Vánoční čokoládové dortíky s malinovým želé
Lahodné vánoční dortíky skládající se z čokoládové mousse, malinového želé, čokoládového biscuitu a zrcadlové polevy. Na pohled vypadá složitě na přípravu, ale dle velice podrobného receptu to zvládne úplně každý. Odměnou vám budou příjemně sladké, ale zároveň lehoučké dortíky.
Postup přípravy
Rozpusťte 25 g másla. Smíchejte 17 g prosáté mouky a 7 g kakaa. V míse prošlehejte 33 g žloutků a 20 g cukru do světlé pěny. Krok 4: V jiné míse ušlehejte 33 g bílků a 10 g cukru do sněhu s mírně zahnutými špičkami. Rozehřejte troubu na 170 °C. Krok 5: Do žloutkové směsi přidejte polovinu sněhu a stěrkou převracejte. Poté zlehka vmíchejte druhou polovinu sněhu. Krok 6: Pak vsypte mouku s kakaem a co nejlehčeji promíchejte. Přes špachtli do těsta opatrně vlijte vychladlé máslo a promíchejte. Krok 7: Nalijte asi centimetrovou vrstvu na malý plech (cca 30x20 cm) vyložený pečicím papírem a pečte při 170 ˚C asi 10 minut. Krok 8: Z vychladlého piškotu vykrájejte osm kusů kruhů o průměru 5.5 cm. 20 g griotky nebo malinového sirupu zřeďte 10 g vody a tímto potřete piškotová kolečka. Krok 9: Čokoládová mousse: 60 g smetany 33% a 18 g cukru zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
Přidejte 55 g čokolády a 21 g želatinové hmoty. Dobře rozmíchejte stěrkou. Krok 10: 150 g smetany 33% vyšlehejte do mírné stopy, která po sklepnutí zmizí. Krok 11: Čokoládovou směs zchlaďte na 35 °C a přimíchejte zlehka stěrkou polovinu šlehačky, pak druhou půlku. Krok 12: Silikonovou formu na polokoule naplňte do poloviny, vložte zmrzlé polokoule malinového želé, doplňte pěnou a na vrch vmačkněte kolečko piškotu. Dejte zmrazit minimálně na 12 hodin. Krok 13: Zrcadlová poleva:
100 g glukozového sirupu, 100 g cukru a 55 g vody zahřejte na 103 ˚C. Krok 14: Do mísy nalámejte 100 g čokolády a zalejte horkým sirupem, promíchejte a přidejte 70 g kondenzovaného mléka a 16 g želatinové hmoty a případně pár kapek potravinářského barviva. Na Vánoce je efektní červená barva, dortíky vypadají jako vánoční čepice. Krok 15: Polevu přelejte do vysoké nádoby. Tyčovým mixérem mixujte u dna, aby se nedostal do směsi vzduch. Krok 16: Polevu přikryjte těsně na hladině fólií a nechte v pokojové teplotě 1 den odpočívat. Krok 17: V den použití polevu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni a polevu přeceďte. Teplota při polévání by měla být 30 až 35 ˚C Krok 18: Zmražené polokoule vyjměte z formy a rozložte na mřížku nad plech a polejte ze všech stran polevou. Zbylou polevu z plechu můžete uložit v krabičce do mrazáku a použít jindy např. na řezy nebo bábovku. Krok 19: Podeberte každou polokouli na širokou špachtli nebo dortovou lžíci a zasněžte okraj kokosem. Krok 20: Přendejte dortíky na tác nebo na podložky. Bambulku vytvořte z fondánové nebo marcipánové hmoty a obalte v kokosu. Dozdobte vločkami nebo lehce zasněžte kokosem.
Zveřejněno 30. 12. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční čokoládové dortíky s malinovým želé
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v22wX
Moje poznámka
Vánoční čokoládové dortíky s malinovým želé
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v22wX
Nejnovější recepty
Linecká srdíčka II
Přidáno před 13 hodinami
Rohlíčky s vůní skořice
Přidáno před 13 hodinami
Vepřová pečeně na minutku
Přidáno před 16 hodinami
Kolečka se slaným karamelem
Přidáno před 17 hodinami
Plněná vepřová svíčková v listovém těstě
Přidáno před 20 hodinami
Nugátové cukroví
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čínské smažené nudle s kuřecím masem
Adrii před 5 minutami
Knedlík z domácí pekárny
Zelnak před 40 minutami
Kapustový prejt
magdalenka před 1 hodinou
Dvojctihodné koláčky
bartonik před 2 hodinami
Máslové raženky (bulky)
Wanilor před 4 hodinami
Tvarohovo-jablečný kynutý koláč
Iwana666 před 11 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokoládou
Chmelova před 14 hodinami
Dvoubarevný piškot s polevou
Chmelova před 14 hodinami
Ošatkový chléb
monyss před 15 hodinami
Suroviny:
želatina,
voda,
maliny,
cukr krystal,
máslo,
mouka hladká,
kakao,
žloutek,
bílek,
griotka,
smetana,
čokoláda,
sirup glukózový,
cukr krystal,
voda,
čokoláda,
mléko kondenzované slazené,
potravinářské barvivo,
kokos strouhaný,
fondán,
vločky
Komentáře (1)