Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlámská karbonáda

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Josef Brychta Josef Brychta

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 233 kJ /
1 968 kcal
Bílkoviny304,46 g
Tuky59,52 g
Vláknina20,26 g
Cholesterol 630 mg
Sodík 798 mg
Sůl1,40 g
Sacharidy50,06 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nakrájíme slaninu na plátky zhruba 4 mm silné a aby byly cca 15 cm dlouhé. Překrojíme je napůl, takže budeme mít 12 kousků slaniny. Krok 2: Maso nakrájíme na kostky zhruba 3-4 cm velké. Krok 3: Červenou cibuli nakrájíme na kostičky. Krok 4: Česnek nakrájíme nadrobno, ale ne moc, jinak se nám česnek "rozpustí". Krok 5: Koření - bobkové listy, rozmarýn a tymián vložíme do sítka na koření. Krok 6: Opečeme slaninu v pánvi rozpálené na 200 °C pěkně do hnědava a vložíme do litinového hrnce (holandská trouba) tak, aby v pánvi zůstalo co nejvíce výpeku ze slaniny. Krok 7: Zesílíme plamen/plotýnku na maximum, vložíme maso a otáčíme, aby se maso zatáhlo ze všech stran. Osmažíme do hnědava a vložíme do litinového hrnce tak, aby výpek ze slaniny a masa zůstal v pánvi. Krok 8: Na pánev vysypeme cibuli a česnek a osmažíme do zlatova, ke konci vsypeme 1 polévkovou lžíci hnědého cukru, krátce prosmažíme a vsypeme do litinového hrnce. Krok 9: Přetáhneme litinový hrnec na plotýnku, vložíme sítko s kořením a vlijeme do obsahu jedno pivo. Zesílíme plotýnku na maximum a vlijeme druhé pivo. Krok 10: Další koření vložíme do vody na špagety/brambory a necháme ohřát vodu, aby se koření vyluhovalo a voda byla připravena před koncem vaření pokrmu k přípravě přílohy. Krok 11: Nakrájíme zázvorový chléb na zhruba 2 cm silné plátky a upravíme plátky tak, aby byly zhruba 5 x 5 cm velké. Na každý plátek dáme menší polovičku polévkové lžíce dijonské hořčice a rozetřeme ji po celé ploše chleba. Krok 12: Ztlumíme plotýnku a položíme na hladinu pokrmu připravený chléb. Necháme pomalu vařit 90 minut. Krok 13: Zhruba 5-7 minut před dovařením uvaříme špagety (na 1 litr vody dáme 10 gramů soli). Pokud budeme jako přílohu vařit brambory, musíme začít dříve. Vložíme špagety/brambory do vroucí vody a vaříme 3-4 minuty (brambory samozřejmě déle). Krok 14: Stáhneme hrnec z plotýnky a na plotýnku postavíme pánev. Než se pánev malinko rozehřeje, vytáhneme sítko s kořením z pokrmu. Scedíme špagety (ty se v originálním receptu vaří rovnou ve velkém sítku takže je to záležitost sekund). Krok 15: Vložíme odkapanou porci špaget do pánve, zalijeme trochou omáčky a krátce prosmažíme. (stejně budeme postupovat s brambory). Krok 16: Špagety/brambory dáme na talíř a přidáme maso, slaninu a zalijeme omáčkou.

TIP: Rozdělení a použití hovězího zadního masa

Zveřejněno 25. 11. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vlámská karbonáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YEpPY

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vlámská karbonáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YEpPY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
slanina, roštěná hovězí, cibule červená, česnek, pivo světlé, bobkový list, rozmarýn, tymián, cukr hnědý, chléb, hořčice dijonská, bobkový list, rozmarýn, tymián

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu