Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Martinské ořechové rohlíčky

K svátku svatého Martina patří kromě mladých vín a pečené husy také plněné rohlíčky. Upečte si s námi tyto měkkoučké z máslového těsta se zakysanou smetanou, které naplníme ořechovou nádivkou s vůní citronu.

Hodnocení receptu je 4,3 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby chlazení těsta

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby chlazení těsta)

Suroviny pro 32 kusů

32kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 311 kJ /
5 332 kcal
Bílkoviny90,04 g
Tuky375,56 g
Vláknina21,00 g
Cholesterol 1,09 g
Sodík 644 mg
Sůl1,56 g
Sacharidy387,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku prosejeme do mísy, osolíme, přidáme studené máslo nakrájené na malé kostičky, přidáme zakysanou smetanu a vše rychle zpracujeme (můžeme těsto vypracovat v robotu). Krok 2: Pokud se těsto bude mírně lepit, nepřidáváme již mouku, odpočinutím mouka vlhkost nasaje.Těsto zabalené v potravinářské fólii dáme alespoň na 1 hodinu (i déle, nejlépe přes noc) odpočinout do chladu. Krok 3: Než budeme pracovat s těstem, uděláme ořechovou náplň. Ořechy nastrouháme a dáme do kastrolku, přidáme skořici, smetanu, med a citronovou kůru. Za stálého míchání krátce, asi 1 minutu povaříme, dle potřeby zahustíme strouhaným perníkem a necháme vychladnout. Krok 4: Zapneme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Krok 5: Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 díly, odebereme jeden a zbylé dáme zpět do chladu. Postupně každý díl rozválíme na sílu cca 3 mm na silikonové podložce s vyznačenými kruhy podle největšího (nemusíme podsypávat, těsto nebude pak tuhé). Krok 6: Kruh nakrájíme stěrkou (nůž by pořezal silikon) na 8 trojúhelníků. Na širší část každého dáme lžičkou náplň, mírně přehneme konce a srolujeme směrem do středu, konce stiskneme, aby náplň nevytekla. Vytvarované rohlíčky klademe na připravený plech. Krok 7: Rohlíčky potřeme rozšlehaným žloutkem, lze i posypat mandlovými lupínky a pečeme v předehřáté troubě do růžova cca 15-20 minut (podle trouby). Hotové rohlíčky vyndané z trouby necháme ještě dojít na plechu a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Zveřejněno 10. 11. 2022

Poznámka autorky Marie Svarcova

Náplň do Martinských rohlíčků se tradičně dělá ořechová ale můžeme dle chuti udělat i makovou nebo povidlovou. Těsto používám mnoho let i na jablkové záviny, vystačí na 3 "nohavice".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Martinské ořechové rohlíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYwpm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Martinské ořechové rohlíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYwpm

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Moanka: :-) Moc děkuji za milý komentář i pěknou fotečku, jsem ráda, že se povedly a přeji krásný zbytek dne :-K

Pane jo, ty si jsou!! <3 Moc děkuji za krásný recept. :-K Když jsem se snažila rychle vypracovat těsto, trochu jsem se obávala, že tohle nedopadne dobře. :-D Ale ráno, když jsem jej vyndala z lednice… No, práce s ním “jedna báseň”. ;-) Rohlíčky jsou nadýchané, na jazyku se rosplývají a ořechová náplň je luxusní… <3 :yes:
Hezký svatomartinský den Vám přeji.. :-*

Gabina: :-)Moc děkuji za milý komentář a přidanou fotečku - máš je krásné :yes:, :-KPřeji ať se akce vydaří a hezký víkend :-K

Rohlicky jsou výborné, s těstem se dobře pracovalo<3 Dělala jsem ořechové a makove na zítřejší akci

Suroviny:
mouka hladká, smetana zakysaná, máslo, sůl, vejce, cukr moučkový, lupínky mandlové, ořechy vlašské, smetana ke šlehání, skořice, kůra citronová, med, perník strouhaný

Přidat fotografie receptu