Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sádlo skoro bez práce

Vyškvařit vepřové sádlo a škvarky k dokonalosti, není vlastně žádná věda. Stačí kvalitní výchozí suroviny, potom také nespěchat a dopřát sádlu řádnou péči a pozornost. Vůni domácího sádla a škvarkům se nic nevyrovná!

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

radekhk radekhk

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min Délka přípravy závisí od množství sádla.

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava, Délka přípravy závisí od množství sádla.)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie37 614 kJ /
8 990 kcal
Bílkoviny20,00 g
Tuky990,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 900 mg
Sodík 21 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sádlo nakrájíme na kostky 1,5-2 cm. Krok 2: Celolitinový kastrol od začátku zahříváme na co nejnižším plameni, vsypeme nakrájené sádlo a přidáme cca 100 ml vody. Krok 3: Jakmile uslyšíme, že se v kastrolu něco děje, sádlo promícháme. Sledujeme a občas zamícháme, jen aby se od sebe oddělily škvarky. Krok 4: Když jsou škvarky zlatavé až světlehnědé, sundáme z plamene, sádlo slijeme do sklenic a vybereme škvarky do mísy.

TIP: Jak vyškvařit sádlo a na co se hodí - rady a tipy

Zveřejněno 24. 11. 2022

Poznámka autora radekhk

Mám tenhle postup několikrát ověřeny, žádný nerezy. Sežeňte si poctivý těžký litinový hrnec a vyzkoušejte, nikde nic neprská, nepřichytává se a sádlo pak krásně ztuhne a voní jak od babičky. Hlavně je skoro bez práce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sádlo skoro bez práce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8Dz1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sádlo skoro bez práce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8Dz1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

radekhk: My jsme litinové hrnce v paneláku neměli, dělali jsme v obyčejných smaltovaných. Doma u rodičů se tohle taky nikdy nestalo, nevím, proč se ty škvarky tak chovaly. Ale dušáček mám taky jen smalt, jenže když to můžu přikrýt, tak je to v pohodě. U sousedů jsme dělaly i sádlo v brutanu. Ale pak to mytí...:-((

JanaHl: Pocházím z vesnice kde se škvařilo i 60 litrů na zátah a něco o tom vím ,nikdy-opakuji NIKDY jsem neměl škvarky-potažmo sádlo tam kde by nemělo být a to ho dělám v paneláku v bytě cca 30 let ,jen s tím litinovým kastrolem je letošní nápad

Sádlo dělám v troubě v dušáku. Naučila mě to sousedka, ta teda dělala ve velkém, kupovali si vždycky půlku prasete. Sádlo nasypu do pekáče, malinko podleju a druhým pekáčem, který na to pasuje, přikreju. Troubu dám na nižší výkon a minimálně hodinu to nechám bez povšimnutí. Po hodině zkontroluju, většinou se to začíná rýsovat. Pak už dělám nezakryté a trochu hlídám. Ale hlavně, nic není zaprskaného, nikde žádná mastnota. Kdysi, ještě v paneláku, jsme využili nabídku na koupi půlky prasete. Maso jsme bourali u kamaráda v hospodě, ale sádlo jsme dodělávali doma. S manželem jsme stáli u sporáku a každý míchal v jednom kastrolu. Přpipadala jsem si jak Štaflík a Špagetka. Pak začaly škvarky střílet po kuchymi, hrůza, všechno mastné. Další den jsem drhla celou kuchyň, vařič a linku. Sestra mi dala Arwu (ekologickou) na motory, to bylo jediné, čím šla umýt podlaha. Přitom doma se mi to nikdy nestalo. Takže teď jedině dušák a trouba.

Suroviny:
sádlo, voda

Přidat fotografie receptu