pokud se povede… :-D

Suroviny:
maso hovězí, slanina, sůl, pepř mletý, sádlo, cibule, mrkev, petržel, bulva celerová, cukr krystal, ocet, hořčice plnotučná, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, tymián, vývar masový, smetana, mouka hladká, citron, brusinky, šlehačka

Přidat fotografie receptu