Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční čokoládové dortíky s malinovým želé

Lahodné vánoční dortíky skládající se z čokoládové mousse, malinového želé, čokoládového biscuitu a zrcadlové polevy. Na pohled vypadá složitě na přípravu, ale dle velice podrobného receptu to zvládne úplně každý. Odměnou vám budou příjemně sladké, ale zároveň lehoučké dortíky.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mama-mia Mama-mia

Náročný

Doba přípravy 250 min Doba přípravy: 240 min Doba tepelné úpravy: 10 min plus 24 hodin na mražení

250 min (240 min příprava + 10 min tepelná úprava, plus 24 hodin na mražení)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve smíchejte 20 g sypké želatiny a 100 ml teplé vody 40 °C. Dobře promíchejte metličkou a nechte 10 minut nabobtnat. Vznikne želatinová hmota, množství vystačí na celý dezert. Krok 2: Malinové pyré: Rozvařte maliny s 6 g cukru, a propasírujte přes síto, přidejte 7 g nabobtnané želatinové hmoty a rozmíchejte metličkou. Nalejte do silikonové formy na pralinky ideálně tvaru polokoule průměr cca 2 cm. Dejte mrazit. Krok 3: Čokoládový biscuit:
Rozpusťte 25 g másla. Smíchejte 17 g prosáté mouky a 7 g kakaa. V míse prošlehejte 33 g žloutků a 20 g cukru do světlé pěny. Krok 4: V jiné míse ušlehejte 33 g bílků a 10 g cukru do sněhu s mírně zahnutými špičkami. Rozehřejte troubu na 170 °C. Krok 5: Do žloutkové směsi přidejte polovinu sněhu a stěrkou převracejte. Poté zlehka vmíchejte druhou polovinu sněhu. Krok 6: Pak vsypte mouku s kakaem a co nejlehčeji promíchejte. Přes špachtli do těsta opatrně vlijte vychladlé máslo a promíchejte. Krok 7: Nalijte asi centimetrovou vrstvu na malý plech (cca 30x20 cm) vyložený pečicím papírem a pečte při 170 ˚C asi 10 minut. Krok 8: Z vychladlého piškotu vykrájejte osm kusů kruhů o průměru 5.5 cm. 20 g griotky nebo malinového sirupu zřeďte 10 g vody a tímto potřete piškotová kolečka. Krok 9: Čokoládová mousse: 60 g smetany 33% a 18 g cukru zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
Přidejte 55 g čokolády a 21 g želatinové hmoty. Dobře rozmíchejte stěrkou. Krok 10: 150 g smetany 33% vyšlehejte do mírné stopy, která po sklepnutí zmizí. Krok 11: Čokoládovou směs zchlaďte na 35 °C a přimíchejte zlehka stěrkou polovinu šlehačky, pak druhou půlku. Krok 12: Silikonovou formu na polokoule naplňte do poloviny, vložte zmrzlé polokoule malinového želé, doplňte pěnou a na vrch vmačkněte kolečko piškotu. Dejte zmrazit minimálně na 12 hodin. Krok 13: Zrcadlová poleva:
100 g glukozového sirupu, 100 g cukru a 55 g vody zahřejte na 103 ˚C. Krok 14: Do mísy nalámejte 100 g čokolády a zalejte horkým sirupem, promíchejte a přidejte 70 g kondenzovaného mléka a 16 g želatinové hmoty a případně pár kapek potravinářského barviva. Na Vánoce je efektní červená barva, dortíky vypadají jako vánoční čepice. Krok 15: Polevu přelejte do vysoké nádoby. Tyčovým mixérem mixujte u dna, aby se nedostal do směsi vzduch. Krok 16: Polevu přikryjte těsně na hladině fólií a nechte v pokojové teplotě 1 den odpočívat. Krok 17: V den použití polevu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni a polevu přeceďte. Teplota při polévání by měla být 30 až 35 ˚C Krok 18: Zmražené polokoule vyjměte z formy a rozložte na mřížku nad plech a polejte ze všech stran polevou. Zbylou polevu z plechu můžete uložit v krabičce do mrazáku a použít jindy např. na řezy nebo bábovku. Krok 19: Podeberte každou polokouli na širokou špachtli nebo dortovou lžíci a zasněžte okraj kokosem. Krok 20: Přendejte dortíky na tác nebo na podložky. Bambulku vytvořte z fondánové nebo marcipánové hmoty a obalte v kokosu. Dozdobte vločkami nebo lehce zasněžte kokosem.

TIP: Nejlepší krémy na zdobení dortů a cukroví

Zveřejněno 30. 12. 2022

Poznámka autorky Mama-mia

Dortíky se skládají z čokoládové mousse, malinového želé, čokoládového biscuit a zrcadlové polevy. Některé části se mrazí, proto připravujte dortíky den předem.

Dle popisu vypadá recept složitě, ve skutečnosti je jednoduchý, jen zabere trochu víc času. Recept jsem trochu upravila, původně francouzský na vánoční čepičky. Do zrcadlové polevy jsem dala víc hořké čokolády a výsledná barva je spíš hnědá než červená, doporučuji půl bílé a půl hořké nebo mléčné. Dortíky jsou výborné, lehoučké, ale dost sladké, příště uberu nejméně 15% cukru v každé složce.

Pro přípravu budete potřebovat:

silikonovou formu na polokoule průměr 6 cm, silikonovou formu na pralinky průměr 2 cm, vykrajovátko kulaté nebo sklenici průměr 5,5 cm, cukrářský teploměr

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční čokoládové dortíky s malinovým želé

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v22wX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční čokoládové dortíky s malinovým želé

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v22wX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

:-O Dortíčky se mi moc líbí - na první pohled mi připadaly jak kulíšky s bambulí.
<3 Malinové želé musí být fantastické; maliny miluji, nejen chuť, ale i vůni.

Suroviny:
želatina, voda, maliny, cukr krystal, máslo, mouka hladká, kakao, žloutek, bílek, griotka, smetana, čokoláda, sirup glukózový, cukr krystal, voda, čokoláda, mléko kondenzované slazené, potravinářské barvivo, kokos strouhaný, fondán, vločky

Přidat fotografie receptu