Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Steak s omáčkou z pečeného česneku a brambory v popelu

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Mama-mia Mama-mia

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 906 kJ /
1 651 kcal
Bílkoviny39,48 g
Tuky62,18 g
Vláknina55,40 g
Cholesterol 192 mg
Sodík 203 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy220,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plátky krkovice vysoké 2 cm naklepejte hřbetem dlaně (nikoliv paličkou!). Osolte a okořeňte dle chuti. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte odpočívat při pokojové teplotě. Krok 2: Brambory oloupejte, omyjte a na prkénku přiložte z obou stran brambory vařečky a nakrojte brambory až k vařečkám na tenké plátky asi do 3/4 výšky. Jde o to, abyste brambory neprořízli celé (vařečky pomohou).
Brambory vložte do pekáčku a řádně promaštěte ze všech stran, včetně zářezů rozpuštěným máslem.
Důkladně osolte.
Pečte v předehřáté troubě na horní a dolní ohřev 200 °C cca 40 minut. Krok 3: Česnekovým neoloupaným palicím ukrojte stříšku. To znamená ze strany, kde vyrůstala nať cca 1.5 cm, tak, aby byla vidět dužnina stroužků.
Zabalte každou palici zvlášť do alobalu a vložte do trouby k bramborám. Nebojte se množství, po upečení jsou výborné, nasládlé chuti. Krok 4: 5 minut před dopečením brambor ugrilujte steaky na rozpálené grilovací pánvi z každé strany 2 minuty.
Zabalte steaky do alobalu. Vložte do vyhřáté (už vypnuté) trouby, ze které jste vyndali brambory a česneky. Krok 5: Česneky vybalte a vymačkejte ze slupky upečené stroužky do vysoké nádoby. Pokud jsou dobře upečené, jde to snadno, jako máslo.
Přidejte smetanu, sůl a pepř. Rozmixujte tyčovým mixérem.
Omáčku prohřejte v rendlíku, ochuťte solí a pepřem. Krok 6: Upečené brambory naskládejte do grilovacího tácku nebo starého pekáčku. Naneste na ně 2 hrsti sena.
Přeneste ven nebo na balkon (hodně to čadí) a seno zapalte. Jakmile seno dohoří, vyndejte z tácku neshořelé zbytky stébel a brambory protřeste v popelu. Krok 7: Servírujte steak přelitý omáčkou a brambory. Posypte klíčky nebo bylinkami, dle možností.

TIP: Rozdělení vepřového masa: Jak využít jednotlivé části v kuchyni

Zveřejněno 8. 12. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Steak s omáčkou z pečeného česneku a brambory v popelu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OYlKR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Steak s omáčkou z pečeného česneku a brambory v popelu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OYlKR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
krkovice vepřová, brambory, česnek, smetana, máslo, koření steakové, sůl mořská, pepř, klíčky, králík

Přidat fotografie receptu