Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vrstvená domácí šunka, jak dělám já

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

medanek medanek

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 90 min Plus odleženi

150 min (60 min příprava + 90 min tepelná úprava, Plus odleženi)

Suroviny pro 1 dávka

Množství je do 2 minitoustovek (formy).

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 880 kJ /
2 600 kcal
Bílkoviny458,76 g
Tuky83,17 g
Vláknina1,66 g
Cholesterol 960 mg
Sodík 13,32 g
Sůl18,00 g
Sacharidy3,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z masa ukrojíme 4 pláty (do každé formy dva kusy) velikosti dna formy, silné cca 2,5 cm a zbytek masa pokrájíme na kostky 1-2 cm. Krok 2: Pláty i kostky dáme do mísy, přidáme sůl a ručně masírujeme nejméně ½ hodiny. Během masírování masa postupně přileváme ledovou vodu. Tato fáze je velmi důležitá k tomu, aby se šunka nedrolila a držela pohromadě.
Když je maso pořádně promíchané a lepí se už na ruce, přikryjeme fólií a necháme v lednici do druhého dne. Krok 3: Druhý den vyndáme maso vcelku (pláty) a do zbytku přidáme pistácie, mandle a papriku a ještě promícháme.
Formy vysteleme fólií. Krok 4: Na dno položíme první plát masa, dobře upěchujeme a dáme pokrájenou část.
Opět vše pořádně upěchujeme (nesmí tam být mezery a vzduch), položíme druhý plát masa, opět pěchujeme a pokrájenou část. Překryjeme fólií a víko formy stlačíme jak jen to půjde.
Opět necháme do druhého dne v lednici odpočívat. Krok 5: Ohřejeme vodu na 75 °C, ponoříme formy a vaříme 90 minut.
Po uvaření rychle vložíme do studené vody, kde necháme dokud není pořádně vychlazená.

TIP: Rozdělení vepřového masa: Jak využít jednotlivé části v kuchyni

Zveřejněno 10. 12. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vrstvená domácí šunka, jak dělám já

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68oQO

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vrstvená domácí šunka, jak dělám já

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68oQO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

medanek: děkuji :-K:-K:-K

Nadja: Není zač.:-K Forem na šunku je víc druhů. Přidala jsem tam i odkaz kde se dají koupit.:-K:-K

medanek: děkuji za přidání fotky formy. Je podobná jako běžně prodávaná forma na vaření šunky, jen ta je kulatá.

Nadja: Opravila jsem i ten bod 5, děkuji za upozornění :-):-):-*:-*

Nadja: Nadja: Ano, jsou to 4 vrstvy. Jak píši 2 vrstvy maso vcelku a 2 vrstvy maso pokrájené. Vaří se to zcela ponořené. Fotku forem přidám :-K:-K:- A děkuji...

;-) Zajímavý receptík - Ty jsi specialista na masné výrobky.
Chci Tě poprosit, zda můžeš přidat fotku formiček nebo odkaz na ně - neznám je.
:-O Dotazy:
** V bodu 5 píšeš "vaříme ...." - vaří se zcela ponořené ve vodě, nebo jen částečně, nebo na páře?
** Podle fotky mi to připadá, že jsou tam 4 vrstvy masa ???

Suroviny:
kotleta, voda, rychlosůl, sůl, ořechy pistácie, mandle plátkové, paprika sušená sladká

Přidat fotografie receptu